Αναζητουν διεξοδο στην παραταση για το κτηματολογιο

Ακίνητα σε Αίγειρο και Μέση παραμένουν μέχρι σήμερα ατακτοποίητα

Επιδιώκοντας την εύρεση διεξόδου για την παράταση των πιλοτικών προγραμμάτων του Κτηματολογίου στη Ροδόπη, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου να τακτοποιηθούν εκκρεμείς υποθέσεις ιδιοκτητών στην περιοχή, εκπρόσωποι τοπικών εμπλεκόμενων φορέων, του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, κι ο βουλευτής κ. Μουσταφά Μουσταφά, συναντήθηκαν με τη γενική γραμματέα Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.
 
Η αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας του Δ.Σ.Ρ κ. Γιάννης Κυριαζής κι ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων του Εφετείου Θράκης κ. Χρήστος Τερζίδης, έθεσε υπόψη του Υπουργείου, σχετικό υπόμνημα το οποίο συνυπογράφουν πέραν των δύο συλλόγων, το παράρτημα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου και η προϊσταμένη του κτηματολογικού γραφείου Κομοτηνής, ζητώντας παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας, για τα πιλοτικά προγράμματα του δημοτικού διαμερίσματος Αιγείρου και πλησιέστερων οικισμών και της Μέσης.
 
Το ΥΠΕΚΑ εμφανίζεται «αρνητικό» να παράσχει οποιαδήποτε παράταση, δια της νομοθετικής οδού, εκπληρώνοντας ανάλογη δέσμευση της έναντι της Ε.Ε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Κι ενώ η διαβούλευση για θέματα που αφορούν στο κτηματολόγιο βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ένταξη και νέων περιοχών, εκ μέρους των Ευρωπαίων ασκούνται πιέσεις στην Ελλάδα να ολοκληρώνει με το Κτηματολόγιο έως το 2020.
 
Σύμφωνα με τον γραμματέα του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου, εκ μέρους του ΥΠΕΚΑ ζητήθηκε ωστόσο να «υπάρχει επαφή» με τους φορείς της Ροδόπης, όπως κι ένα πρόσθετο υπόμνημα στο οποίο θα αναδεικνύονται ιδιαίτερες πτυχές του τοπικού ζητήματος κι αναφορικά με την κτήση τίτλων ιδιοκτησίας.
 
Εξάλλου άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει με ευθύνη των εμπλεκόμενων και καμπάνια ενημέρωσης του πληθυσμού, με στόχο «να κινηθούν οι πολίτες» και να προβούν στις απαραίτητες διαδικασίες. Στην ίδια κατεύθυνση αναμένεται να συνδράμει μέσω των υπηρεσιών του κι ο Δήμος Κομοτηνής ενώ δεν αποκλείεται να οργανωθούν και ειδικές εκδηλώσεις με ενημερωτικό χαρακτήρα για το κτηματολόγιο στην περιοχή. 

«Πληθώρα ακινήτων δεν έχουν τακτοποιηθεί»

Οι τακτικές προθεσμίες για τα ίδια προγράμματα λήγουν σταδιακά από τον ερχόμενο Νοέμβριο έως τα μέσα περίπου του Ιανουαρίου του 2016, όπως έγινε γνωστό. Παρότι έχουν παρέλθει πολλά χρόνια από την λειτουργία του κτηματολογίου, το ενδιαφέρον των πολιτών στην περιοχή είναι μειωμένο με συνέπεια «πληθώρα ακινήτων στις περιοχές του Αιγείρου και της Μέσης, να παραμένουν ατακτοποίητα» όπως επισήμανε στον «ΠτΘ» ο κ. Κυριαζής.
 
Εξάλλου εντοπίζονται σειρά λαθών στις εγγραφές των ακινήτων που αποδίδονται στους αναδόχους των προγραμμάτων που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.
 
Με τη λήξη των προθεσμιών εκπνέει το χρονικό περιθώριο για τους ιδιοκτήτες, να επιλύσουν με εξωδικαστικές διαδικασίες, προβλήματα που είχαν με τα ακίνητά τους τα οποία κτηματογραφήθηκαν. Σε περίπτωση που επιλέξουν την δικαστική οδό, τότε η ισχύς της προθεσμίας παύει έως ότου τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.
 
Σύμφωνα με την ΕΚΧΑ Α.Ε πάντως κινδυνεύουν άμεσα με απώλεια της ιδιοκτησίας τους, όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν έγκαιρα το ακίνητο τους ενώ και στις περιπτώσεις «αγνώστου ιδιοκτήτη» το ακίνητο περιέρχεται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.