Αναζητωντας το δικαιωμα στην ψηφο των αποδημων Ελληνων

Το νομοθετικό πλαίσιο και η πρακτική άλλων χωρών παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της ΔΑΠ ΝΔΦΚ Νομικής στην Κομοτηνή

Ένα θέμα το οποίο έχει λάβει σημαντική έκταση, ενόψει των επικείμενων εκλογών, αναλύθηκε στην εκδήλωση με θέμα «Ψήφος Απόδημων Ελλήνων: Δικαίωμα ή Παραχώρηση;» που διοργάνωσε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ Νομικής Κομοτηνής την Πέμπτη 21 Μαρτίου.
 
Σε αυτήν ο κ. Αλκιβιάδης Δερβιτσιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. και ο κ. Στυλιανός-Ιωάννης Κουτνατζής, Λέκτορας Δημοσίου Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ. ανέλυσαν το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από το δικαίωμα ψήφου, όσο και γενικότερα το πώς αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ψηφοφορίας από πολίτες άλλων χωρών σε όλο τον κόσμο.
 
Βέβαια παρόλο που αυτή τη στιγμή οι Έλληνες πολίτες του εξωτερικού δεν ψηφίζουν στις εθνικές και τις τοπικές εκλογές, παρά μόνο αν επιστρέψουν στη χώρα την ημέρα των εκλογών, υπάρχουν «προηγούμενα» στο θέμα της ψηφοφορίας από το εξωτερικό, με ένα από τα πιο πρώιμα την Εθνοσυνέλευση του 1862, στην οποία είχε προβλεφθεί νομοθετικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.
 

Το ελληνικό Σύνταγμα, σημείωσε ο κ. Κουτνατζής, προβλέπει τη δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς, σύμφωνα με την μέχρι τώρα επικρατούσα νομική σκέψη, να την επιβάλλει.
 
Με το θέμα λοιπόν να βρίσκεται στην επικαιρότητα, ο Λέκτορας στράφηκε στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ψήφο των αποδήμων οι χώρες του εξωτερικού, εξηγώντας πως η μη αναγνώριση του δικαιώματος αυτού για τους πολίτες που βρίσκονται εκτός επικράτειας την ημέρα των εκλογών πλέον αποτελεί την εξαίρεση. «Λίγες περιπτώσεις υπάρχουν στην Ευρώπη, τόνισε χαρακτηριστικά «όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία». Ο κανόνας λοιπόν αποτελεί την αναγνώριση του δικαιώματος αυτού, αν και υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.
 
Ο κ. Κουτνατζής εντόπισε διαφοροποιήσεις σε τέσσερα διαφορετικά θέματα. Το πρώτο είναι ο ορισμός του εκτός επικρατείας εκλογικού σώματος, όπου πολλές χώρες, δεν θέτουν χρονική προϋπόθεση για το χρόνο απουσίας από την επικράτειά της, παρόλο που υπάρχουν και κάποιες οι οποίες ορίζουν ένα συγκεκριμένο χρόνο απουσίας από τη χώρα, πριν αποκτήσει ο πολίτης το δικαίωμα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο είδος των εκλογών στις οποίες αυτοί μπορούν να ψηφίσουν, η μέθοδος της εκλογικής διαδικασίας και στον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να ληφθεί υπόψη στο εκλογικό αποτέλεσμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.