Αναζητωντας τις πτυχες της ρωσικης ρουλετας

Στο σεμινάριο της ELSA Komotini «Ποινικό δίκαιο και κινηματογράφος. Ρώσικη ρουλέτα: Παραλλαγές και Αξιόποινο» με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Βαθιώτη

Σεμινάριο με θέμα «Ποινικό δίκαιο και κινηματογράφος. Ρώσικη ρουλέτα: Παραλλαγές και Αξιόποινο» διοργάνωσε η ELSA Komotini το απόγευμα της Παρασκευής 11 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο 11 της Νομικής Σχολής στην Πανεπιστημιούπολη.
 
Σε αυτή ο Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Βαθιώτης παρουσίασε, μέσα από μια σειρά σκηνών ταινιών, τις παραλλαγές στο πώς μπορεί να «παιχτεί» η ρώσικη ρουλέτα, και μέσα από αυτές να εξηγήσει πως προκύπτει και που βρίσκεται το αξιόποινο.
 
 

Μεγάλο το ενδιαφέρον για τα σεμινάρια

 
Αυτή είναι η τέταρτη χρονιά που πραγματοποιείται το συγκεκριμένο σεμινάριο, το οποίο πλέον έχει γίνει θεσμός, σημείωσε η κ. Χριστίνα Μαστορίδου, Αντιπρόεδρος σεμιναρίων και συνεδρίων της ELSA Komotini.
 
«Ο κ. Βαθιώτης είναι εξαιρετικός, και τα τέσσερα σεμινάρια που έχουν γίνει έχουν την επιμέλειά του» σημείωσε, τονίζοντας πως το σεμινάριο έχει εξαιρετική προσέλευση και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φοιτητών, κάτι που αποδίδει στο γεγονός ότι όσοι φοιτητές μπαίνουν στην Νομική έχουν κάτι ανάλογο στο μυαλό τους, τη σύνδεση δηλαδή μεταξύ ποινικού δικαίου και κινηματογράφου.
 
«Στην ELSA επιδιώκουμε να αλλάζουμε και να “ανοίγουμε” τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι φοιτητές τη νομική επιστήμη», εξήγησε η κ. Μαστορίδου, τονίζοντας πως πέρα από σεμινάρια και συνέδρια τέτοιας μορφής η Elsa διοργανώνει επίσης εικονικές δίκες και σχολεία. Μάλιστα στις 3-10  Δεκεμβρίου θα έχουν το δεύτερο χειμερινό σχολείο με θέμα ενεργειακό και περιβαλλοντικό δίκαιο, με ομιλητές από όλη την Ευρώπη. «Τέτοιες δράσεις ουσιαστικά συνδυάζουν και την θεωρία και την πράξη, είτε με κάποιες υποθέσεις, κάποια workshop, ενώ κάνουμε και επισκέψεις σε οργανισμούς και γενικώς οι δράσεις μας προσπαθούν να επεκταθούν πέρα από τη στείρα νομική γνώση σε όλους τους τομείς», παρατήρησε η ίδια.
 
 

Κωνσταντίνος Βαθιώτης «Η επιλογή της εκάστοτε θεματικής αποτελεί ένα περίπλοκο εγχείρημα» 

Ο Παρατηρητής της Θράκης συνομίλησε με τον κ. Βαθιώτη για το σεμινάριο, το θέμα που αποφάσισε να θίξει αλλά και την μπαλάντα «Το γάντι» του Φρήντριχ Σίλλερ, την οποία ο Γρηγόρης Βαλτινός απήγγειλε αποκλειστικά για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής, με το βίντεο να προβάλλεται κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
 
ΠτΘ: Γιατί αποφασίσατε να θίξετε το θέμα της ρώσικης ρουλέτας στη συγκεκριμένη ομιλία σας;
Κ. Β.:
Η επιλογή της εκάστοτε θεματικής αποτελεί ένα περίπλοκο εγχείρημα. Για να στηθεί ένα τέτοιο σεμινάριο, πρέπει να συγκεντρωθεί ένας επαρκής αριθμός ταινιών που θα μπορέσουν να στηρίξουν μια δίωρη οπτικοακουστική διδασκαλία με σωστή αναλογία Ποινικού Δικαίου και κινηματογραφικών σκηνών. Τηρώ ένα αρχείο το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς με τίτλους που βρίσκω είτε τυχαία είτε κατόπιν στοχευμένης αναζήτησης μετά από επιστημονική ενασχόληση με κάποια θεματική. Μόλις διαπιστώσω ότι τα θεωρητικά προβλήματα μπορούν να καλυφθούν κινηματογραφικά από διάφορες ταινίες, αρχίζω να δοκιμάζω το χτίσιμο του σεμιναρίου. Αν, μάλιστα, εντοπίσω και κάποιο σχετικό έργο από τον χώρο της ποίησης και της λογοτεχνίας, τότε προχωρώ στην ολοκλήρωσή του. Η επιλογή της φετινής θεματικής στηρίχθηκε σε πολλούς παράγοντες. Πρώτον, στη σχετικά πρόσφατη ταινία «Παράλογος άνθρωπος» του Γούντι Άλλεν, όπου ένας καθηγητής δείχνει στους φοιτητές του πώς παίζεται η ρώσικη ρουλέτα. Δεύτερον, στη συναφή με το εν δυνάμει θανάσιμο αυτό παιχνίδι θεματική της αυτοδιακινδύνευσης που κατέστη επίκαιρη λόγω της έκδοσης μιας αρεοπαγιτικής αποφάσεως. Τρίτον, στον εντοπισμό μιας μπαλάντας «Το γάντι» του Φρήντριχ Σίλλερ, που προσφέρεται κατά τρόπο ιδανικό για παράλληλο προβληματισμό. Το ότι ο Γρηγόρης Βαλτινός δέχθηκε να απαγγείλει την μπαλάντα αυτή αποκλειστικά για τους φοιτητές της Νομικής Σχολής μας, κάνοντας το γύρισμα σε στούντιο της Θεσσαλονίκης με τη σύμπραξη του σκηνοθέτη Γιάννη Σανιώτη, νομίζω ότι ήταν μια σπάνια συγκυρία που απογείωσε την διδακτική δυναμική του σεμιναρίου.   

«Όποιος έχει κατανοήσει καλύτερα τις έννοιες αυτές είναι προφανές ότι θα βοηθηθεί και στο πλαίσιο της επαγγελματικής του ζωής» 

ΠτΘ: Πλέον έχετε πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη εκδήλωση, με διαφορετικές θεματικές, πάρα πολλές φορές. Με ποιον τρόπο θεωρείτε πως βοηθά τους φοιτητές ακαδημαϊκά σήμερα και θα τους βοηθήσει στην επαγγελματική τους ζωή αύριο;
Κ. Β.:
Αυτό που προκύπτει κάθε χρόνο μετά από ένα τέτοιο σεμινάριο είναι η αύξηση της αφομοιωτικής ικανότητας των φοιτητών σε ό,τι αφορά έννοιες που ανήκουν σε δογματικώς δυσχερή πεδία. Όποιος, λοιπόν, έχει κατανοήσει καλύτερα τις έννοιες αυτές είναι προφανές ότι θα βοηθηθεί και στο πλαίσιο της επαγγελματικής του ζωής, όταν θα κληθεί ως δικηγόρος ή ως δικαστής να τις εφαρμόσει ή να τις ερμηνεύσει. Ωστόσο, θεωρώ ότι υπάρχει και ένα πρόσθετο, ίσως σημαντικότερο, ευεργέτημα από την παρακολούθηση ενός τέτοιου σεμιναρίου: η αφύπνιση του εξωνομικού ενδιαφέροντος των φοιτητών και, ειδικότερα, της διάθεσής του να γνωρίσουν θαυμάσια έργα από διάφορες τέχνες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.