Αναζητωντας τις προβλεψεις του Διεθνους Δικαιου της Θαλασσας

Μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο

Θέματα που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και τις διαδικασίες αυτών, αναλύθηκαν στην διαδικτυακή εκδήλωση «Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και ο ρόλος του Δικαστηρίου της Χάγης» που διοργάνωσε η οργάνωση Βάσης Νομικής της ΚΝΕ την Κυριακή 4 Απριλίου.

Στην εκδήλωση μίλησαν η κ. Μαρίνα Λαβράνου μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της Κ.Ε. του ΚΚΕ και ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο ΔΠΘ.

Τι ισχύει σήμερα στο Διεθνές Δίκαιο

Ο κ. Αντωνόπουλος ανέλυσε την τρέχουσα κατάσταση στο δίκαιο της θάλασσας, όπως απορρέει από την σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982, που έχει τις προβλέψεις για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (δύο διαφορετικές έννοιες), που μπορεί να γίνει είτε με απευθείας συμφωνία, είτε με εφαρμογή κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Το νομικό πλαίσιο, σημείωσε, έχει σαν στόχο την ενίσχυση  της συνεργασίας, που όμως έχει αποτέλεσμα όταν γίνεται καλή τη πίστει, και στις περισσότερες περιπτώσεις στον κόσμο που υπήρχαν συμφωνίες, δεν υπήρξε σημαντική αμφισβήτηση.

Μίλησε για τις συμφωνίες που έχουν γίνει τόσο με την Ιταλία όσο και τμηματικά με την Αίγυπτο, ενώ αναφέρθηκε και στη μακροχρόνια διαφορά που υπάρχει για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, αρχικά στο Αιγαίο και στη συνέχεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημείωσε δε πως γενικότερα οι διαφορές που αφορούν θαλάσσιες ζώνες στην πλειοψηφία τους έχουν επιλυθεί με ειρηνικά μέσα, είτε απευθείας διαπραγματεύσεις, είτε με παρέμβαση τρίτου μέρους, κατά κύριο λόγο του Διεθνούς Δικαστηρίου, για τις αποφάσεις του οποίου, δεν υπάρχει γενικά προβλεψιμότητα, καθώς κάθε υπόθεση είναι διαφορετική, ενώ για την προσφυγή σε αυτό πρέπει να συναινέσουν και οι δύο πλευρές.

Αφού ανέλυσε τα στάδια της οριοθέτησης, σημείωσε πως σύμφωνα με τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας, τα νησιά, πέρα αυτών που καθορίζονται από το δικαστήριο ως απλοί βράχοι στη θάλασσα, έχουν θαλάσσιες ζώνες, αρκεί να μπορούν να υποστηρίζουν ανθρώπινη και οικονομική ζωή.

Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας όμως είναι το τελευταίο στάδιο για την διευθέτηση των διαφορών με το γειτονικό κράτος, και μπορεί να φτάσει εκεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους η χώρα εντός του πλαισίου που δίνει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως η υιοθέτηση ευθειών γραμμών βάσης, και την επέκτασή της αιγιαλίτιδας στο πλάτος που κρίνει πρόσφορο η οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Αυτή μπορεί να γίνει και σταδιακά, κάτι που έχει κάνει και η Τουρκία (στον Εύξεινο Πόντο έχει 12 ναυτικά μίλια, στο Αιγαίο όμως 6 ναυτικά μίλια).

Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί άλλαξαν το διεθνές δίκαιο

Η κ. Λαβράνου τόνισε πως η συζήτηση δεν θα πρέπει να εγκλωβίζεται στη διαφορά μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, αναφέροντας το συμπέρασμα για το Διεθνές Δίκαιο που έχει μπει στις θέσεις του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως αυτό που είχε δημιουργηθεί όταν υπήρχαν η ΕΣΣΔ και άλλες σοσιαλιστικές χώρες, ως αποτέλεσμα του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων με τις καπιταλιστικές χώρες, δεν υπάρχει πλέον.

Οι αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων επηρεάζονται από τον συσχετισμό στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Οι συμφωνίες «ιμπεριαλιστικής ειρήνης» εκφράζουν τον συσχετισμό δύναμης των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων καπιταλιστικών κρατών και τίθενται σε αμφισβήτηση με την αλλαγή του.

Όταν οι συμβιβασμοί δεν μπορούν να επιτευχθούν, σημείωσε, ακολουθούν παζάρια, απειλές, ακόμα και αποχώρηση από τις διάφορες Συμφωνίες, όπως μας δείχνει η στάση των ΗΠΑ και άλλων χωρών, όπως της Ρωσίας που αποτυπώνει την υπεροχή της εθνικής νομοθεσίας έναντι των διεθνών νόμων και κανονισμών, αντιγράφοντας την ανάλογη θέση των ΗΠΑ απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο, και όλα αυτά εις βάρος του λαού και των αναγκών του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.