Αναζητωντας τα νηματα της Τοπικης Ιστοριας

Ακυρώθηκαν οι δράσεις λόγω εθνικού πένθους, η προοπτική εμβάθυνσης στην ιστορίας των Εβραίων της ΑΜΘ παραμένει

Στην Κομοτηνή βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης 1 Μαρτίου ακαδημαϊκοί από Ελλάδα, Ισραήλ και Πολωνία, στο πλαίσιο του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού που τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με αφορμή το αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 80 ετών από τον εκτοπισμό και την εξόντωση των Ελλήνων Εβραίων της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο Στρατόπεδο Εξόντωσης της Τρεμπλίνκα.

Βέβαια η εκδήλωση στην Κομοτηνή όπως και οι άλλες στην Περιφέρεια ακυρώθηκαν, μετακινήθηκαν ή άλλαξαν ριζικά με αφορμή το τραγικό ατύχημα στα Τέμπη, όπως έγινε και για τις επισκέψεις που έκαναν στην Κομοτηνή, σε σημεία που δραστηριοποιούνταν οι Έλληνες Εβραίοι της πόλης πριν το 1943, αλλά και στο μνημείο Εβραίων στο πάρκο της Κομοτηνής.

Ανάμεσά τους ήταν και ο  Διευθυντής Μουσείου της Τρεμπλίνκα, Dr. Edward Kopówka αλλά και η Dr. Susy Gruss, από το Ινστιτούτο Salti του Πανεπιστημίου Bar-ılan του Τελ Αβίβ, η οποία έχει ασχοληθεί με το λογοτεχνικό έργο του Γιουδά Χαΐμ Περαχιά, ενός από τους λίγους που διασώθηκαν το βράδυ που συνέλαβαν τους υπόλοιπους Έλληνες Εβραίους.

Σύνδεση με την ιστορία αλλά και τη ζωή των Ελλήνων Εβραίων

Άλλωστε το Πρόγραμμα, παρόλο που είχε πάντα σκοπό να κάνει αναφορά στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας που εξοντώθηκαν στην Τρεμπλίνκα, έχει μια μοναδική σύνδεση με τον Περαχιά, σημείωσε η κ. Μαρία Πετρά, Βιομηχανική Αρχαιολόγος Μουσειολόγος και μέλος του Προγράμματος.

Και αυτό γιατί ήταν δικό της εύρημα μια ντουλάπα στα σκουπίδια, που στην πλάτη της είχε το όνομα του, και υλοποίησαν εργαστήριο με βάση αυτή, εμπλέκοντας πολίτες της περιφέρειας, με προοπτική να δημιουργήσουν μια εκδήλωση με αναφορά στους εβραίους συμπολίτες μας φτιαγμένη από τους πολίτες.

Μέσω του ιδιοκτήτη της ντουλάπας άλλωστε γίνεται αναφορά και στον παραγωγικό ρόλο ενός πολύ μεγάλου κομματιού του Εβραϊκού πληθυσμού, μιας και ο Περαχιά ασχολούνταν με τον καπνό, και συνδέεται με την βιομηχανική κληρονομιά τουλάχιστον τριών πόλεων, ως διευθυντής καπνικής εταιρείας.

Για αυτό ενέπλεξαν όλες τις πόλεις της Περιφέρειας, για θέματα τοπικής ιστορικής μνήμης με ανθρώπους που ήρθαν στην περιοχή μας για αυτό το σκοπό.

Αναζητώντας την προοπτική και τον σχεδιασμό

Και ενώ η τραγωδία στα Τέμπη έκανε τα μέλη της πρωτοβουλίας και τους συμμετέχοντες μα μεταθέσουν, ακυρώσουν ή αλλάξουν τις δράσεις που προγραμματιζόταν, ελπίζουν πως στο μέλλον θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες.

Ειδικά η κ. Gruss, που έχει ερευνήσει το λογοτεχνικό έργο του Περαχια, έφερε ποιήματά της, τα οποία προτίθενται να μεταφραστούν στα Ελληνικά, να μελοποιηθούν από μουσικούς της ΠΑΜΘ ή και άλλους καλλιτέχνες, με προοπτική να ακουστούν σε δύο μουσικά φεστιβάλ της Περιφέρειας, το Φεστιβάλ «Πόλις Ονείρων» στην Ξάνθη και στο Φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες εν τη καρδία» στην Καβάλα.

Ο δε διευθυντής του Μουσείου της Τρεμπλίνκα, Dr. Edward Kopówka, ήρθε στην χώρα μας με συγκεκριμένη πρόταση, για επέκταση του χώρου μνημόνευσης των Ελλήνων εβραίων που θανατώθηκαν εκεί, με τη συνδρομή και τη συνεργασία τοπικών φορέων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.