Αναζητειται «χρυση τομη» στη λειτουργια των μειονοτικων σχολειων τις Παρασκευες

Παρατείνεται… επ’ αόριστον η διαβούλευση για τις αλλαγές στα προγράμματα

Τη «χρυσή τομή» στο θέμα, που προέκυψε με το ωράριο λειτουργίας των μειονοτικών δημοτικών σχολείων της Ροδόπης και του Έβρου και με το δικαίωμα των μαθητών να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα της Παρασκευές, επιχειρεί να βρει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Με την από 13 Οκτωβρίου 2015 εγκύκλιο του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης, κ. Ηλία Χαντζή, καλούνταν οι διευθυντές και οι σχολικοί σύμβουλοι να δρομολογήσουν άμεσα-και το αργότερο έως την μεθεπόμενη εβδομάδα- μία σειρά από ρυθμίσεις, που αφορούν στη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η αλλαγή του πρωινού προγράμματος, ώστε να μην υπάρχει πρόωρη αποχώρηση των μαθητών, αλλά αυτή να γίνεται την ίδια ώρα που ισχύει και για τις υπόλοιπες ημέρες.
 
Συγκεκριμένα μετά από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, με το σκεπτικό ότι η αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των μειονοτικών σχολείων την ημέρα της Παρασκευής αναιρεί το δικαίωμα της τέλεσης των θρησκευτικών καθηκόντων των μαθητών κατά την προσευχή της Παρασκευής, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Βασίλης Συμεωνίδης, Προϊστάμενος Μειονοτικής Εκπαίδευσης, αποφάσισε να παραταθεί το διάστημα της διαβούλευσης μεταξύ των διευθύνσεων και των σχολικών συμβούλων για τη σύσταση των σχολικών προγραμμάτων των μειονοτικών σχολείων. «Θα δοθεί μία παράταση προκειμένου να έχουν χρόνο οι σχολικοί σύμβουλοι σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων», σημείωσε ο κ. Συμεωνίδης, «ώστε να διαμορφώσουν τα προγράμματα με άνεση χρόνου και να μπορέσουν να τα φτιάξουν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε η εγκύκλιος να μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς αντιδράσεις».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο η παράταση αυτή δεν προσδιορίζεται χρονικά, επιτρέποντας έτσι να μπορέσουν να καταλήξουν σε μία ικανοποιητική από αμφότερες τις πλευρές λύση που θα αφορά στην καλύτερη δυνατή λειτουργία των μειονοτικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης.
 
Να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης της ΑΜ-Θ όριζε πως την ημέρα της Παρασκευής στα μειονοτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου και Ροδόπης δε θα έχουμε πρόωρη αποχώρηση των μαθητών και η λήξη του πρωινού προγράμματος να γίνεται την ίδια ώρα που ισχύει και για τις υπόλοιπες ημέρες, ανάλογα δηλαδή με τον τύπο του σχολείου στις 13:30 ή στις 14:00, ενώ σε ό,τι αφορά τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία Ροδόπης (Άνω Βυρσίνης, Δαρμένης, Δροσιάς, Εσοχής, Ηπίου, Κερασιάς, Κέχρου, Μυρτίσκης, Ραγάδας και Χλόης) και Έβρου (Σιδηροχωρίου) που έως σήμερα είχαν ημέρα αργίας την Παρασκευή θα εναρμονιστούν με τα υπόλοιπα σχολεία και θα έχουν ημέρα αργίας την Κυριακή, με στόχο «την ενιαία λειτουργία (με κοινούς κανόνες και στους τρεις νομούς της Θράκης) και τη σταδιακή κανονικότητα των μειονοτικών προς του άλλους τύπους λειτουργούντων σχολείων». 

Ιλχάν Αχμέτ «Θα εξακολουθήσω να παρακολουθώ το ζήτημα μέχρι οριστικής ανακλήσεως της άδικης και αντισυνταγματικής αυτής απόφασης»

Με αφορμή τις εξελίξεις ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ με γραπτή του δήλωση εξέφρασε την ικανοποίηση του για αναστολή της απόφασης σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως νοιώθει δικαιωμένος από την εξέλιξη αυτή σημειώνοντας παράλληλα πως «η απόφαση αναστολής της αποφάσεως δεν υποκαθιστά επ’ ουδενί την απόφαση ανακλήσεως που πρέπει να εκδοθεί για την εν λόγω διοικητική απόφαση απαγορεύσεως, οπότε θα εξακολουθήσω να παρακολουθώ το ζήτημα μέχρι οριστικής ανακλήσεως της άδικης και αντισυνταγματικής αυτής απόφασης, που απαγόρευε να χορηγηθεί άδεια στους μειονοτικούς μαθητές ώστε να μπορούν να μεταβαίνουν στην προσευχή της Παρασκευής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.