Αναβιωσε τις κανταδες στην Κομοτηνη, σε πεισμα του καιρου, ο Συλλογος Βυζαντινου Φρουριου

Εντός της Λέσχης Κομοτηναίων, με την χορωδία Εύμολπος να ερμηνεύει μοναδικά 17 καντάδες

Την παράσταση έκλεψαν οι κοπέλες με τα ρούχα εποχής που έδωσαν ένα αέρα παλιάς Κομοτηνής

Μπορεί ο καιρός να μην επέτρεψε την αναβίωση των καντάδων στους δρόμους της πόλης μας, το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαΐου, αυτό όμως δεν πτόησε τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Περιοχής Βυζαντινού Φρουρίου Κομοτηνής και της χορωδίας Εύμολπος, που τραγούδησαν τις καντάδες… εντός, στο φιλόξενο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων.

Έτσι μέλη του Συλλόγου και της χορωδίας, τραγούδησαν καντάδες, φέρνοντας στο νου παλιά χρόνια, και εποχές διαφορετικές στην Κομοτηνή. Την αίσθηση όμως ενίσχυσαν τα κορίτσια (και ένα αγόρι) που ήταν ντυμένα με ρούχα εποχής, και κυκλοφορούσαν με τα αέρινα φορέματά τους στον χώρο της Λέσχης, ακολουθώντας τα βήματα αυτών που δεκαετίες πριν, είχαν κάνει την ίδια διαδρομή, σε μια πολύ διαφορετική Κομοτηνή.

Προσπάθεια να διατηρηθούν οι καντάδες

Ο Σύλλογος είχε σχεδιάσει να ξεκινήσει από την πλατεία, και να έρθουν σιγά σιγά τραγουδώντας, με τα όργανα και τη χορωδία, αλλά δυστυχώς τους τα χάλασε ο καιρός, σημείωσε η Πρόεδρος του κ. Ευγενία Πουρνάρα.

Φρόντισαν όμως να στολίσουν τη Λέσχη Κομοτηναίων, κατά παραγγελία της προέδρου της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσας Λιβεριάδου, και τελικά κατάφεραν, έστω και με αυτό τον τρόπο, να τις αναβιώσουν.

Άλλωστε ο Σύλλογος κρατά εδώ και πολλά χρόνια την παράδοση των καντάδων, και για αρκετά χρόνια το έκαναν «κατ’ ιδίαν», μαζεύοντας μεταξύ τους σε μια ταβέρνα και τραγουδούσαν μαζί με μια ορχήστρα τις καντάδες.

Όμως το 2019 αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις καντάδες ανοιχτά, και η κ. Λιβεριάδου τους πρότεινε να ενταχθούν μόνιμα στις εκδηλώσεις των Ελευθεριών, που θα κλείνουν με τη συγκεκριμένη δράση. Τα δύο χρόνια της πανδημίας δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν κάτι, όμως φέτος προχώρησαν σε αυτή τη δράση, ελπίζοντας να γίνει θεσμός.

Πάντα πρόθυμος ο «Εύμολπος»

Από την πλευρά της η κ. Μαρία Γερμανλή, πρόεδρος της χορωδίας «Εύμολπος», τόνισε πως ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόσκληση του συλλόγου Βυζαντινού Φρουρίου, έχοντας κάνει κάτι ανάλογο παλιότερα.

Η χορωδία, έχοντας πολύ μεγάλη εμπειρία, ήταν έτοιμη να δώσει τον καλύτερό της εαυτό, και αυτό έκανε, έστω και σε εσωτερικό χώρο, με 17 τραγούδια από συνθέτες καντάδων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.