Αναβιωσε για ακομα μια φορα το κουρμπανι του Αγιου Αθανασιου στο Κοσμιο

Κατά τον εσπερινό για την εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου

Μπορεί η εορτή του Μεγάλου Αθανασίου να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιανουαρίου, όμως στις 2 Μαΐου γιορτάζεται η ανακομιδή των λειψάνων του, και μαζί γιορτάζει και το Κόσμιο, όπου αποτελεί παράδοση να προσφέρεται κουρμπάνι κατά τον εσπερινό της εορτής.

Έτσι και φέτος, οι Κοσμιώτες συγκεντρώθηκαν στον ναό του Αγίου Αθανασίου έξω από τον οικισμό, για να παρακολουθήσουν τον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών και ο Θρησκευτικός Σύλλογος «Άγιος Αθανάσιος» προσέφεραν Φιλοξενία (Κουρμπάνι), μια συνήθεια που χάνεται στα βάθη του παρελθόντος, όμως αναβιώνει και σήμερα και μάλιστα με την προσφορά κατοίκων του οικισμού.

Όπως τόνισε η κ. Στέλλα Μοσχοπούλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κοσμίου, το πανηγύρι του Κοσμίου γινόταν από τα πολύ παλιά χρόνια, όμως σε κάποια φάση είχε σταματήσει. Όταν όμως ιδρύθηκε ο Σύλλογος Γυναικών Κοσμίου το 1995, το επανέφεραν, μαζί με τον Θρησκευτικό Σύλλογο, και από τότε συμπορεύονται μαζί, κάνοντας το κουρμπάνι κάθε χρόνο, εκτός από τα 3 χρόνια της Πανδημίας. Μάλιστα στο πανηγύρι, επειδή συμπίπτει και με την Πρωτομαγιά, βλέπουν πολύ κόσμο που είτε πηγαίνει στη θάλασσα είτε επιστρέφει στην πόλη, να σταματά για τον Άγιο Αθανάσιο.

Από τη πλευρά της η πρόεδρος του Θρησκευτικού Συλλόγου κ. Γεωργία Δάγκα, τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια κάνουν την τράπεζα αγάπης μαζί, κρατώντας την παράδοση, που τιμά και το χωριό. Μάλιστα σημείωσε πως φέτος όλα τα προϊόντα που έδωσαν, από το κρέας μέχρι τα ψωμάκια και το αριάνι, αποτέλεσαν προσφορές των κτηνοτρόφων και των επαγγελματιών του Κοσμίου, με τις γυναίκες να βάζουν τον προσωπικό τους χρόνο και κόπο.

Την Τρίτη 2 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία το πρωί, ενώ το απόγευμα έλαβε χώρα ο Μεθεόρτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου Αθανασίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.