Αναβιωσαν ξανα οι μνημες της Μαχης των Οχυρων στη Νυμφαια

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Οχυρό Νυμφαίας, 82 χρόνια μετά την ηρωική άμυνα των υπερασπιστών του

Αναβίωσαν για ακόμα μια φορά οι μνήμες της μάχης των Οχυρών, στον εορτασμό της επετείου της ηρωικής άμυνας του Οχυρού της Νυμφαίας αλλά και όλων των οχυρών της γραμμής Μεταξά απέναντι στις δυνάμεις της Ναζιστικής Γερμανίας, το πρωί της Κυριακής 2 Απριλίου.

Εκπρόσωποι φορέων και πολίτες βρέθηκαν στο χώρο του Οχυρού της Νυμφαίας, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων, με επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ενώ ζωντάνεψε αφηγηματικά και η ηρωική άμυνα των στρατιωτών του Οχυρού, κατά την οποία έπεσαν 7 στρατιώτες.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων: «Εμείς σήμερα ταπεινοί προσκυνητές στο μεγαλείο και τη δόξα τους»

Μετά το πέρας της τελετής ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, λαμβάνοντας αφορμή από την Μεγάλη Τεσσαρακοστή που διανύουμε, θύμισε πως ο Απόστολος Παύλος μας λέει, ότι εμείς δεν έχουμε κανένα άλλο λόγο να καυχιόμαστε, «ει μη εν τω Σταυρώ του Χριστού», που οι Έλληνες, μεταφέροντας το λόγο αυτό στην δική μας ζωή, λέμε πως δεν έχουμε να καυχιόμαστε για κανένα άλλο λόγο από το σταυρό των πατέρων μας, μέσα από τον οποίο ήρθε η ανάσταση για το γένος και την πατρίδα μας.

Αυτό μας δείχνει και ο ηρωικός τόπος της Νυμφαίας, «που μοσχοβολά από το αίμα της θυσίας, την αξιοπρέπεια, το ελληνικό φιλότιμο και την ελληνική λεβεντιά» και στον οποίο οι Έλληνες μέσα από τον Ηρωισμό τους για ακόμα μια φορά δοξάστηκαν και δόξασαν την πατρίδα μας.

«Εμείς σήμερα είμαστε ταπεινοί προσκυνητές στο μεγαλείο και τη δόξα τους με την ευχή να μπορούμε να σηκώνουμε και εμείς το σταυρό μας, να στεκόμαστε ο καθένας όπου η πατρίδα και η πρόνοια του Θεού μας έχει τοποθετήσει, και μέσα από το δικό μας σταυρό να έρχεται η ανάσταση για την πατρίδα και το γένος μας» ανέφερε.

Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος: «Υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, μιμητές αυτών των ηρωικών αγωνιστών»

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος τόνισε πως στον ηρωικό αυτό τόπο τιμούμε και δοξάζουμε ευλαβικά, αλλά και με σεμνότητα και σεβασμό, τους αγωνιστές των οχυρών που έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για να υπερασπιστούν τα Οχυρά πέρα πάσης λογικής.

Σε όλο το μέτωπο των Βορείων συνόρων της χώρας μας, τόνισε, γράφτηκαν χρυσές σελίδες δόξας, με μεγάλα κατορθώματα ηρωισμού, αυταπάρνησης, φιλοπατρίας και γενναιότητας.

«Εμείς τους τιμούμε με σεβασμό και υπερηφάνεια γιατί είμαστε Έλληνες, χαλυβδώνουμε την πίστη μας και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, μιμητές αυτών των ηρωικών αγωνιστών» τόνισε. «Στις πλαγιές της Ροδόπης, όπου γράφτηκε ένα σύγχρονο Μολών Λαβέ, μπορεί οι αγωνιστές να μην κατάφεραν να αποτρέψουν την κατάκτηση της Ελλάδας, δημιούργησαν όμως μια ανεπανάληπτη χρυσή σελίδα δόξας και τιμής για την Ελλάδα», ανέφερε ο Αντιστράτηγος.

 Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Σε αυτούς που έρχονται έχουμε το χρέος να παραδώσουμε μια πιο ισχυρή Ελλάδα»

«Η ηρωική αντίσταση στο Οχυρό της Νυμφαίας ανέδειξε σε όλους τους Έλληνες κι παγκοσμίως τη δύναμη της πίστης στην ελευθερία, και την αγάπη στην Πατρίδα» ανέφερε ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος τόνισε πως η έννοια του έθνους είναι ευρύτερη από την έννοια του λαού και του κράτους.

«Έθνος είναι οι νεκροί και οι αγέννητοι, στους οποίους οφείλουμε πολλά, σε αυτούς που έφυγαν για αυτά που έκαναν για να είμαστε ελεύθεροι, σε αυτούς που έρχονται έχουμε το χρέος να παραδώσουμε μια πιο ισχυρή Ελλάδα» τόνισε, και οι ήρωες της Νυμφαίας, δίδαξαν και συνεχίζουν να διδάσκουν πόσα οφείλουμε σε αυτούς που έρχονται και τι πρέπει να κάνουμε για να ακολουθήσουμε τους δρόμους που μας έδειξαν με τη θυσία τους.

Ιλχάν Αχμέτ: «Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποκλιθούμε και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας»

«Στεκόμαστε με σεβασμό στο μνημείο των πεσόντων» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, επισημαίνοντας πως σε αυτό το μέρος δόθηκε μια μεγάλη μάχη από όλους τους Ροδοπίτες υπέρ του έθνους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας, με τη μειονότητα να παλεύει και αυτή για την ελευθερία της πατρίδας μας.

«Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποκλιθούμε και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για την προστασία των Ελλήνων, του κράτους και του έθνους μας» ανέφερε.

Νίκος Τσαλικίδης: «Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό στα πρόσωπα των ηρώων»

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης τόνισε πως οι μάχες του οχυρού της Νυμφαίας συγκαταλέγονται στις χρυσές σελίδες της ιστορίας της χώρας μας, και μέσα από τους αγώνες που έδωσαν οι ήρωες μας, οι Έλληνες διαφυλάττουμε αρχές αξίες και ιδανικά που πρεσβεύει το Ελληνικό Έθνος.

«Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό στα πρόσωπα των ηρώων, τιμούμε την ιστορία μας, που αποτελεί φάρο του έθνους μας» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.