Αναβιωσαν τα ισναφια στην Ξυλαγανη

Μεγάλο καρναβαλικό γλέντι στην κεντρική πλατεία του οικισμού

Κέφι, χορός, χαρά και διασκέδαση κυριάρχησαν στην αναβίωση των ισναφίων της Ξυλαγανής.

Το έθιμο πήρε το όνομά του από την κεφαλαιώδη συμμετοχή που είχαν σε αυτό οι επαγγελματίες (ισνάφια=συντεχνίες), που έκλειναν τα μαγαζιά τους την Καθαρά Δευτέρα και πρωτοστατούσαν υλικά και ψυχικά, στο να στηθεί το πάλαι ένα μασκαρεμένο διονυσιακό γλέντι  που κρατούσε μέχρι αργά.

Έτσι έγινε και φέτος με τις μασκαρεμένες μορφές, του γαμπρού και της νύφης, τις καμήλες, του καρνάβαλου να κυριαρχούν.

Οι καρναβαλιστές συγκεντρώθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής, λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας για να συνοδέψουν τον γαμπρό και τη νύφη στην Κεντρική Πλατεία όπου στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι.

Την οργανωτική επιμέλεια  του εθίμου είχαν ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Πατεράδων και ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής με την ευγενική χορηγία των επαγγελματιών της Ξυλαγανής και την υποστήριξη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών.

Σαρακοστιανά εδέσματα, φασολάδα, λουκουμάδες και κρασί προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες, που γρήγορα μπήκαν στον κύκλο του χορού υπό τους ήχους του Δημήτρη Κυριακάκη στη γκάιντα και στο τραγούδι, την Αργυρούλα Κυριακάκη στο καβάλι και στο τραγούδι, τον Κυριάκο Τσακιράκη, στο λαούτο και στο μπουζούκι, τον Θανάση Δούκα στο κλαρίνο, τον Γιάννη Κουλαουζίδη στα πλήκτρα και το τραγούδι και τον Γιώργο Αθανασιάδη στα κρουστά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.