Αναβιωσαν και φετος οι Περιφερειακες Αυγομαχιες των Ποντιακων Σωματειων της ΑΜΘ

Δυναμικό παρών έδωσαν μέλη και από τη Ροδόπη

15 χρόνια ζωής μετρούν οι Περιφερειακές Αυγομαχίες που διεξάγονται από τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Πρόκειται για ένα από τα έθιμα της Λαμπρής που έφεραν μαζί τους οι Πόντιοι από τις αλησμόνητες πατρίδες τους και συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη σύγκρουση του καλού με το κακό.

Η φετινή διοργάνωση έλαβε χώρα την Δευτέρα 25 Απριλίου στον Μαυρόβατο Δράμας, από τον τοπικό Ποντιακό Σύλλογο «Τα Καρς» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δράμας και Τοπική Κοινότητα Μαυρόβατου. Οι Αυγομάχοι συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του οικισμού, όπου και αναμετρήθηκαν ώστε να αναδειχθεί αυτός με τα πιο γερά αυγά. Σύμφωνα με τους κανονισμούς κάθε συμμετέχοντας είχε στην κατοχή του 30 βρασμένα και αριθμημένα αυγά κότας, τα οποία ελέγχθηκαν από την τριμελή επιτροπή. Ο διαγωνισμός απευθύνονταν τόσο με μικρούς όσο και μεγάλους αυγομάγους, με τους τρεις πρώτους νικητές να λαμβάνουν μάλιστα και χρηματικό έπαθλο.

Το παρών στη διοργάνωση όπως κάνουν κάθε χρόνο άλλωστε, έδωσαν και μέλη Ποντιακών Σωματείων της Ροδόπης, όπως η κ. Χρύσα Μαυρίδου, η Σοφία Μενεσελίδου, ο Γιάννης Νικολαΐδης και ο Τάκης Αποστολίδης.

Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τον Στάθη Τσαϊρίδη στο τραγούδι, τον Αριστοτέλη Αρχιτεκτονίδη στην λύρα, τον Θεόδωρο Κεσίδη στο κλαρίνο και τον Λάζαρο Φωτιάδη στο νταούλι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.