Αναβαθμιζοντας την εκπαιδευτικη διαδικασια στην Κομοτηνη

30 ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί από όλη τη Θράκη συμμετέχουν στο διήμερο επιμορφωτικό εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών

Με τη συμμετοχή 30 ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης
Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου το διήμερο επιμορφωτικό εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών (ECML/CELV), με τίτλο: «Use of ICT in support of language learning and teaching» («Η χρήση των ΤΠΕ για την υποστήριξη της εκμάθησης και της διδασκαλίας των γλωσσών») στην αίθουσα Πληροφορικής, του πρώην Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
 
Το εργαστήριο διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Αν. Μακεδονίας και Θράκης με την υποστήριξη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας με το ΕυρωπαϊκόΚέντροΣύγχρονωνΓλωσσών (European Centre for Modern Languages), φορέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατόπιν έγκρισης του αρμόδιου Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων.
 
Οι ξενόγλωσσοι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν είχαν σαν στόχο  να αναβαθμίσουνποιοτικά το μάθημά τους και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις διδακτικές αρχές πουδιέπουν την ξενόγλωσση εκπαίδευση, ενσωματώνοντας και αξιοποιώντας τις δυνατότητεςπου προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και η χρήση των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων.
 
Να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες βοήθησαν τους εκπαιδευτικούς οι επιμορφώτριες, συνεργάτιδες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Σύγχρονων Γλωσσών: η DrAlineGermainRutherford, Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου της Οττάβα (Καναδά) και οι Συντονίστριες του Γλωσσικού Τμήματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Καταλονίας, με έδρα την Βαρκελώνη, Pauline Ernest και Jackie Robbins.
 

Επενδύουν στα παιδιά και το μέλλον

Όπως ανέφερε η υπεύθυνη της διοργάνωσης, κ. Παγώνα Κιουτσούκη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, Γερμανικής Γλώσσας (ΠΕ07) το ενδιαφέρον για τη συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλο, ακόμα και από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Θράκης, με τους εκπαιδευτικούς να ταξιδεύουν σχεδόν δύο ώρες για να παρευρεθούν.
 
Αυτό αποδεικνύει τη δύναμη και την ζωντάνια τους, σημείωσε, και την επιθυμία τους να αναβαθμίσουν ποιοτικά το μάθημά τους.
 
Άλλωστε το εργαστήριο αυτό πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για αυτό και καλωσόρισε τις επιμορφώτριες στη χώρα μας.
 
Ευχαρίστησε δε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, της Δ/νσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων, που τους στήριξε σε κάθε βήμα, το Δήμο Κομοτηνής και τη ΔΚΕΠΠΑΚ, αλλά και το ΔΠΘ, για την παραχώρηση της αίθουσας, και ιδιαίτερα την Αντιπρύτανη κ. Ζωή Γαβριηλίδου, που απέδειξε έμπρακτα και δυναμικά ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται πάντα δίπλα τους και υποστηρίζει την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης.
 
Κοινός στόχος τους άλλωστε είναι να προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για την πρόοδο και την προκοπή των μαθητών τους, επενδύοντας στα παιδιά και το μέλλον.
 
Τέλος η κ. Κιουτσούκη εξέφρασε την ελπίδα, η συνεργασία τόσων φορέων να συνεχίσει και στο μέλλον, ώστε να συμβάλλουν από κοινού στο έργο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων.
 

Ακολουθούν και άλλες πρωτοβουλίες από το ΠΕΚΕΣ

 

Από την πλευρά του ο οργανωτικός συντονιστής του ΠΕΚΕΣ κ. Νίκος Ανταμπούφης, σημείωσε πως η διημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του σκοπού του Κέντρου για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο της στήριξης και της υποστήριξης των εκπαιδευτικών έργων δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 
Όμως η διημερίδα είναι και ξεχωριστή, γιατί δεν αποτελεί μια διεκπεραιωτική επιμόρφωση, αλλά φιλοξενούν τρείς εξαιρετικές επιστήμονες, αναγνωρισμένες διεθνώς για την δουλειά τους στο χώρο της γλωσσολογίας και της διδασκαλίας με τεχνολογίες πληροφορικής.
 
Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα πως οι εκπαιδευτικοί που επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν αυτό το σεμινάριο είναι πολύ τυχεροί, μιας και θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μια άμεση επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο της έρευνας στον τομέα της επιστήμης τους.Αποτελεί δε δείγμα του τι μπορεί να γίνει σε επίπεδο Περιφέρειας, και τον σχεδιασμό για την εκπαιδευτική διαδικασία. Άλλωστε αυτή τη στιγμή παρόμοιες πρωτοβουλίες εξελίσσονται, μέσα από το ΠΕΚΕΣ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.