Αναβαθμισμενο το 23ο Διεθνες Συνεδριο Φυσικης Αγωγης και Αθλητισμου

Θα τιμηθούν εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού

Με τη συμμετοχή 500 συνέδρων, από την Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Αυστραλία και τη Νορβηγία, ξεκινά τις εργασίες του, την ερχόμενη Παρασκευή, το 23ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις για τον τομέα της αθλητικής επιστήμης διεθνώς και εξόχως σημαντική για την Κομοτηνή, που για 23 συναπτά έτη, φιλοξενεί προσωπικότητες και επιστήμονες παγκόσμιας φήμης και ακτινοβολίας. Μετουσιώνοντας παράλληλα σε πράξη, την πολυσυζητημένη σύνδεση του Πανεπιστημίου Θράκης με την τοπική κοινωνία, μέσα από ποικίλες δράσεις και για το ευρύ κοινό.
 
Το συνέδριο οργανώνεται και φέτος από τη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και περιλαμβάνει 9 σεμινάρια, 11 στρογγυλές τράπεζες και την παρουσίαση 262 επιστημονικών εργασιών τόσο αναρτημένων όσο και προφορικών.
 
Στο πλούσιο πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου, εστίασαν σε συνέντευξη τύπου, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κι αναπληρωτής καθηγητής του ΤΕΦΑΑ κ. Αντώνης Καμπάς, ο πρώην Πρόεδρος, καθηγητής του τμήματος κ. Γεώργιος Κώστα, η κοσμήτορας κ.Μαρία Μιχαλοπούλου, κι ο υπεύθυνος γραφείου τύπου της διοργάνωσης, αναπληρωτής καθηγητής κ. Δημήτρης Γουλιμάρης.
 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κεντρική ομιλία του συνεδρίου, στην τελετή έναρξης, την Παρασκευή στις 8 το βράδυ, από τον Γεώργιο Ιωάννη Τσιάνο, ιατρό και πολυαθλητή με εξαιρετικές διακρίσεις, στον οποίο και θα απονεμηθεί το βραβείο «Νίκος Σαμαράς» που θεσμοθετήθηκε στη μνήμη του πρόωρα χαμένου βολεϊμπολίστα και αποφοίτου του ΤΕΦΑΑ. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Καμπάς, μίλησε για τους «άθλους» του τιμώμενου προσκεκλημένου. Ο Γ.Ι Τσιάνος έχει ένα απίστευτο ρεκόρ, είναι ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε τα στενά της Μάγχης, με μια πολύ καλή επίδοση, κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ ακολουθώντας τη δυσκολότερη διαδρομή (κανένας Έλληνας δεν τη διένυσε ποτέ έως τώρα) ενώ τον Απρίλιο συμμετείχε μόνος, χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια, στο δυσκολότερο αγώνα δρόμου της γης, τον 5ημερο μαραθώνιο της Άμμου στη Σαχάρα. Ο κορυφαίος αθλητής θα μιλήσει με θέμα την «ανθρώπινη φυσιολογία σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες κατά τη διάρκεια αθλητικών και επιστημονικών υπερ-εγχειρημάτων» ενώ έχει προγραμματιστεί εκ μέρους της ΣΕΦΑΑ ειδική παρουσίαση για την πορεία του στον αθλητισμό και την επιστήμη.
 
Το 23ο διεθνές συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού θα ρίξει αυλαία, με την βράβευση του Προέδρου Δρ. Νταουλέτ Τουρλικχάνοφ και των μελών της επιστημονικής επιτροπής της παγκόσμιας ομοσπονδίας πάλης. Ο δρ. Τουρλικχάνοφ, ο οποίος αναμένεται να τιμηθεί κι από το Δήμο Κομοτηνής, την προσεχή Κυριακή, είναι 3 φορές ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της πάλης, έχει διατελέσει Υπουργός Τουρισμού στο Καζακστάν και Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής.
 
Η φετινή διοργάνωση σύμφωνα με τον κ. Καμπά, περιλαμβάνει ομιλία και έκθεση φωτογραφίας για τους Πανθρακικούς Αγώνες, από το 1923 μέχρι τη δεκαετία του 1980. Επιπλέον, επιδείξεις των γυμναστηρίων της πόλης στο αίθριο της σχολής, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, ανοιχτές για το ευρύ κοινό.
 
Στη δυναμική πορεία που διαγράφει ο θεσμός του διεθνούς συνεδρίου φυσικής αγωγής, αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΤΕΦΑΑ και πρώην Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Γεώργιος Κώστα, τονίζοντας τόσο το γεγονός ότι η διοργάνωση παραμένει στην πόλη για 23 συνεχόμενα έτη, ενώ ανάλογα παγκόσμια συνέδρια πραγματοποιούνται σε διαφορετικές κάθε φορά περιοχές. Όπως ανέλυσε ο ίδιος, η τριήμερη συνάντηση οργανώνεται σε αποκλειστικά από τα μέλη ΔΕΠ, τους διοικητικούς υπαλλήλους με την εθελοντική συμμετοχή και των 150 φοιτητών του Τμήματος. Οι κ.κ Καμπάς και Κώστα απέδωσαν το ενισχυμένο ενδιαφέρον γύρω από την συγκεκριμένη επιστημονική διοργάνωση, παρά την οικονομική κρίση, και στη δυνατότητα που δίνεται για ημερήσιες συμμετοχές.
 
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, είναι η συνάντηση (reunion) των αποφοίτων του 1995 του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής Αθλητισμού του Δ.Π.Θ, το ερχόμενο Σάββατο. 

Σεμινάρια και στρογγυλές τράπεζες

Ο κ. Κώστα απαρίθμησε τις θεματικές ενότητες των σεμιναρίων και των στρογγυλών τραπεζών που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης. Ειδικότερα τα σεμινάρια, μπορούν να παρακολουθήσουν πολίτες με αντίστοιχα ενδιαφέροντα, καταβάλλοντας απλά το κόστος συμμετοχής τους σε αυτά. Ποικίλα είναι τα θέματα που αναπτυχθούν από εξειδικευμένους ομιλητές, όπως :
 
• Baby swimming
• Tai chi
• Άσκηση και σακχαρώδης διαβήτης κύησης
• Πρώτες βοήθειες
• Παίζω με άλλους τρόπους! ( για τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στο παιχνίδι στο δημοτικό σχολείο )
• Τένις στο δημοτικό σχολείο
• Πιλάτες
• Διαθεματική διδασκαλία στη φυσική αγωγή στα τμήματα συνεκπαίδευσης
• Fitness Party
 
Τα θεματικά αντικείμενα που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις στις στρογγυλές τράπεζες, αναφέρονται στο βιοιατρικό βελονισμό, τις καλές πρακτικές και τις καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία της φυσικής αγωγής στο Λύκειο. Στην προώθηση παραδοσιακών και αρχαίων αθλημάτων και παιχνιδιών, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού προγράμματος που έχει αναλάβει ο Δήμος Καβάλας, με ειδικούς από την Ευρώπη, που θα αναλύσουν και το ζήτημα. Το δίπτυχο «τουρισμός και αναπηρία» θα αναλυθεί επίσης όπως εξάλλου τα θέματα της συναισθηματικής νοημοσύνης και της ποιότητας ζωής , της άσκησης και του οξειδωτικό στρες , της ολυμπιακής πάλης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Αγώνας δρόμου και street relays

Επιπροσθέτως έχει προγραμματιστεί η οργάνωση αγώνα δρόμου 12 χλμ, με εκκίνηση από το ΤΕΦΑΑ, διέλευση από 7 συνοικίες σε όλη την πόλη» και τερματισμό στην πλατεία, την Κυριακή. Το Τμήμα λαμβάνει μέρος και στα street relays την ίδια μέρα. Εγγραφές για τους δύο αθλητικούς αγώνες θα διεξάγονται κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τόσο στις εγκαταστάσεις του ΤΕΦΑΑ όσο και στον Σύλλογο ατόμων με κινητικά προβλήματα και φίλων Ροδόπης «Περπατώ», στον οποίο θα διατεθούν τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν.
 
«Το συνέδριο αποτελεί θεσμό για την αθλητική επιστήμη στην Ελλάδα κι όχι μονό, με πολλές διεθνείς συμμετοχές. Στα 23 χρόνια, είναι ώριμο όσο ποτέ άλλοτε, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο όσο κι ως προς τις συμμετοχές και την ποιότητα των εργασιών του» υπογράμμισε σε τοποθέτησή του ο κ. Δημήτρης Γουλιμάρης, αναπληρωτής καθηγητής και υπεύθυνος γραφείου τύπου της διοργάνωσης.
 
Την πληθώρα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με το αντικείμενο της φυσικής αγωγής και τις εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό που περιέχονται στο φετινό πρόγραμμα, τόνισε κι η κοσμήτορας της σχολής κ. Μαρία Μιχαλοπούλου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.