Αναβαθμιση των κοιμητηριων και ιδιωτης στις ταφες-εκταφες

1.400 τάφοι δίχως τίτλους χρήσης, 800 που υπερβαίνουν την 5ετία

Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση σε ιδιώτη των εργασιών ταφής-εκταφής στα δημοτικά κοιμητήρια της Κομοτηνής πρόκειται να προχωρήσει η δημοτική αρχή το αμέσως επόμενο διάστημα. Η συγκεκριμένη πρόταση πήρε το «πράσινο φως» του δημοτικού συμβουλίου, που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας, και προσεχώς θα καταρτιστούν οι όροι του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή.

Αδυναμία διάθεσης προσωπικού για τις ταφές-εκταφές

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, κ. Μανώλης Ταπατζάς, περιέγραψε την οριακή κατάσταση, στην οποία έχει οδηγήσει η διαρκής συρρίκνωση του προσωπικού του δήμου, και την αδυναμία εκτέλεσης των ως άνω εργασιών με ίδια μέσα στα δημοτικά κοιμητήρια. «Όταν ο δήμος είχε τη δυνατότητα να διαθέτει υπαλλήλους», εξήγησε ο κ. Ταπατζάς, «είχε δύο και τρία άτομα, τα οποία φρόντιζαν για τις ταφές και τις εκταφές». «Σήμερα δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα και έτσι θα μπορούσαμε να προβούμε σε δύο ενέργειες», επισήμανε. «Η μία ενέργεια ήταν να δημιουργήσουμε ένα αυτοτελές τμήμα διαχείρισης κοιμητηρίων, που και αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο λόγω της έλλειψης προσωπικού», διέκρινε, «και η άλλη ενέργεια, την οποία σκεφτήκαμε και προτείνουμε σήμερα, είναι να κάνουμε έναν διαγωνισμό, προκειμένου να αναλάβει αυτές τις εργασίες κάποιος ανάδοχος». 

Μανώλης Ταπατζάς «Στην ουσία ο δήμος δε θα επιβαρυνθεί τίποτα με την ανάθεση των ταφών-εκταφών σε ιδιώτη»

Η προϋπολογιζόμενη δαπάνη για τις εν λόγω εργασίες για διάστημα ενός έτους ορίστηκε στις 40.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν κατά τη διαγωνιστική διαδικασία μπορεί να περιοριστεί έως και τις 25.000 ευρώ. Ο κ. Ταπατζάς εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η συγκεκριμένη επιλογή κάθε άλλο παρά οικονομικά ζημιογόνα θα είναι για τον δήμο, καθότι όπως εξήγησε ο μέσος ετήσιος αριθμός ενταφιασμών στα δημοτικά κοιμητήρια είναι 250 και το τέλος, που εισπράττει ο δήμος για κάθε έναν από αυτούς, ανέρχεται σε 111 ευρώ. «Επομένως, στην ουσία ο δήμος δε θα επιβαρυνθεί τίποτα», τόνισε ο αντιδήμαρχος. 

Τα έσοδα του δήμου από τη λειτουργία των κοιμητηρίων και η ανάγκη αναβάθμισής τους

Με αφορμή τη συζήτηση για την ανάθεση των εργασιών ταφής-εκταφής σε ιδιώτη, ο κ. Ταπατζάς αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής για τη βελτίωση των κοιμητηρίων. Σημείωσε, μάλιστα, με έμφαση ότι ο δήμος έχει σημαντικά έσοδα από τα δημοτικά κοιμητήρια και οφείλει να δώσει έμφαση στην αναβάθμιση και στον εξωραϊσμό τους.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να παραθέσει αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία της τελευταίας τετραετίας, εξηγώντας ότι για το 2011 τα έσοδα από τα κοιμητήρια ανέρχονταν σε 111.748,10 ευρώ, το έτος 2012 αυξήθηκαν σε 144.653,35 ευρώ, το 2013 περιορίστηκαν σε 101.971,51 ευρώ, ενώ το 2014 ήταν μόνο 82.768 ευρώ, στοιχείο που, όπως παρατήρησε, έχει να κάνει και με τη γενικότερη οικονομική δυσχέρεια. «Όμως έχει έσοδα ο δήμος από τα νεκροταφεία», υπογράμμισε, «και θα έπρεπε να δώσουμε σημασία, προκειμένου να δώσουμε την ανάλογη ποιότητα στους συνδημότες μας». 

Εξωραϊσμός των κοιμητηρίων, νέο οστεοφυλάκιο και τοποθέτηση νέων τουαλετών

Ακολούθως, έκανε γνωστό ότι σχεδιάζεται άμεσα ο εξωραϊσμός του χώρου των κοιμητηρίων, με την κοπή και απομάκρυνση των επικίνδυνων δέντρων και με την αποκατάσταση των φθορών στους παλαιούς τάφους. Επιπλέον γνωστοποίησε ότι επίκειται η ολοκλήρωση του καινούργιου οστεοφυλακίου, σχολιάζοντας με την ευκαιρία ότι «το υπάρχον οστεοφυλάκιο είναι ντροπή για όλους μας, είναι μια αποθήκη θα έλεγα, όπου υπάρχουν περίπου 130 κουτιά, τα οποία θα πάνε τώρα στο νέο οστεοφυλάκιο». Τέλος, στο χώρο των κοιμητηρίων θα τοποθετηθούν τρεις καινούργιες χημικές τουαλέτες για την εξυπηρέτηση του κόσμου, που τα επισκέπτεται, μία τουαλέτα ανδρών, μία γυναικών και μία για ΑμεΑ. 

«Για τα δύσκολα χρόνια, που περνάμε, η ανταπόκριση για την εξαγορά των τάφων είναι αρκετά μεγάλη»

Σε ό,τι αφορά στην τακτοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων για τη χρήση τάφων εκ μέρους των συγγενών των ενταφιασμένων, ο κ. Ταπατζάς διαπίστωσε ικανοποιητική ανταπόκριση, παρά τη δύσκολη οικονομικά περίοδο. Όπως εξήγησε, στα δημοτικά κοιμητήρια της Κομοτηνής σήμερα υπάρχουν σε χρήση περίπου 5.000 τάφοι. Εξ αυτών οι 3.600 έχουν αγορά τίτλου χρήσης, ενώ από τους υπόλοιπους 1.400 μόνο οι 800 είναι παλαιοί τάφοι, που εμπίπτουν στην 5ετία, μετά από την πάροδο της οποίας προβλέπεται η εκταφή και η απόθεση των οστών στο χωνευτήριο. Οι συγγενείς των ενταφιασμένων της παραπάνω κατηγορίας έχουν λάβει ειδοποιητήρια εδώ και ενάμιση μήνα, εξήγησε ο κ. Ταπατζάς, και «για τα δύσκολα χρόνια, που περνάμε», όπως παρατήρησε, «η ανταπόκριση για την εξαγορά των τάφων είναι αρκετά μεγάλη». 

«Πλέον, επειδή τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ δύσκολα, το 80% των ενταφιασμών γίνεται σε οικογενειακούς τάφους»

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, κ. Αντώνη Γραβάνη, ο αντιδήμαρχος αποκάλυψε ότι υπάρχει κινητικότητα και στο θέμα της επέκτασης των κοιμητηρίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα κάλυψης των υπαρχουσών αναγκών. «Μπορούμε να καλύψουμε ακόμα περίπου 3.000 περιπτώσεις», σημείωσε, εξηγώντας ότι «πλέον, επειδή τα οικονομικά δεδομένα είναι πολύ δύσκολα, το 80% των ενταφιασμών γίνεται σε οικογενειακούς τάφους». «Σκεφτείτε ότι την τελευταία τριετία ανοίξαμε μόνο 80 νέους λάκκους», προσέθεσε.

Τα κόστη για τις υπηρεσίες των δημοτικών κοιμητηρίων Κομοτηνής

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων της Κομοτηνής, η εξαγορά ενός τάφου μετρητοίς κοστίζει 1.866 ευρώ, ενώ η εξαγορά με αποπληρωμή σε δόσεις, σε βάθος διετίας, ανεβαίνει στα 2.073 ευρώ. Το τέλος ενταφιασμού είναι 111 ευρώ, το τέλος για την εξωτερική μαρμάρινη κατασκευή είναι 24 ευρώ, ενώ η ανακομιδή των οστών κοστίζει 32 ευρώ. Τέλος, για τη φύλαξη των οστών στο οστεοφυλάκιο το τέλος, που πρέπει να καταβάλλουν ανά έτος οι συγγενείς, είναι 13 ευρώ. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.