Αναβαλλεται η εκδηλωση για την μνημη των 1.484 Εβραιων της Καβαλας

Που ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Μαϊου με απρόσμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας

Την αναβολή των Αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος στην Καβάλα, δύο μόλις ημέρες πριν από την εκδήλωση, που είχε προγραμματιστεί για τις 17 Μαϊου αποφάσισε σε σημερινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη, έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το αίτιο της αναβολής αλλά και την χρονική στιγμή που αυτή αποφασίστηκε, δύο μέρες πριν από την εκδήλωση για την οποία είχε γίνει μεγάλη προετοιμασία.

Σύμφωνα με το  kavala-portal.gr «στο πλαίσιο των ανακοινώσεων πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα τόνισε ότι “Η δική μου πρόταση είναι να τοποθετηθεί, σε πρώτη φάση, μια αναθηματική πλάκα στην οποία θα αναγράφονται λεπτομέρειες για το άγνωστο Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Καβάλας, και αργότερα να δούμε αν μπορεί να εγκατασταθεί κάποιο άλλο μνημείο, το οποίο θα επιλέξουμε προσεκτικά. Έχετε, δε, υπόψη ότι τα έξοδα του μνημείου θα επιφορτιζόταν το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος, ενώ τώρα την δαπάνη για την κατασκευή της αναθηματικής πλάκας θα αναλάβει ο δήμος Καβάλας” και κάλεσε τους συμβούλους όλων των παρατάξεων να ψηφίσουν κατά συνείδηση».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «με την πρόταση της δημάρχου διαφώνησαν έντονα οι Κωστής Σιμιτσής και Άρης Βέρρος, με τον πρώην δήμαρχο να μιλάει για “καταστάσεις οι οποίες ρεζιλεύουν τον δήμο Καβάλας. Το μνημείο είχε επιλεχτεί επί των ημερών της διοίκησής μου, είχατε πολλούς μήνες στην διάθεσή σας για να πάρετε μια τέτοια απόφαση” και τον επικεφαλής της “Συμπαράταξης Πολιτών” να σημειώνει ότι “δεν μπορεί η δημοτική αρχή να εκθέτει τον δήμο και την πόλη με αυτή την στάση. Η εκδήλωση έχει γίνει γνωστή ακόμα και σε αθηναϊκά ΜΜΕ, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε τελευταία στιγμή για αναθηματικές πλάκες ή αναβολές της εκδήλωσης.” Την άποψη της κ. Τσανάκα, ωστόσο, επικρότησαν οι Βαγγέλης Παππάς (ο οποίος, πάντως, κάλεσε την δήμαρχο να πάρει την ευθύνη και να ξεκαθαρίσει ποια είναι η δική της πρόταση), Χρήστος Ποτόλιας και Νίκος Μουρτασάγας (οι οποίοι και τόνισαν την σημασία ενός τέτοιου μνημείου σε μια εποχή που το στοιχείο του φασισμού προσπαθεί να εξαπλωθεί με κάθε τρόπο στην σύγχρονη κοινωνία)».

Τελικά το σώμα αποφάσισε την αναβολή της εκδήλωσης μέχρι νεοτέρας.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.