Αναβαλλεται η δημιουργια διαχειριστικου σχεδιου για τη Βιστωνιδα

Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αναρμόδια την Περιφέρεια ΑΜΘ να προχωρήσει στην εκπόνησή του

Επαφές με ΑΔΜΘ και Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να προχωρήσει μέσω των υπηρεσιών τους η εκπόνηση του σχεδίου

Τη ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη δημιουργία «Διαχειριστικού Σχεδίου Υδάτων Λίμνης Βιστωνίδας και Οριοθέτηση- Καθορισμός Αιγιαλού-Παραλίας» αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ, ένα έργο 650 χιλιάδων ευρώ, μιας και, μετά και από απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, φαίνεται ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να το πραγματοποιήσει.

Να θυμίσουμε πως μέσα από το σχέδιο αυτό, η Περιφέρεια επιθυμούσε να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση στη Λίμνη και τον περιβάλλοντα χώρο της, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια σε παρεμβάσεις ανάλογα με τις προτάσεις του.  

Μαζί με την αποτύπωση της λίμνης, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και προβλήματα που έχουν ανακύψει τα προηγούμενα χρόνια, αφενός από τις προσχώσεις από τα φερτά υλικά που φέρνουν οι ποταμοί στη Βιστωνίδα, που έχουν δημιουργήσει και προβλήματα στην ιχθυοπαραγωγή, αλλά και η ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της ευρύτερης περιοχής.

Η διαδικασία είχε προχωρήσει αρκετά, φτάνοντας μέχρι την ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, με την έκπτωση να φτάνει το 40%.

Όμως εκεί προέκυψε η δυσκολία, μιας και τόσο η τοπική υπηρεσία, όσο και το Έβδομο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγε η Περιφέρεια, αποφάνθηκε πως είναι αναρμόδια να προχωρήσει τη σχετική μελέτη, κάνοντας απαραίτητη της ματαίωση του διαγωνισμού.

Παρόλα αυτά η ΠΑΜΘ, σύμφωνα με την Εκτελεστική Γραμματέα της κ. Ζωή Κοσμίδου, θεωρώντας πως είναι απαραίτητο να γίνει η μελέτη, ήρθε σε επαφή με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, ώστε να χρησιμοποιηθεί όλη η προετοιμασία που έχει γίνει, είτε από την ίδια, είτε από τη Διεύθυνση Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με στόχο να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Παράλληλα θα βρίσκονται στη διάθεσή όποιου φορέα τελικά αποφασίσει να προχωρήσει το έργο τόσο από άποψη προετοιμασίας φακέλου, όσο και από άποψη χρηματοδότησης, μιας και οι πόροι είναι ήδη εξασφαλισμένοι.

Το πιθανότερο πάντως, σύμφωνα με την κ. Κοσμίδου, είναι να προχωρήσει στην προκήρυξη εκ νέου είτε η ΑΔΜΘ είτε το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.