Ανατροπη σκηνικου στη διαχειριση των παραλιων

Οριστικό «όχι» από το ΣτΕ στη μαζική εκχώρηση στους δήμους

Ανατροπή σκηνικού στη διαχείριση και αξιοποίηση των παραλιών σηματοδοτεί η απόφαση της 7μελους σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη διαδικασία εκχώρησης από τους δήμους της χρήσης του αιγιαλού και των παραλιών σε ιδιώτες, καθώς ακύρωσε την κοινή υπουργική απόφαση του 2010 που τους έδινε τέτοιο δικαίωμα. Το δικαστήριο έκρινε παράνομη τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε το 2010, μια διαδικασία που ακολουθούταν κατά κανόνα τα τελευταία χρόνια για τη διαχείριση των παραλιών, που ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου.
 
Η διαδικασία προέβλεπε την έκδοση Κοινή Υπουργικής Απόφασης από τα συναρμόδια υπουργεία για την παραχώρηση των παραλιακών εκτάσεων στους δήμους και έπειτα οι δήμοι προχωρούσαν στην εκμετάλλευσή τους, με την εκμίσθωση σε ιδιώτες, προκειμένου να τοποθετήσουν καθίσματα, ομπρέλες, ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, κανό, θαλάσσια ποδήλατα, κ.λπ.
 
Το δικαστήριο, θεωρώντας πως αυτή η εκχώρηση δεν μπορεί να γίνεται συλλήβδην για όλη την Ελλάδα με μία μόνο υπουργική απόφαση, απαγορεύει ουσιαστικά την επανάληψή της στο μέλλον και προκαλεί έναν έντονο «πονοκέφαλο» σε δημοτικές αρχές και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον τουριστικό τομέα.
 
Θυμίζουμε ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχε προσφύγει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και οικολογική οργάνωση της Ροδόπολης Αττικής, ενώ παρέμβαση είχε κάνει και ο δήμος Σαρωνικού. Το Ανώτατο Δικαστήριο, δια της 5μελούς σύνθεσης του Ε’ τμήματός του, ακύρωσε την επίμαχη απόφαση την περασμένη άνοιξη, κάτι που έγινε οριστικό με την υπ. αριθμόν 3944/2015 απόφαση της 7μελούς σύνθεση του ίδιου τμήματος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.