Αναθεωρειται το Κοκκινο βιβλιο των απειλουμενων ειδων της χωρας μας

Θα αξιολογηθούν συνολικά 10.000 είδη ζώων και 7.000 είδη φυτών

Την αναθεώρηση του Κόκκινου βιβλίο των απειλούμενων ειδών της χώρας μας αποφάσισε ο ΟΦΥΠΕΚΑ.

Στην τελευταία καταγραφή του ελληνικού Κόκκινου καταλόγου το 2009, είχαν εξεταστεί μόλις 1.013 είδη ζώων και 300 είδη φυτών. Ο μικρός αριθμός των ειδών υπό αξιολόγηση δεν μπορούσε να δώσει μια σαφή εικόνα για την πραγματική κατάσταση της εγχώριας χλωρίδας και πανίδας. Δεκατέσσερα χρόνια μετά, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) πήρε την πρωτοβουλία να συνάψει στρατηγική συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) για την αναθεώρηση του Κόκκινου βιβλίου των απειλούμενων ειδών της χώρας μας.

Στο συγκεκριμένο έργο, στο οποίο συμμετέχουν η Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία και η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, θα αξιολογηθούν συνολικά 10.000 είδη ζώων και 7.000 είδη φυτών σε όλη τη χώρα. Πριν τη διαδικασία καταγραφής, είχε προηγηθεί η εκπαίδευση των περίπου 141 ερευνητών -ειδικοί ζωολόγοι και βοτανικοί επιστήμονες- από τα μέλη της IUCN πάνω στα κριτήρια αξιολόγησης.

Γενικότερα, σκοπός της επικαιροποίησης του Κόκκινου καταλόγου βάσει των διεθνών κριτηρίων της IUCN είναι να αποτυπωθεί η σημερινή κατάσταση της χλωρίδας και της πανίδας και να εντοπιστεί ο αριθμός των απειλούμενων ειδών ώστε σε δεύτερο βαθμό να αναπτυχθούν πολιτικές προστασίας των ειδών. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε βιοποικιλότητα. Χαρακτηριστικά, παρότι η χώρα μας κατέχει σε έκταση μόλις το 6% της μεσογειακής περιοχής, διαθέτει περισσότερα από 7.000 είδη και υποείδη φυτών, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 26% των φυτών της μεσογειακής χλωρίδας.

Η πολύτιμη αυτή βιοποικιλότητα απειλείται με συρρίκνωση κυρίως από την υπερεκμετάλλευση της φύσης, την καταστροφή των δασών αλλά και των παράκτιων περιοχών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.