Αναστρεψιμη, με συλλογικη προσπαθεια, η κλιματικη αλλαγη

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις επιπτώσεις αυτής στην Θράκη διοργάνωσαν ο Δήμος Κομοτηνής και η Ένωση Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ν. Ροδόπης

Με μια άκρως επίκαιρη θεματική, και για την καλύτερη δυνατή κατανόηση της υφιστάμενης οικονομικής πραγματικότητας του τόπου αλλά πρωτίστως για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της κοινωνίας για τα «αποτυπώματα» της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 21 Μαΐου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Κλιματική αλλαγή στη Θράκη – Επιπτώσεις στον Αγροδιατροφικό Τομέα – Ακρίβεια Μετεωρολογικών Προβλέψεων» που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κομοτηνής και η Ένωση Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ν. Ροδόπης.

Μια εκδήλωση στόχος της οποίας ήταν η επιστημονική τεκμηρίωση των αλλαγών  του κλίματος στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, η ανάλυση των επιπτώσεων στον αγροδιατροφικό τομέα και το εισόδημα των αγροτών καθώς και η διερεύνηση τρόπων παρέμβασης της Αυτοδιοίκησης στο πεδίο της αξιοποίησης προγραμμάτων προειδοποίησης κινδύνων αλλά και μετεωρολογικών προβλέψεων ακριβείας, δια μέσου ενός εξαιρετικού πάνελ ομιλητών, αποτελούμενο από τους κ.κ.Κυριάκο Κρόκο, Πρόεδρο της Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών Ν. Ροδόπης, Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, Καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνικής Σχολής Δ.Π.Θ., Σάκη Αρναούτογλου, υποψήφιο Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και παρουσιαστή του Δελτίου καιρού της ΕΡΤ3 και του Τριαντάφυλλου Παπαδάκη, Προέδρου του Παραρτήματος Θράκης του ΓΕΩΤΕΕ, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου κ.Σάκη Αντωνίου.

Γιάννης Γκαράνης: «Ανύπαρκτες οι δυνατότητες ενός δήμου για ουσιαστικές παρεμβάσεις στο κομμάτι της κλιματικής αλλαγής»

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κομοτηνής ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την διεξαγωγή της εκδήλωσης που αφορά σε ζητήματα τεράστιας βαρύτητας για τον τόπο και τα οποία στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα καθορίσουν αποφασιστικά τις ζωές μας.

«Μπορεί οι θεσμικές δυνατότητες ενός δήμου για ουσιαστικές παρεμβάσεις στα θέματα κλιματικής αλλαγής να είναι ανύπαρκτες, η ευθύνη όμως για την πληροφόρηση του κόσμου είναι μεγάλη» ανέφερε ο ίδιος, τονίζοντας πως η αλλαγή του κλίματος είναι εδώ και είναι μια αλλαγή που ήρθε για να μείνει.

«Το φαινόμενο του θερμοκηπίου που κάποτε μας έκανε να χαμογελάμε ελαφρώς ειρωνικά γιατί δεν πιστεύαμε ότι θα μας επηρεάσει τόσο καταλυτικά είναι πλέον γεγονός. Ένα γεγονός με σημαντικές και δραματικές επιπτώσεις και στον αγροτικό – κτηνοτροφικό τομέα» πρόσθεσε τονίζοντας πως οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς και στην οικονομία της περιοχής, τονίζοντας πως οι υψηλές θερμοκρασίες, το ενεργειακό κόστος κ.ο.κ. απειλούν επίσης να διαταράξουν την βιοποικιλότητα, να αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο και να αυξήσουν την στάθμη της θάλασσας.

Δίνοντας στον λόγο στους εισηγητές ο κ.Γκαράνης υπογράμμισε την αξία της συμμετοχής των πολιτών σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις καθώς όπως τόνισε «οφείλουμε να σκεφτόμαστε να προβληματιζόμαστε για όλα αυτά τα ζητήματα, γιατί ενεργοί πολίτες σημαίνει σωστά πληροφορημένοι πολίτες. Μόνο έτσι θα μπορούμε να συμμετέχουμε στις διαδικασίες της λήψης των απαραίτητων μέτρων».

Κυριάκος Κρόκος: «Ολοένα και μεγαλύτερα τα αποτυπώματα της μεταβολής του κλίματος»

Στο ολοένα και μεγαλύτερο «αποτύπωμα» της έντονης μεταβολής του κλίματος στάθηκε και ο κ. Κυριάκος Κρόκος, τόσο στο κομμάτι των αγροτών και των κτηνοτρόφων όσο και ευρύτερα στους πολίτες ως καταναλωτές, «ακουμπώντας» κυρίως τις τσέπες μας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην περσινή ακαρπία των ελαιοπαραγωγών της περιοχής που στέρησε το εισόδημα των αγροτών και αύξησε την τιμή του ελαιολάδου, για να τονίσει τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, γνωστοποιώντας ότι έπεται το ίδιο με τον καφέ και την τιμή του, δεδομένης της τεράστιας ξηρασίας που υπάρχει στις περιοχές που αυτός παράγεται.

«Αυτές οι πολύ μεγάλες πλέον και αντίξοες καιρικές συνθήκες, με υψηλές θερμοκρασίες από την μία, πλημμύρες από την άλλη, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας πραγματικά είναι φαινόμενα που δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα» πρόσθεσε εκφράζοντας την πεποίθηση πως η τεχνολογία και η βιομηχανική επανάσταση θα προσφέρει λύσεις τα επόμενα χρόνια. Λύσεις που «εφόσον επιθυμούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση θα πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε» σημείωσε ο ίδιος, δίνοντας το παράδειγμα των τρακτέρ που θα μπορούσαν να γίνουν ηλεκτρικά μειώνοντας τόσο τους ρύπους που αυτά προκαλούν στο περιβάλλον και προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Σάκης Αρναούτογλου: «Στον καιρό και την ατμοσφαιρική ρύπανση δεν υπάρχουν σύνορα»

Στην λανθασμένη εντύπωση που έχει σχηματιστεί στον κόσμο πως η κλιματική αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο κ.Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της τρύπας του όζοντος που έκλεισε χάρη στον κοινό αγώνα ολόκληρης της ανθρωπότητας θέλησε να επισημάνει την αξία της συλλογικής προσπάθειας.

«Μόνο με μια κοινή πορεία από όλα τα έθνη, γεγονός πολύ δύσκολο, γιατί υπάρχει μια βεβαιότητα στο τι είναι κλιματική αλλαγή, θα μπορέσουν οι νέες γενιές να δημιουργήσουν ένα καθαρό περιβάλλον και να απολαύσουν όσα απολαύσαμε εμείς μέχρι σήμερα» πρόσθεσε καλώντας και τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας «να σταματήσουν να μιλούν με ξύλινη γλώσσα και να απευθυνθούν στον κόσμο με πιο απλά λόγια, έτσι ώστε να γίνει αυτή η μετάβαση σωστά, χωρίς να κοστίσει και να δώσει και ευκαιρίες και να βγουν και κάποια χρήματα».

Ερωτηθείς σε σχέση με την ευθύνη των εθνικών κρατών αλλά και της Ευρώπης ο ίδιος έσπευσε να επισημάνει πως «στον καιρό και την ατμοσφαιρική ρύπανση δεν υπάρχουν σύνορα» για να τονίσει πως οτιδήποτε και να κάνει η κυβέρνησή μιας χώρας, εφόσον δεν είναι συλλογική η προσπάθεια, θα είναι δώρο άδωρον καθώς θα μολυνθεί από το οποιοδήποτε όμορφο κράτος του.

Στην ανάγκη ενημέρωσης αλλά και ευαισθητοποίησης της κλιματικής αλλαγής στάθηκε ο κ.Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, εκφράζοντας την στήριξη του ΓΕΩΤΕΕ και των επιστημόνων του τόσο στην πολιτεία όσο και σε οποιονδήποτε φορέα που λειτουργούν με στόχο την ενημέρωση του κόσμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.