Αναστατοι οι φαρμακοποιοι για το νεο δελτιο τιμων των φαρμακων

Πυρ και μανία εναντίον του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, έγιναν για άλλη μια φορά οι φαρμακοποιοί όλη της χώρας, με αφορμή την ισχύ του νέου δελτίου τιμών για τα φάρμακα, στην οποία δεν προβλέφτηκε σύμφωνα με τους τελευταίους εύλογος χρόνος διάθεσης των αποθεμάτων τους. Τα αποθέματα αυτά, όπως υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, αγοράστηκαν από τις φαρμακοβιομηχανίες με το παλαιό καθεστώς τιμών, σε επίπεδα 20% έως 80% υψηλότερα, από ό,τι προβλέπει το νέο δελτίο τιμών να διατίθενται πλέον. Εμπλοκή παρουσιάζεται παράλληλα και στη λειτουργία των φαρμακαποθηκών, που μέχρι τις 30 Απριλίου δε θα προμηθεύονται φάρμακα, για να εφοδιάζουν με τη σειρά τους τα φαρμακεία, γεγονός που επιφέρει μεγάλες ελλείψεις στην αγορά.

Ηλίας Χαλιγιάννης
«Αυτή τη στιγμή αγοράζουμε τα φάρμακα ακριβότερα από ό,τι τα χορηγούμε στον ασθενή»

«Το υπουργείο εξέδωσε ένα νέο δελτίο τιμών για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά για μια ακόμη φορά βλέπουμε ότι όλα γίνονται στην πλάτη των φαρμακοποιών», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών της Ροδόπης, κ. Ηλίας Χαλιγιάννης. «Το νέο δελτίο τιμών», προσέθεσε, «όχι μόνο εξανεμίζει το οποιοδήποτε ποσοστό κέρδους είχαμε, αλλά στην ουσία καταστρέφει το κεφάλαιο της επιχείρησης, που είναι το φάρμακο». «Εμείς αυτή τη στιγμή αγοράζουμε τα φάρμακα ακριβότερα από ό,τι τα χορηγούμε στον ασθενή», συνέχισε, «και δεν υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα να διαθέσουμε το στοκ μας, με αποτέλεσμα στο τέλος του μήνα να έχουμε καθαρό χάσιμο των χρημάτων μας». Επισήμανε επίσης ότι «υπάρχουν πρωτοφανείς ελλείψεις, γιατί οι φαρμακαποθήκες δεν αγοράζουν από τις εταιρίες γιατί θα αγοράσουν κι αυτές ακριβότερα», ενώ κατέληξε ξεκαθαρίζοντας ότι «εμείς πάντα είμαστε υπέρ της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης και της μείωσης των τιμών, ωστόσο όταν αυτό γίνεται ομαλά»

Η υπομονή εξαντλείται για τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων

Ο κ. Χαλιγιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην καθυστέρηση καταβολής των οφειλών των ταμείων προς τους φαρμακοποιούς, οφειλές που σε επίπεδο Ροδόπης ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ. Η πολιτική ηγεσία και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, όπως επισήμανε, είχαν δεσμευτεί τον Ιανουάριο ότι θα αποπληρώνονταν οι φαρμακοποιοί μετά από την ολοκλήρωση του PSI, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Κάτι τέτοιο δε συνέβη ακόμα και το διάστημα, που ακολουθεί, θα είναι κρίσιμη για την αντίδραση που θα έχει ο κλάδος. Ο κ. Χαλιγιάννης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, εφόσον συνεχίζεται η ακολουθούμενη πολιτική, να αποφασιστούν κινητοποιήσεις με κλείσιμο των κεντρικών του ΕΟΠΥΥ για μια μέρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.