Ανασκοπηση του 2016 στην Ελλαδα: Περιμενοντας τον Γκοντο

Σαν «μια ιστορία που την λέει ένας ηλίθιος, γεμάτη θορύβους και μανία, χωρίς να σημαίνει τίποτα»

William Shakespeare

Παρόλο που το 2016 αποτελούσε ένα έτος στο οποίο συνέβησαν πολλά, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο, κάνοντας ένα απολογισμό όχι του τι ειπώθηκε, αλλά του τι έγινε, το αποτέλεσμα είναι πενιχρό.
 
Και αυτό γιατί αν κοιτάξουμε τόσο την πολιτική όσο και την κοινωνική πορεία του έτους, θα δούμε πως ολόκληρο αναλώθηκε στη μελλοντολογία για το τέλος του 2016, με όλους φυσικά να εννοούν το 2017.
 
Στον τομέα της πολιτικής είδαμε πολλούς νόμους, ρυθμιστικούς, μνημονιακούς και μη, να ψηφίζονται αλλά να μην κινούν τη βελόνα της πραγματικής κοινωνίας και οικονομίας που συνεχίζει την περιδίνηση.

Το νέο ασφαλιστικό ψηφίστηκε μεν το 2016, αλλά θα το «νιώσουμε» το 2017, ο νόμος για τα κανάλια πέρασε σαν καράβι (τον Τιτανικό) μέσα στη νύχτα, ακόμα και ο ανασχηματισμός πέρασε χωρίς να πολυακουμπήσει.
 
Το χειρότερο φαίνεται να είναι ότι πλέον όλη η κοινωνία έχει περιέλθει σε μια ραστώνη, και τα τερατώδη έχουν γίνει πλέον κοινότοπα, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από πουθενά.
 
Εμείς απλά να πούμε πως το 2016 στην Ελλάδα φαίνεται πως ήταν, όπως λέει και ο Ριχάρδος ο 3ος του Σαίξπηρ, «μια ιστορία που την λέει ένας ηλίθιος, γεμάτη θορύβους και μανία, χωρίς να σημαίνει τίποτα» 

Ορόσημο ο θάνατος Παυλίδη 

Για τη γενικότερη όμως πολιτική και εθνική κατάσταση θα τα διαβάσετε από άλλους, και καλύτερα (λέμε τώρα), όμως θα προτιμούσαμε να κάνουμε μια αποτίμηση πιο τοπική, με το σημαντικότερο γεγονός της χρονιάς να είναι, κατά την άποψή μας, ο θάνατος του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη, μετά από τη μακρόχρονη πάλη του με την επάρατη νόσο.
 
Ο θάνατός του αποτελεί ορόσημο για την περιφέρειά μας και τη χρονιά, στην οποία ένα έργο ορόσημο, η δημιουργία των δικτύων φυσικού αερίου στις πόλεις της Περιφέρειας πήρε σάρκα και οστά, ένα έργο που όταν ολοκληρωθεί θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη για όλη την περιοχή, την οποία θα κληθεί να υλοποιήσει ο νέος Περιφερειάρχης, κ. Χρήστος Μέτιος, μαζί με το όραμά του για την περιοχή. 

Περιμένοντας τα …έργα 

Όμως γενικότερα το 2016 υπήρξε για την Περιφέρεια αλλά και τη Ροδόπη ένα έτος που περιμέναμε κάτι να έρθει και να γίνει, το οποίο μάλλον θα υλοποιηθεί το 2017.
 
Το ΕΣΠΑ άργησε να ανοίξει, και πέρα από τα σταθερά και τα έργα κοινωνικής στήριξης, θα έχουμε έργα το 2017, αφού αυτά καθώς και οι μελέτες το 2016 όλο έρχονταν… Ακόμα και η Τσανάκλειος θα τελειώσει το 2017, ενώ και το φράγμα Ιασίου ακόμα τελειώνει.
 
Από τουριστική άποψη η Κομοτηνή συνέχισε τη σταθερή της κίνηση, με τον διαγωνισμό για την παραχώρηση μέρους της ακτής του Φαναρίου από την ΕΤΑΔ να μην έχει κανένα αποτέλεσμα, και τα μπαράκια να κρατούν το κονάκι τους στην παραλία της Αρωγής, με τη μοναδική καινούρια κίνηση το φεστιβάλ Φαναρίου, το οποίο ομολογουμένως άλλαξε, έστω και για λίγο, την εικόνα της παραλίας και του οικισμού.

Τι θα φέρει το 2017; 

Και περιμένουμε έτσι το 2017, όταν θα έχουμε το Έτος Τουρισμού της Περιφέρειας, την τουριστική προώθηση του Δήμου αλλά και το ξεκίνημα της ανάπλασης του Ιστορικού κέντρου, είτε από ΣΒΑΑ είτε από την ΟΧΕ της Εγνατίας οδού, καθώς και τις εξελίξεις στο θέμα του Αρχαιολογικού Μουσείου, την ανάπλαση του Μητροπολιτικού μεγάρου κτλ.
 
Ακόμα και ο δρόμος της διασύνδεσης της Μαρώνειας με τη Μάκρη, που θα αποτελέσει και αυτός ένα σημαντικό βέλος στην τουριστική φαρέτρα του Δήμου και της Περιφέρειας, αναμένεται να δει πρόοδο, σωστά … το μαντέψατε, το 2017
 
Η αγορά στο μεταξύ πέρασε μια πολύ άσχημη χρονιά, με τους εμπόρους να βλέπουν το 2016 να είναι χειρότερο ακόμα και από το 2012, που μέχρι τώρα αποτελούσε ορόσημο, και να περιμένουν να δουν τι θα τους ξημερώσει το 2017. Άλλωστε γενικότερα για τον ιδιωτικό τομέα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, το σκοτάδι είναι πυκνό και βαρύ εδώ και χρόνια.
 
Έτσι λοιπόν το 2016 ήταν το έτος που περιμέναμε κάτι να έρθει, χωρίς ποτέ αυτό να έρχεται. Βέβαια μπορεί το 2017 να μας το φέρει, και να είναι χειρότερο από ό,τι περιμέναμε, αλλά αυτό θα το αφήσουμε για τον απολογισμό της επόμενης χρονιάς…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.