Ανασα ανακουφισης για τους αλιεις του Συνεταιρισμου της Βιστονιδας

Υποχώρησε το φυτοπλαγκτόν που είχε εμφανιστεί αρχές του μήνα

 Ένταξη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού σε πρόγραμμα για την αξιοποίηση της θέσης Λαγός

Ανάσα ανακούφισης για τους αλιείς του Συνεταιρισμού της Βιστονίδας καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται υποχώρηση του φυτοπλαγκτόν που είχε δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στα αλιεύματα αναστέλλοντας τις πωλήσεις για τουλάχιστον 10 μέρες.

Καθαρίζει η Βιστονίδα από το φυτοπλαγκτόν – Υποχώρησε η μυρωδιά στα ψάρια

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού κ. Γιώργος Γκίλης, αναμένονται τα αποτελέσματα από τα τελευταία δείγματα ωστόσο η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.  Η λίμνη έχει καθαρίσει και τα ψάρια έχουν καθαρίσει κι αυτά από την έντονη μυρωδιά του φυτοπλαγκτόν που ήταν η αιτία που αναστάλθηκαν οι πωλήσεις.

Να σημειώσουμε  για την αντιμετώπιση του προβλήματος δόθηκαν οδηγίες προς τους αλιείς από το Τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Ξάνθης. Μια συνήθης πρακτική που ακολούθησαν οι αλιείς ήταν να ανοίγουν τις «πόρτες» για να μπορεί να κυκλοφορεί το νερό και να καθαρίζει η λίμνη. Το πρόβλημα έχει παρουσιαστεί στις αρχές Νοεμβρίου, για αυτό και ειδοποίησαν την αρμόδια διεύθυνση Αλιείας, που συγκέντρωσε δείγματα για ανάλυση. Το φυτοπλαγκτόν αυτό δεν είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, όμως μια σημαντική του αύξησή του και αν αυτό πεθάνει ξαφνικά, θα δημιουργήσει έλλειψη οξυγόνου, τινάζοντας κυριολεκτικά την παραγωγή αλιευμάτων στον αέρα. Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και το 2014, με μαζικό θάνατο ψαριών.

Ζημιά στην αθερίνα από τις βροχές

Κι αν το φυτοπλαγκτόν είναι υπό έλεγχο, την μεγάλη ζημιά για τους αλιείς του Συνεταιρισμού Βιστονίδας την έκαναν οι τελευταίες βροχές πριν 15 μέρες. Ήταν η εποχή της αθερίνας που αποτελεί και το μεγάλο έσοδο του Συνεταιρισμού, ωστόσο με τις βροχές …εξαφανίστηκε! Στην γλώσσα των ψαράδων : «οι βροχές την τράβηξαν στα γλυκά νερά», όπως ανέφερε ο κ. Γκίλης: «πέρσι τέτοια εποχή είχαμε βγάλει 150 τόνους και φέτος προλάβαμε μόνο 50 και σταματήσαμε. Όπως λέμε εμείς τα άσπρα ψάρια είναι έξοδα και το κέρδος μας είναι η αθερίνα. Φέτος έχουμε κλείσει με τον έμπορο στα 2,10 το κιλό αλλά τώρα σταματήσαμε. Πάθαμε μεγάλη ζημιά από τις βροχές».

Ένταξη σε πρόγραμμα για την αξιοποίηση της θέσης Λαγός

Ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός πραγματοποιεί μια μεγάλη προσπάθεια για τη βελτίωση των εγκαταστάσεών του, προς όφελος των μελών του. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ένα πρόγραμμα ΕΠ Αλιείας Θάλασσας, για να σκεπάζουν τα χειμαδιά τους, με προστατευτικό δίκτυ, ενώ μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αλιείας κ. Ανδρέα Καραγιώργη, έκαναν μια μεγάλη προσπάθεια για να ενταχθούν σε νέο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το οποίο αφορά μόνο την ιχθυοκαλλιέργεια στις λιμνοθάλασσες. Μέσω του προγράμματος θα γίνει παρέμβαση στην τοποθεσία Λαγός, που βρίσκεται από την πλευρά του οικισμού του Φαναρίου, που είναι ξεχωριστό σύστημα. Να υπενθυμίσουμε, όπως πολλές είχε αναφερθεί από τον κ. Γκίλη στο «Ε»  από το 2017 έχει φράξει η είσοδος του, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η είσοδος των αλιευμάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αν γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όπως άνοιγμα της εισόδου και νέες ιχθυοσυλλεκτικές εγκαταστάσεις αυτό θα φέρει πρόσθετο  τζίρο 150 με 250 χιλιάδες ευρώ παραγωγής το χρόνο. Επίσης θα γίνει ανάλογη παρέμβαση και σε μια δεύτερη θέση, καθώς και η επισκευή των εγκαταστάσεων ενός εκχειλιστήρα που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.