«Ανασα» 4 ημερων στους ασφαλισμενους του ΕΟΠΥΥ

Τη δυνατότητα να προμηθεύονται τα φάρμακα με πίστωση έχουν μέχρι το τέλος του μήνα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ στο νομό Ροδόπης, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φαρμακευτικού Συλλόγου τη Δευτέρα. Θυμίζουμε πως με αντίστοιχη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου στις 13 Αυγούστου, η επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων αναστελλόταν, αρχής γενομένης από την Τρίτη 21 του ίδιου μήνα. Η απόφαση αυτή εφαρμόστηκε βέβαια και την τελευταία εβδομάδα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ αδυνατούσαν να λάβουν επί πιστώσει φάρμακα από τα φαρμακεία του νομού.

Ζήτημα νομιμότητας της απόφασης για αναστολή πίστωσης

Στο μεταξύ ωστόσο προέκυψε ζήτημα νομιμότητας της από 13/8 απόφασης της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου, ζήτημα που προέκυψε μετά από καταγγελία φαρμακοποιού προς την Περιφέρεια, η οποία έχει την αρμοδιότητα εποπτείας των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων. Το επίμαχο αφορούσε στην πλειοψηφεία με την οποία ελήφθη η συγκεκριμένη απόφαση, που αποτελεί κατά το νόμο λόγος ακύρωσης των αποφάσεων συλλογικών οργάνων. Η ακύρωση αποφάσεων ωστόσο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των περιφερειών, αλλ’ αντίθετα ο ρόλος τους είναι γνωμοδοτικός.

Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, που επιλήφθηκε αρχικά της υπόθεσης, γνωμοδότησε ότι, δεδομένου ότι η πλειοψηφούσα πρόταση θα έπρεπε να συγκεντρώνει το 50%+1 ψήφους, δεν υφίσταται ληφθείσα απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου. Σημειώνεται ότι στην επίμαχη γενική συνέλευση κατατέθηκαν τρεις προτάσεις, οι οποίες έλαβαν 20, 18 και 2 ψήφους αντίστοιχα. Η πρώτη, που αφορούσε στην έναρξη της κινητοποίησης από την 21η Αυγούστου, συγκέντρωνε μεν την πλειοψηφεία αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία.

Αντίθετα, της γνωμοδότησης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη ακολούθησε νέα, προερχόμενη από τη Νομική Υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, που γνωστοποιεί ότι δεν προκύπτει από καμιά διάταξη αρμοδιότητα της Περιφέρειας για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των Φαρμακευτικών Συλλογών.

Ελέγχεται για έκθεση σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος

Τα παραπάνω έγγραφα προωθήθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στον Φαρμακευτικό Σύλλογο, η υπόθεση όμως δεν έκλεισε δεδομένου πως για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δυο πλευρών, κατά την οποία θα εξεταστεί η νομιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης και τυχόν ευθύνες για έκθεση της δημόσιας υγείας σε κίνδυνο.

Ηλίας Χαλιγιάννης, Ανεξάρτητη από την παρέμβαση της Περιφέρειας η νέα απόφαση

Στο μεταξύ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως προαναφέρθηκε, έκανε νέα γενική συνέλευση τη Δευτέρα, στην οποία ελήφθη η απόφαση να αρθεί προσωρινά η προηγούμενη απόφαση και να συνεχιστεί από την 1η Σεπτεμβρίου, που θα αναστείλουν τη χορήγηση φαρμάκων όλα τα φαρμακεία της χώρας, βάσει της απόφασης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλία Χαλιγιάννη, η τελευταία απόφαση του Συλλόγου δεν ήρθε ως συνέπεια της παρέμβασης της Περιφέρειας στο συγκεκριμένο ζήτημα, επισημαίνοντας πως μετά από τη συγκεκριμένη παρέμβαση συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και επισφράγισε το περιεχόμενο της επίμαχης απόφασης. Αντίθετα, η αλλαγή πλεύσης ήρθε ως αποτέλεσμα επανεξέτασης των νέων δεδομένων, που προέκυψαν το σαββατοκύριακο στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Νόμιμη η απόφαση, σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο του ΠΦΣ

Επιπλέον, για το επίμαχο ζήτημα της πλειοψηφίας στη συνέλευση της 13ης Φεβρουαρίου, ο κ. Χαλιγιάννης επικαλέστηκε το έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και τη διάσταση απόψεων που, όπως σημείωσε, υπάρχει στους νομικούς κύκλους, αναφορικά με το αν απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία για τη νομιμότητα μιας απόφασης. Ως προς το τελευταίο μάλιστα επισήμανε ότι ο νομικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έκρινε νόμιμη τη συγκεκριμένη απόφαση.

Πιθανόν, τις επόμενες μέρες να έχουμε και νέα επεισόδια στο εν λόγω φαρμακευτικό «κομφούζιο» που προκλήθηκε στη Ροδόπη. Το θετικό όμως είναι ότι για λίγες μέρες ακόμα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να προμηθεύονται ξανά με πίστωση τα φάρμακα στη Ροδόπη, με την ελπίδα ότι το ταχύτερο δυνατό θα εξευρεθεί λύση σε πανελλαδικό επίπεδο μεταξύ πολιτείας και φαρμακοποιών.


Νέα ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ
Διακόπτουν τη σύμβαση οι γιατροί

H Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι η συγκρότηση του μεγαλύτερου οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας έγινε με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, χωρίς σωστό σχεδιασμό και κυρίως με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Ο προϋπολογισμός του, σημειώνεται, ξεκίνησε με έλλειμμα 683 εκατ. ευρώ και αυτή τη στιγμή παρουσιάζει ήδη για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2012 «μαύρη τρύπα» 1,5 δισ. ευρώ, με προοπτική αυτό το ποσό να γίνει 2 δισ. μέχρι τέλους του έτους.
Σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός οφείλει στους κλινικούς ιατρούς πάνω από 50 εκατ. ευρώ και στους εργαστηριακούς ιατρούς 200 εκατ. για το 2012 καθώς και 570 εκατ. ευρώ και 540 εκατ. αντίστοιχα για τα έτη 2010 και 2011. Προσθέτει ότι «όλα τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ιατροί έχουν δανείσει ατόκως τον ΕΟΠΥΥ με πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τα τελευταία 2 έτη».

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ κατηγορούν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μάριο Σαλμά, για έλλειψη διαλόγου και για «τακτική απειλών και εκβιασμών».

Για όσο διάστημα οι γιατροί παραμένουν απλήρωτοι (εφημερίες-ιατρικές πράξεις), να μην εισπράττουν το μισθό τους ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ και ο αρμόδιος υπουργός Υγείας, προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Να στηρίξουμε όλοι μαζί, σημειώνει, χωρίς εξαιρέσεις και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας μας και να αναλάβουμε το βάρος αυτής της κατάστασης.

«Όταν ο Υπουργός αδυνατεί να δώσει τα δεδουλευμένα χρήματα στους λειτουργούς Υγείας, οφείλει και ο ίδιος για το διάστημα που τους έχει απλήρωτους να μην λαμβάνει δεύτερο μισθό (τον υπουργικό, εκτός από το βουλευτικό). Θα πρέπει και αυτός να στηρίξει με μια συμβολική αλλά ουσιαστική πράξη την προσπάθεια, ασκώντας τα καθήκοντά του σε μία “εθελοντική βάση”. Είναι μια πράξη ύψιστου εθνικού συμβολισμού» καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.