Αναρπαστα τα φυντανακια των Σποριτων Ροδοπης

Μοιράστηκαν σπορόφυτα από παραδοσιακές ποικιλίες σε καλλιεργητές, κρατώντας ζωντανές τις τοπικές ποικιλίες

Στις 29 Απριλίου η διανομή φυτών που καλλιέργησαν μαθητές σχολείων της Ροδόπης

Ανάρπαστα έγιναν τα φυντανάκια των Σποριτών, στο ανοιχτό σπορείο που διοργάνωσαν το πρωί της Κυριακής 9 Απριλίου στην αυλή του θερινού ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Σε μια λιτή εκδήλωση οι Σπορίτες Ροδόπης μέλος του δικτύου Σιτώ, μεταφύτευσαν σπορόφυτα από παραδοσιακές ποικιλίες (4 ποικιλίες πιπεριάς, 4 ποικιλίες μελιτζάνας και 3 ποικιλίες ντομάτας)  μαζί με τους καλλιεργητές.

Οι καλλιεργητές πήραν μαζί τους τα σπορόφυτα, που χώριζαν επιτόπου τα μέλη των Σποριτών, σε σακουλάκια ή άλλα δοχεία μεταφοράς, για προσωπική τους χρήση, υποσχόμενοι να κρατήσουν σπόρους, βοηθώντας στη διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών και τη διάσωσή τους από τον κίνδυνο εξαφάνισης.

Οι Σπορίτες πραγματοποίησαν αυτή την εκδήλωση, θέλοντας να διαδώσουν ακόμα περισσότερο το μήνυμα των τοπικών ποικιλιών, αλλά και της φροντίδας των φυτών από τον οποιοδήποτε, για να έχει στο μπαλκόνι ή την αυλή του νόστιμα τοπικά είδη, που ταιριάζουν με τον τόπο.

Οι δράσεις τους βέβαια δεν σταματούν εδώ, μιας και σιγά σιγά ετοιμάζονται για την μεγάλη γιορτή τους, που έχει γίνει παράδοση, της διανομής φυτών, στον ίδιο χώρο, που καλλιέργησαν μαθητές των σχολείων της περιοχής μας.

Η εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 29 Απριλίου, με τη συμμετοχή φέτος πάρα πολλών σχολείων από όλη τη Ροδόπη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.