Αναποσπαστο κομματι της κοινωνιας της Ροδοπης το ΣΔΕ Κομοτηνης

Απολυτήριο έλαβαν 35 απόφοιτοι του ΣΔΕ Κομοτηνής

Ηλίας Βλάχος: «Η γνώση στο σχολείο μας έρχεται μέσα από την αλληλεπίδραση εκπαιδευόμενων, εκπαιδευτών και κοινωνίας»

Αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης έχει γίνει το ΣΔΕ Κομοτηνής, 35 απόφοιτοι του οποίου έλαβαν το απολυτήριό τους την Παρασκευή 30 Ιουνίου, σε μια γιορτή που στήθηκε στον αυλόγυρο του σχολείου. Βέβαια η βραδιά δεν ήταν μόνο αποφοίτησης, αλλά και μια τελετή ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών της Κομοτηνής, για την προσφορά του σχολείου.

Μεγαλώνει συνεχώς ο αριθμός των εκπαιδευόμενων

Όπως τόνισε ο Διευθυντής του ΣΔΕ Κομοτηνής κ. Ηλίας Βλάχος, θέλησαν να παρουσιάσουν ό,τι έκαναν την χρονιά που πέρασε, και αποχαιρετούν τους 35 αποφοίτους τους με χαρά, και συνάμα λύπη. «Χαρά γιατί έφτασαν στο τέλος του ταξιδιού, και λύπη γιατί φεύγουν από εδώ ως φίλοι», σημείωσε, μιας και το ΣΔΕ έχει γίνει πλέον οικογένεια. Ιδιαίτερα θετικό είναι δε πως από τους 35 αυτούς απόφοιτους, τουλάχιστον οι 20 έχουν εγγραφεί στο Εσπερινό ΓΕΛ και το Εσπερινό ΕΠΑΛ.

Συνολικά το ΣΔΕ είχε 92 εκπαιδευόμενους, με αυτούς του πρώτου έτους να περνούν στο δεύτερο, ενώ έχουν ήδη 55εγγραφές για την επερχόμενη χρονιά στο πρώτο έτος, με περιθώριο να εντάξουν ακόμα 20-25 άτομα.

Το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια που παράγουν αποφοίτους το ενδιαφέρον όχι μόνο παραμένει σημαντικό, αλλά και αυξάνεται, δείχνει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη ακόμα από ενηλίκους που δεν κατάφεραν να τελειώσουν το γυμνάσιο.

«Ελπίδα μου είναι να μην χρειάζεται πια το σχολείο, γιατί δεν θα υπάρχουν άλλοι ενήλικες συμπολίτες μας που να πρέπει να πάρουν το απολυτήριο Γυμνασίου» ανέφερε, και το 2023-24 θα είναι κομβικό έτος, μιας και θα έχουν τους περισσότερους εκπαιδευόμενους από την ίδρυση του σχολείου.

Αυτό δείχνει, τόνισε, την εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος της Ροδόπης στο σχολείο, για το γεγονός ότι και θα μάθουν, αλλά και θα περάσουν καλά.

Έμφαση στην εξωστρέφεια

Άλλωστε σημαντικό μέρος της εκπαιδευτικής τους διαδικασίας αφορά όχι μόνο τη μάθηση, αλλά και την εξωστρέφεια του ίδιου του σχολείου αλλά και των μαθητών, ενισχύοντας και την κοινωνικοποίησή τους. «Από την πρώτη στιγμή που έγινα διευθυντής είπα πως το σχολείο πρέπει να δείξει μια εξωστρέφεια, δεν πρέπει να είμαστε αποκλεισμένοι και αν μην μας ξέρουν πολλοί» ανέφερε, και είναι χαρούμενος γιατί το σχολείο είναι πλέον γνωστό στη Ροδόπη, αλλά και πέρα από τα όριά της.

Αυτό έγινε γιατί βγήκαν έξω, ώστε να κοινωνικοποιηθούν οι εκπαιδευόμενοι τους, αλλά να μάθουν και για τον τόπο τους και για τα μέρη σε όλη την ΑΜΘ.

Για αυτό και έκαναν εκδρομές εκτός των ορίων της Ροδόπης, επισκεπτόμενοι φέτος το σπήλαιο του Αγγίτη στη Δράμα, κάθε δύο χρόνια επισκέπτονται το Οχυρό της Νυφαίας, ενώ από του χρόνου θα εντάξουν στο πρόγραμμα τους τα Άβδηρα, καθώς και τοποθεσίες στον Έβρο, ώστε να μάθουν την ιστορία όλης της περιοχής.

«Είναι πολύ μεγάλη, και νομίζω ότι εμείς που ζούμε εδώ θα πρέπει να την ξέρουμε. Ο ενήλικας θα πρέπει να έχει πολύπλοκη γνώση των πραγμάτων και να μην έχει το άγχος ότι θα πρέπει να έρχεται στο σχολείο και να διαβάζει» σημείωσε, τονίζοντας πως στο δικό τους σχολείο «η γνώση έρχεται μέσα από την αλληλεπίδραση εκπαιδευόμενων, εκπαιδευτών και κοινωνίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.