Αναμονη μεχρι το καλοκαιρι για την ενεργειακη αναβαθμιση της Παλιας Νομικης

Εδώ και μήνες γραφειοκρατικά κολλήματα δεν επιτρέπουν να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου

Με κανονικούς ρυθμούς η διαδικασία για τις φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ, με στόχο να υπάρξει ανάδοχος το πρώτο τρίμηνο του 2022

Μία τελική έγκριση περιμένει το ΔΠΘ, ώστε να προχωρήσει το έργο της ενεργειακής Αναβάθμισης των κτιρίων της Παλιάς Νομικής, μιας και σύμφωνα με τον Αντιπρύτανη κ. Φώτη Μάρη, από την πλευρά τους είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στη δημοπράτηση.

Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, και ειδικότερα στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020»  από τον Απρίλιο του 2020.

Παρόλα αυτά υπάρχουν γραφειοκρατικές εγκρίσεις που πρέπει να δοθούν, και λόγο προβλήματος που προέκυψε στο υπουργείο, τόσο η πρόταση του Πανεπιστημίου, όσο και άλλες που περιμένουν να προχωρήσουν, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναμονή.

Και ενώ η χρηματοδότηση  του έργου δεν τίθεται εν αμφιβόλω, η καθυστέρηση έχει απτά αποτελέσματα, μιας και το έργο θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την λειτουργία των σχολών που στεγάζονται στο χώρο, (όπως αναμένεται να προχωρήσει από το Σεπτέμβριο τουλάχιστον, εκτός και αν η πανδημία έχει άλλα σχέδια).

Ο κ. Μάρης πάντως εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει σύντομα κινητικότητα, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην προκήρυξη το καλοκαίρι.

Να θυμίσουμε πως οι εργασίες που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στα κτίρια, επικεντρώνονται στην ενεργειακή απόδοση τους και τον περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο.

Παρεμβάσεις θα γίνουν στην εξωτερική θερμομόνωση, στην αλλαγή εξωτερικών κουφωμάτων, στον καθαρισμό και μόνωση δωμάτων, στην αντικατάσταση λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, την αντικατάσταση λέβητα και στην εγκατάσταση νέων κλιματιστικών μονάδων.

Σύντομα θα αποκτήσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα το ΔΠΘ

Παραδόξως, λόγω της δομής των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που έχουν διαφορετικές προβλέψεις για τις προμήθειες, το Πανεπιστήμιο έχει πάρει το πράσινο φως για ένα από τα κομμάτια του έργου, την προμήθεια δύο ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, και δύο σταθμών φόρτισης.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τα συγκεκριμένα οχήματα, έχει ήδη ξεκινήσει, και η τελική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών ήταν τα τέλη Μαρτίου.

Ανάδοχος το πρώτο τρίμηνο του 2022 για τις φοιτητικές εστίες

Όσο για το άλλο μεγάλο έργο που προωθεί το Πανεπιστήμιο, τις φοιτητικές εστίες μέσω ΣΔΙΤ, έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον τεχνικό, τον οικονομικό και τον νομικό σύμβουλο για το έργο, ορίστηκαν οι ομάδες έργου, και πλέον ξεκινούν έντονα, προσκειμένου να συντάξουν, μέχρι το καλοκαίρι, την επόμενη φάση της προκήρυξης, καλώντας τις 6 εταιρείες που πέρασαν στην επόμενη φάση, να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές.

Η διαδικασία για αυτό το έργο προχωρά εντός χρονοδιαγράμματος, σημείωσε ο κ. Μάρης, με την προοπτική να έχουν ανάδοχο για το έργο το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ο κ. Μάρης επανέλαβε την πεποίθησή του πως η κατασκευή του έργου θα προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς, μιας και ο ανάδοχος ξεκινά να πληρώνεται αφού παραδώσει προς χρήση το έργο στο Πανεπιστήμιο. Την ίδια ώρα, επειδή θα αναλάβει και τη συντήρησή των έργων για τα επόμενα 30 χρόνια, αναμένει λιγότερα κατασκευαστικά ζητήματα, μιας και η όποια αβαρία θα επιστρέψει ως κόστος σε αυτόν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.