Αναμενεται ραμπα για ΑμεΑ στη Λεσχη Αξιωματικων Φρουρας Κομοτηνης

Το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης πάντα έτοιμο να παρέχει γνώμη ώστε να μην υπάρξουν αστοχίες

Δύο προτάσεις για υλοποίηση μέσω του Αντώνης Τρίτσης θα υποβάλλει το Σωματείο στο Δήμο Κομοτηνής

Να τοποθετηθεί η ράμπα-πλατφόρμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κομοτηνής, όπως έγινε η αντίστοιχη στην ΛΑΦ Αλεξανδρούπολης, περιμένουν τα μέλη του Σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, που έχουν έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρχουν αστοχίες.

Την ίδια ώρα έχουν ετοιμάσει για να υποβάλλουν προς το Δήμο Κομοτηνής, προτάσεις για δύο παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν με χρηματοδότηση από το Αντώνης Τρίτσης, η μία για την δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, και η άλλη για τα έξυπνα Φανάρια, που θα μπορούν να εξυπηρετούν όλους τους πολίτες.

Κοινή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση όλων των ΑμεΑ

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Τρύφωνας Καρούντζος, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωτοκόλλου για την Αναπηρία, τα δημόσια κτίρια της χώρας θα έπρεπε να είναι προσβάσιμα μέχρι το 2020, με την προθεσμία, λόγω κορωνοϊού, να μετατίθεται για το τέλος του 2021.

Ο ελληνικός στρατός, έχει μπει σε ένα πρόγραμμα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε δομές της, με την Λέσχη Αξιωματικών της Αλεξανδρούπολης να λαμβάνει το κονδύλιο, και να τοποθετεί την ράμπα-πλατφόρμα στο χώρο της.

Ανάλογο κονδύλιο αναμένεται να εγκριθεί και για την Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κομοτηνής, και για το θέμα θέλει να γνωμοδοτήσει το Σωματείο ΑμεΑ Π.Ε Ροδόπης, ώστε να μην υπάρξει κάποια αστοχία. Με τον όρο αστοχία ο κ. Καρούντζος εννοεί την προμήθεια για παράδειγμα, ράμπας η οποία μπορεί να φιλοξενήσει απλό, αλλά όχι μηχανοκίνητο αμαξίδιο, περιορίζοντας άνευ λόγου, ένα μέρος των ΑμεΑ από την πρόσβαση.

Κάτι τέτοιο είναι εύκολο να προληφθεί, ενώ αν γίνει η προμήθεια χωρίς την πρόβλεψη, μετά θα είναι αργά.

Δύο προτάσεις για το Δήμο Κομοτηνής

Βέβαια οι παρεμβάσεις τους δεν σταματούν σε αυτό, αλλά συνεχίζονται με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ στην πόλη. Για αυτό και το Σωματείο έχει εδώ και λίγο καιρό ζητήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, για να θέσει υπόψη του δύο προγράμματα τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω πρόσκλησης του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Το ένα αφορά τη δημιουργία συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ. Με αυτό θα τοποθετηθούν αισθητήρες στις θέσεις που βρίσκονται σε σημεία όπου οι ανάγκες στάθμευσης είναι μεγαλύτερες, όπως και οι πιθανότητες κατάληψης παράνομα της θέσης.

Στη συνέχεια όσοι διαθέτουν όχημα με τη σχετική άδεια θα λαμβάνουν ειδικές κάρτες, που θα επικοινωνούν με τον αισθητήρα μόλις το όχημα παρκάρει στη θέση.

Έτσι θα γνωρίζουν αν η θέση στάθμευσης καταλήφθηκε από πιστοποιημένο χρήστη και σε περίπτωση που μη πιστοποιημένο όχημα (χωρίς κάρτα) σταθμεύσει σε ελεγχόμενη θέση στάθμευσης θα γνωρίζουν ότι πρόκειται για παράνομη στάθμευση (ήδη κάτι ανάλογο λειτουργεί στο Δήμο Χανίων).

Το δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο είχαν και παλιότερα θέσει στο Δήμο, είναι αυτό των έξυπνων φαναριών, το οποίο έχει μικρό κόστος, ώστε στα φανάρια να υπάρχει τόσο ήχος, όσο και δόνηση, βοηθώντας όλους τους πολίτες να κινούνται καλύτερα στις διαβάσεις, όχι μόνο ΑμεΑ.

Ελπίζει δε πως σύντομα θα λάβει χώρα η συνάρτηση που έχουν ζητήσει, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους, που, όπως σημειώνει, είναι στη διακριτική ευχέρεια του Δήμου αν θα τις εφαρμόσει ή όχι.

Δεν καταργείται η επιδότηση θεραπείας για ΑμεΑ άνω των 18

Δεν καταργούνται τα επιδόματα για θεραπείες για τα άτομα με αναπηρία άνω των 18 ετών, παρά τα όσα ακούγονται, σημείωσε ο κ. Καρούντζος, που απέδωσε τις φήμες για την κατάργησή τους σε άγνοια του τι διαμείβεται.

Ένα άτομο το οποίο λαμβάνει μια θεραπεία μέχρι τα 18, με την ανάλογη γνωμοδότηση του γιατρού, που θα αιτιολογήσει ότι η συνέχιση της διευκολύνει την βελτίωση της ποιότητας της ζωής του, δεν κόβεται, σημείωσε.

Η αναπηρία σημείωσε, δεν σταματά στα 18, απλώς ο γιατρός σε αυτή την ηλικία θα συνεχίσει να αιτιολογεί τη συνέχιση της, ανέφερε, κάτι που υπόκειται στην εφαρμογή του νόμου. Αν ίσχυε το αντίθετο, σημείωσε, πρώτη η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, που είναι κοινωνικός εταίρος, θα είχε αντιδράσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.