Αναλογικη εκπροσωπηση στο πιλοτικο προγραμμα του Προσωπικου Βοηθου θελει ο ΔΑΔΑΑ

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την δίκαιη μεταχείριση των παιδιών τους οι γονείς του Συλλόγου

Αναλογική εκπροσώπηση όλων των αναπηριών στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί για τον προσωπικό βοηθό ζητά ο Σύλλογος για Παιδιά και Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό & Asperger (ΔΑΔΑΑ) Ροδόπης, θέλοντας να «προλάβει» ειλημμένες αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την αναλογικότητα κατά την πλήρη εφαρμογή του θεσμού στο μέλλον.

Όπως είναι γνωστό, πρόσφατα ψηφίστηκε ο νόμος για τον προσωπικό βοηθό, ένα πρόγραμμα το οποίο αρχικά θα λειτουργήσει πιλοτικά, πριν επεκταθεί σε όλους τους ωφελούμενους.

Μάλιστα πρόσφατα η Υφυπουργός κ. Δόμνα Μιχαηλίδου τόνισε πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για δύο χρόνια και θα ενταχθούν σε αυτό 2.000 ωφελούμενοι, με την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής προγραμματίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022. Για την υλοποίησή του έχουν διασφαλιστεί πόροι, ύψους 42 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και 320 εκατ. ευρώ για τη μετέπειτα καθολική πανελλαδική εφαρμογή του.

Προσπάθεια να αποτραπούν τετελεσμένα

Όμως η προηγούμενη εμπειρία εφαρμογής ανάλογων προγραμμάτων για ΑμεΑ, δείχνει πως τυχόν ανισορροπίες στην πιλοτική του λειτουργία, θα μετακυλήσει και στην κανονική εφαρμογή του, για αυτό και ο ΔΑΔΑΑ κρούει των κώδωνα του κινδύνου και πιέζει μαζί με άλλους συλλόγους για την αναλογική εκπροσώπηση όλων των αναπηριών, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Αναστασόπουλος.

Όπως ανέφερε, το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει δέσμευση για τα ποσοστά. Ειδικά δε στο θέμα του Αυτισμού και των Νευροαναπτυξιακών Διαταραχών, τόνισε, δεν πρέπει να ληφθούν στοιχεία μόνο όσον αφορά αυτούς που έχουνε χαρτί από τα Κ.Ε.Π.Α, αλλά από διασταύρωση στοιχείων και με άλλα υπουργεία όπως το Παιδείας (φοιτούντες σε ειδικά σχολεία και χρήστες παράλληλης στήριξης) και αναλογικά να εφαρμοστεί στο πιλοτικό πρόγραμμα των 2000 συμμετεχόντων.

Με βάση όσα έχει μελετήσει ο Σύλλογος, ο αυτισμός και οι νευροαναπτυξιακές διαταραχές αποτελεί την πρώτη σε ποσοστό επί του γενικού πληθυσμού αναπηρία στη χώρα, και θα πρέπει να έχει την ανάλογη εκπροσώπηση. «Όπως εφαρμόζονται και υλοποιούνται τα πιλοτικά προγράμματα, κάτι ανάλογο γίνεται και στην κανονική λειτουργία τους», ανέφερε ο κ. Αναστασόπουλος, για αυτό και προσπαθούν να προλάβουν τετελεσμένα.

Σημαντικά τα οφέλη του Προσωπικού Βοηθού

Το Υπουργείο έχει δεσμευτεί μόνο ότι ο Αυτισμός θα είναι μέσα στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, αυτό όμως δεν τους καλύπτει, για αυτό και θα συνεχίσουν να διεκδικούν προς όφελος των παιδιών τους. «Δεν θέλουμε να αδικήσουμε όσους έχουν άλλες αναπηρίες, αλλά δεν θέλουμε να αδικηθούν και τα δικά μας παιδιά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ένα ακόμα επιχείρημα που εγείρουν είναι ότι όπου εφαρμόστηκε σωστά ο προσωπικός βοηθός, τουλάχιστον στους Αυτιστικούς, έχει επιφέρει τεράστιες διαφορές στη ζωή τους. Ακόμα και αν η προσέγγιση γίνει με οικονομοτεχνικά κριτήρια, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, δημιουργείται ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της συμμετοχής και των πιο ελαφριών μορφών αυτισμού στο πρόγραμμα του Προσωπικού βοηθού, γιατί αυτοί οι ωφελούμενοι εντάσσονται ευκολότερα στην κοινωνία, μπορούν να εργαστούν και να έχουν εισόδημα, κάτι που αποβαίνει στο καλό και των ίδιων αλλά και του κράτους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.