Αναγνωριση για Μανολη Βαρβουνη και Αθηνα Μαχα – Μπιζουμη

Με την συμμετοχή τους στην τεκμηρίωση αντικειμένων στο ανάκτορο του Τατοΐου και στο ΔΣ του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης

Αναγνώριση του επιστημονικού επιπέδου, και της δουλειάς που γίνεται στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, αποτελούν δύο πρόσφατες ειδήσεις, που αφορούν τον Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ και Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Μανόλη Βαρβούνη, και την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Αθηνά Μαχά – Μπιζούμη.

Η μία είναι η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας για τη Μελέτη και Τεκμηρίωση των Αντικειμένων στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου από το Υπουργείο Πολιτισμού, με την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, την οποία εκπροσωπούν οι δύο καθηγητές.

Η δεύτερη είναι ο ορισμός τους ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης της Θεσσαλονίκης, που αντανακλά το έργο το οποίο συντελείται τόσο από τους ίδιους όσο και από όλο το Τμήμα και την Σχολή.

Τεκμηρίωση συλλογών στα Θερινά Ανάκτορα

Η Ομάδα Τεκμηρίωσης Συλλογών Κινητών Αντικειμένων του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου έχει σαν αποστολή να καταγραφεί, να τεκμηριωθεί και κατόπιν να ετοιμαστεί για έκθεση η συλλογή, όταν γίνουν επισκέψιμα τα Θερινά Ανάκτορα.

Σε αυτή συμμετέχουν πάρα πολλοί φορείς, μεταξύ των οποίων και η  Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία, με την κ. Μαχά να έχει αναλάβει το τμήμα των παραδοσιακών φορεσιών, και τον κ. Βαρβούνη να φροντίζει για την καταγραφή και τεκμηρίωση των παρασήμων και των θυρεών της συλλογής.

«Είναι μια πολύ σημαντική συνεργασία, γιατί μέσα από τα αντικείμενα αυτά τεκμηριώνεται και ένα μεγάλο κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας» σημείωσε ο κ. Βαρβούνης, τονίζοντας πως πρόκειται για πάρα πολύ σημαντικά αντικείμενα, που είχαν εγκαταλειφθεί, τώρα όμως θα μπορέσουν να μελετηθούν, καταγραφούν και να είναι επισκέψιμα από το κοινό, κάτι το οποίο είναι και το σημαντικότερο κατά τον κ. Βαρβούνη.

Πρόκειται, σημείωσε, για εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους αντικείμενα, διαφορετικών κατηγοριών, που χρειάζεται ανθρώπους οι οποίοι έχουν ειδικές γνώσεις, και μεθοδολογία που προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητές τους.

Για τα αντικείμενα που θα ασχοληθούν οι δύο καθηγητές του ΔΠΘ, έχουν κυρίως θέματα συντήρησης, για τις πάρα πολλές φορεσιές που υπάρχουν, αλλά και τεκμηρίωσης, με ένα παράσημο δείγματος χάριν, που βρίσκεται εκεί, να πρέπει να προσδιοριστεί ποιου τάγματος είναι,  από πού έχει απονεμηθεί, και κατόπιν να βρεθεί ανάλογο υλικό για την απονομή.

Σημαντικές δράσεις μέσω του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου

Όσο για τον ορισμό τους στο ΔΣ του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, το μοναδικό αυτή τη στιγμή κρατικό λαογραφικό μουσείο της χώρας, που στεγάζεται στη λεγόμενη Βίλα Μοδιάνου ή το παλαιό Κυβερνείο, ο κ. Βαρβούνης επισήμανε πως είναι εξόχως τιμητική η παρουσία ανθρώπων που είναι από το ΔΠΘ και αυξήθηκαν από ένα σε δύο μέλη στο ΔΣ, «κάτι το οποίο δείχνει το έργο του εργαστηρίου, του τμήματος, της σχολής, του πανεπιστημίου», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αυτός ο ορισμός όμως έρχεται και σε μια σημαντική τριετία, με το 2022 να έχουμε την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής, το ’23 τη Συνθήκη της Λωζάννης και το ’24 την ανταλλαγή πληθυσμών, γεγονότα που όπως τονίζει ο Κοσμήτορας, προσφυγοποίησαν τον θρακικό ελληνισμό και τον έφεραν μέσα στα  όρια του ελληνικού κράτους, με όλα αυτά να αποτυπώνονται στο μουσείο.  

«Όλη αυτή η εθνολογική αλλαγή, όλη αυτή η απορρόφηση και ο εμπλουτισμός της ελληνικής κοινωνίας από το προσφυγικό στοιχείο, θα αναδειχθεί με τις δράσεις μας στην τριετία αυτή» ανέφερε.

Ηλεκτρονική καταγραφή για τα έθιμα, τα δρώμενα και τις φορεσιές της Θράκης

Ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό πρόγραμμα πραγματοποιεί το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας αυτή την περίοδο, υπό την εποπτεία του κ. Μανόλη Βαρβούνη, που χρηματοδοτείται από την ΠΕΔ ΑΜΘ, με στόχο την δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, η οποία θα επικεντρώνεται σε πληροφορίες κυρίως από ανέκδοτο υλικό και φωτογραφίες για την Ανατολική Μακεδονία και κυρίως τη Θράκη, για τα έθιμα, τα δρώμενα, και τις φορεσιές.

Όλο αυτό το υλικό αφού συλλεχθεί και καταγραφεί, θα είναι προσβάσιμο για τους πολίτες από πλατφόρμα της ΠΕΔ, ενώ θα έχει μια διαδραστική σχέση με τους συλλόγους και τους φορείς πολιτισμού όλης της περιφέρειας, ώστε από κει να αντλούν δεδομένα.

Με αυτό τον τρόπο οι φορεσιές που χρησιμοποιούν, οι χοροί και τα δρώμενα τα οποία παρουσιάζουν, το πολιτιστικό τους έργο γενικότερα, να έχουν εγκυρότητα και τεκμηρίωση.

«Να είναι δηλαδή ένας οδηγός άντλησης στοιχείων, ο οποίος θα ανατροφοδοτείται, ώστε να διαθέτουν έγκυρα στοιχεία» σημείωσε ο κ. Βαρβούνης, που τόνισε πως περιμένουν το έργο να έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του ’23.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.