Αναδειξη της ΠΑΜΘ μεσα απο 35 μυθους της

Να συνδέσει τους μύθους με τον τουρισμό της Περιφέρειας, φιλοδοξεί το έργο «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη» του ΤΕΦ

Το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της ΠΑΜΘ, ως άξονα της τουριστικής ανάπτυξης της, έγινε την Τρίτη 5 Απριλίου, μέσα από το βιωματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Μυθολογικές Διαδρομές στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη».

Το έργο έχει σαν στόχο την συστηματική καταγραφή, χαρτογράφηση και ανάδειξη των μύθων που αναφέρονται στην περιοχή, όπως αυτοί αναδύονται μέσα από κείμενα της Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Λογοτεχνίας, που θα διασυνδεθούν, μέσα από ιστότοπο και εφαρμογής για κινητά, με το σύγχρονο τοπίο της περιφέρειας (φυσικό, αρχιτεκτονικό, αρχαιολογικό, πολιτιστικό, γαστρονομικό).

Αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία προσωποποιημένων διαδρομών σε περιοχές της περιφέρειας με απώτερο στόχο την υποστήριξη της ολοκληρωμένης τουριστικής εμπειρίας.

Στόχος η καταγραφή και η τουριστική αξιοποίηση

Υπεύθυνος του προγράμματος, που έχει ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2020, είναι ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας κ. Γιάννης Ντεληγιάννης, με το εργαστήριο να είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση για την διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος, της οποίας θα ακολουθήσουν τουλάχιστον δύο, το θερινό σχολείο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Θάσο, και άλλη μία στα τέλη του έτους στην Κομοτηνή, όταν και θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα στην πληρότητά του.

Στις ομάδες που έχουν δημιουργηθεί για την υλοποίηση των δύο στόχων του, συμμετέχουν 23 άτομα, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μέλη ΔΕΠ του τμήματος και μεταδιδάκτορες.

Στόχος είναι η προβολή των μύθων που εμφανίζονται στην ΠΑΜΘ, και η σύνδεσή τους με το σύγχρονο περιβάλλον της Περιφέρειας, με σκοπό την τουριστική αξιοποίησή τους» σημείωσε, μέσα από ψηφιακές εφαρμογές.

Παράλληλα θα αναπτυχθεί ειδική εκπαιδευτική εφαρμογή για την αξιοποίηση του παραγόμενου ερευνητικού υλικού από διδάσκοντες και διδασκόμενους στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνολικά έχουν εντοπίσει 35 μύθους, από τους γνωστότερους, όπως ο μύθος του Ορφέα, ή ο άθλος του Ηρακλή στους στάβλους του Διομήδη, ως και λιγότερο γνωστούς, όπως αυτούς για θεότητες όπως ο ποταμός Έβρος, ο ποταμός Στρυμόνας, το όρος της Ροδόπης.

Τους μύθους αυτούς τους συναντούν σε αρχαία Ελληνικά και Λατινικά κείμενα από την προ – Ομηρική εποχή, μέχρι και την περίοδο της Αναγέννησης.

Αυτοί οι 35 μύθοι θα μεταφραστούν στα νέα Ελληνικά και τα Αγγλικά, θα υπάρχει σύντομος σχολιασμός τους και των συγγραφέων στους οποίους σώζονται, αλλά και φωνητική επαύξηση του περιεχομένου, με την πρόσβαση στο υλικό να είναι ελεύθερη για όλους, ώστε να καταστήσει ευκολότερή τη γνωριμία με αυτούς.

Ένα ψηφιακό αποθετήριο για όλους

Η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Άννα Μαστρογιάννη, Αναπληρώτρια Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων για τις Μυθολογικές Διαδρομές, που αποτελεί τον πρακτικό πυλώνα του έργου, σε αντίθεση με τον θεωρητικό της έρευνας των μύθων.

Έτσι μέσα από το έργο θα δημιουργηθεί ένα ευρύτερο τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν, που θα αποτελεί παρακαταθήκη για την περιοχή μας, καθώς θα περιέχει πληροφορίες τόσο αρχαιολογικού περιεχομένου, όσο και γενικότερου.

Όλα αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας, που αναμένεται να λειτουργήσει περί τα μέσα του καλοκαιριού. «Θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης, είτε ο εικονικός της πλατφόρμας είτε ο φυσικός της περιοχής, να επισκέπτεται την ιστοσελίδα και να κάνει μια προσωποποιημένη διαδρομή, ανάλογα με τα μυθολογικά πρόσωπα που τον ενδιαφέρουν και όχι μόνο, ανάλογα με το προϊόντα της περιοχής και άλλα. Θα είναι μια πλατφόρμα που θα μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους και θα αποτελέσει μια παρακαταθήκη για την ΑΜΘ» ανέφερε.

Μέχρι τώρα, τόνισε δεν υπήρχε συστηματοποιημένη μελέτη που να αφορά τους μύθους που αφορούν στην περιοχή, για αυτό και συγκέντρωσαν και θα παρουσιάσουν με εύληπτο τρόπο αυτούς στο ευρύτερο κοινό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.