Αναδειξη της ιστοριας του 3ου Δημοτικου Σχολειου μεσα απο το ιστορικο αρχειο του

Να προβάλλει το Σχολείο και την ιστορία του φιλοδοξεί ο νεοσύστατος Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων

Γιώργος Γούλας, Διευθυντής 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε κατ’ αρχήν το ιστορικό αρχείο, που θέλουμε να είναι προσβάσιμο στην εκπαίδευση και ανοιχτό στην κοινωνία»

Να αναδείξει την ιστορία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, και το αρχείο του, το οποίο φτάνει στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του λίγο μετά την ενσωμάτωση της Θράκης, θέλει να αναδείξει ο νεοσύστατος Σύλλογος Αποφοίτων και Φίλων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής.

Ήδη έχουν συμπληρωθεί οι υπογραφές για την σύσταση του συλλόγου, οι διαδικασίες για την οποία έχουν προχωρήσει, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα καλέσουν και άλλους παλιούς απόφοιτους και φίλους του σχολείου, για να στηρίξουν αυτό το εγχείρημα που θα αναδείξει την ιστορία και την πορεία του σχολείου μέσα στο χρόνο.

Σημαντικό το αρχείο των ιστορικών σχολείων της πόλης

Όπως τόνισε ο διευθυντής, και απόφοιτος του Σχολείου, κ. Γιώργος Γούλας, ο οποίος ήταν μαθητής τόσο στο Νηπιαγωγείο όσο και στο Δημοτικό και θήτευσε για έξι χρόνια ως δάσκαλος παλιότερα, και τα τελευταία 6 χρόνια είναι διευθυντής του, η ιδέα προέκυψε το 2019, όταν οι απόφοιτοι του 1977 πραγματοποίησαν ένα reunion μέσα στο σχολείο. Τότε ξεκίνησαν την συζήτηση να βρουν τρόπο να προβάλλουν την ιστορία του Σχολείου προς τα έξω, και σταδιακά η πρόθεσή τους έλαβε σάρκα και οστά. Αφού ήρθαν σε επαφή με φορείς όπως ο Δήμος Κομοτηνής, η ΔΚΕΠΠΑΚ αλλά και το Μουσείο, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Σύλλογο, με σκοπό αρχικά την ανάδειξη του ιστορικού αρχείου του σχολείου, όχι με την μορφή μουσείου με εκθέματα, αλλά αξιοποιώντας και το υλικό που αφορούσε τους εκπαιδευτικούς.

Στο σχολείο υπάρχει υλικό από το 1928-29 που πρωτολειτούργησε, τόσο ως αρχειακό υλικό όσο και ως αντικείμενα, κάποια από τα οποία υπήρχαν το σχολείο από τη δεκαετία του ’50. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε κατ’ αρχήν το ιστορικό αρχείο, που θέλουμε να είναι προσβάσιμο στην εκπαίδευση και ανοιχτό στην κοινωνία, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο το Σχολείο και την ιστορία του, τα μέσα που χρησιμοποιούσαν για τη διδασκαλία πριν από 50 χρόνια, και την εκπαιδευτική διαδικασία της εποχής» επεσήμανε ο κ. Γούλας.

Παράλληλα θέλουν να πραγματοποιούν εκδηλώσεις μέσω του Συλλόγου, είτε εντός του σχολείου είτε αλλού, κοινοποιώντας την μακρά παράδοση τόσο του 3ου Δημοτικού, όσο και των υπολοίπων, ιδιαίτερα του 1ου και του 2ου Δημοτικού. «Θεωρώ πως τα τρία αυτά σχολεία έχουν πολύ υλικό και μεγάλη δυνατότητα να το δείξουν στον κόσμο» ανέφερε, και ελπίζει πως στην ίδια κατεύθυνση θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Σύντομα κάλεσμα προς όλους τους παλιούς απόφοιτους

Η αρχή έγινε με την ίδρυση του Συλλόγου, στα 21 ιδρυτικά μέλη του οποίου περιλαμβάνονται ο ίδιος ως Διευθυντής, τέσσερα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, που ήταν και αυτοί μαθητές στο σχολείο, 15 απόφοιτοι του 1977, καθώς και ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, που και ο ίδιος ήταν μαθητής στο σχολείο, αλλά και ο πατέρας του Στυλιανός Στυλιανίδης ήταν δάσκαλος στο σχολείο από το 1960 έως το 1987, τα περισσότερα από τα οποία ως διευθυντής.

Ο κ. Στυλιανίδης έριξε τον σπόρο, σύμφωνα με τον κ. Γούλα, για να προχωρήσει ο Σύλλογος, τα έγγραφα για τον οποίο έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο. Αφού λάβουν την αναγνώριση, θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση, και θα καλέσουν καινούρια μέλη για να εγγραφούν.

Ήδη έχουν λάβει ερωτήματα από παλιούς απόφοιτους, πολλοί από τους οποίους διαμένουν ακόμα στην περιοχή, και περιμένουν την ανακοίνωση για να γραφτούν σαν μέλη.

Στο επταμελές ΔΣ του Συλλόγου, Προέδρος θα είναι ex officio ο εκάστοτε διευθυντής του Σχολείου, και αντιπρόεδρος ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, ενώ ο υποδιευθυντής θα είναι μέλος.

Ανάδειξη και συντήρηση μέσω προγράμματος

Ο χώρος όπου θα στηθεί το αρχείο θα βρίσκεται στη νέα πτέρυγα του σχολείου, ένας χώρος περίπου 90 τετραγωνικών, για τον οποίο θα καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση για την δημιουργία του, μέσω προγράμματος, είτε από το Δήμο ή το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μάλιστα μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, προβλέπεται και πρόσληψη συντηρητή, κάτι το οποίο θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο γιατί έχουν παλιά αρχεία, αλλά και παλιό υλικό, όπως ένα εικονοστάσι από το 1952, έδρες που χρησιμοποιήθηκαν την δεκαετία του 1960, τον φούρνο που χρησιμοποιούνταν για τυρόπιτες τη δεκαετία του ’70, αντικείμενα που μπορεί να είναι κοινότυπα, αλλά αποτελούν κομμάτι της ιστορίας του 3ου Δημοτικού. Όσο για το ιστορικό Αρχείο αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς καταγράφει πολύ σημαντικές εκπαιδευτικές, αλλά και κοινωνικές δράσεις, όπως η αδερφοποίηση που είχε γίνει με σχολείο της Λεμεσού. Μάλιστα, τόνισε ο κ. Γούλας, γινόταν μαθήματα για αργαλειό, και στη συνέχεια για ραπτομηχανή, σε εποχές που αυτά αποτελούσαν σημαντικές δεξιότητες για όσα κορίτσια τα μάθαιναν. «Μπορεί να  γίνει το εγχείρημά μας, και θεωρώ πως οι παλιοί συμμαθητές και οι παλιοί συνάδερφοι μπορούμε να τα καταφέρουμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.