Αναδεικνυοντας την ιστορια της Κομοτηνης μεσα απο τη συνεργασια

Δήμος Κομοτηνής, Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, ΔΠΘ και ΕΦΑ Ροδόπης συνεργάζονται στο Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Κομοτηνής

Τις βάσεις για μια βαθύτερη μελέτη της ιστορίας της Κομοτηνής και της Ροδόπης γενικότερα φιλοδοξεί να θέσει το τριήμερο Διεθνές Συνέδριο για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Κομοτηνής με θέμα: «Η Κομοτηνή και η περιοχή της: Από την αρχαιότητα έως την εγκατάσταση των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής», που διοργανώνουν ο Δήμος Κομοτηνής, η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο πλαίσιο του εορτασμού των Ελευθερίων Θράκης 2022.

Το συνέδριο θα λάβει χώρα από την Παρασκευή 6 μέχρι και την Κυριακή 8 Μαΐου  στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου, με τους συντελεστές του να απευθύνουν κάλεσμα, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, σε όλους τους συμπολίτες μας να το παρακολουθήσουν.

Ο Δήμος αναδεικνύει την ιστορία της Κομοτηνής

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης σημείωσε πως το συνέδριο ήταν προγραμματισμένο για τη συμπλήρωση των 100 ετών στα Ελευθέρια του 2020, όμως αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας, και δύο χρόνια μετά κατάφεραν να το διοργανώσουν.

Η Δημοτική αρχή, σημείωσε, από την ανάληψη των καθηκόντων της, είχε δώσει έμφαση στην ουσιαστική και έμπρακτη στήριξή της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης, θεωρώντας πως το μέλλον ενός τόπου στηρίζεται σε γερά θεμέλια μόνο όταν το ιστορικό του παρελθόν έχει μελετηθεί και αναδειχθεί επιστημονικά.

Ο Δήμος θα αναλάβει και την έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου, για να μείνει η επιστημονική γνώση και για τις επόμενες γενιές, τόνισε, ευχαριστώντας όλους όσους στήριξαν την διοργάνωση του συνεδρίου.

Καταδεικνύει τον πνευματικό πλούτο της Θράκης

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, εξέφρασε την χαρά του για τη συμμετοχή της Μητρόπολης στο Συνέδριο, που είναι σίγουρος πως τα αποτελέσματά του θα είναι ευεργετικά για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον του τόπου.

Η Μητρόπολη είναι πάντα πρόθυμη με τους τοπικούς φορείς, και η συγκεκριμένη θα φέρει θετικά μηνύματα και καρπούς, για αυτό προσκάλεσε όλους τους κατοίκους της περιοχής να παρακολουθήσουν το συνέδριο, που καταδεικνύει τον πνευματικό πλούτο της Θράκης και την ιστορία της, που πρέπει να ξαναδιαβάσουμε και να διδάξουμε στις επερχόμενες γενιές.

Έλειπε ένα συνέδριο για την Κομοτηνή και την περιοχή της

Τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ανταποκρίθηκαν με πολλή χαρά στην πρόσκληση του Δήμου Κομοτηνής για το Συνέδριο, τόνισε ο Πρόεδρός του κ. Γεώργιος Τσιγάρας, θεωρώντας τιμή τους την συμμετοχή σε αυτό.

«Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθεια και η πρωτοβουλία του Δημάρχου Κομοτηνής, γιατί έλειπε ένα συνέδριο για την Κομοτηνή και την περιοχή της» ανέφερε, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το Συνέδριο γίνεται δια ζώσης, μιας και ο επιστημονικό διάλογος δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα διαδικτυακά μέσα.

Εξέφρασε δε την ελπίδα να είναι αυτό το συνέδριο η αρχή για άλλα συνέδρια για την Κομοτηνή και την περιοχή της, όπως έχει γίνει σε άλλες γειτονικές μας περιοχές, μιας και έχει το προτέρημα να έχει πολλά μνημεία, και μια ιδιαίτερη ιστορία που πρέπει να μελετήσουμε και προβάλλουμε.

Η έρευνα από την προϊστορία μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια

Τη σημασία της συνδιοργάνωσης ενός τέτοιου συνεδρίου, που αφορά την Κομοτηνή και την περιοχή της, τόνισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, ιδιαίτερα όταν οι γύρω περιοχές μας έχουν συνέδρια και δημοσιευμένα πρακτικά για την ιστορία τους.

«Είναι κρίμα να λείπει η Κομοτηνή από τη διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων» ανέφερε, για αυτό και απεύθυναν πρόσκληση σε συναδέρφους τους αρχαιολόγους, που ανταποκρίθηκαν για να παρουσιάσουν τις έρευνες από την προϊστορία, μέχρι τα υστεροβυζαντινά χρόνια.

Η επιστημονική κοινότητα προσφέρει στην πόλη

Τέλος ο Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Μανόλης Βαρβούνης, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κ. Γκαράνη για την επιμονή του, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις, να γίνει το συνέδριο δια ζώσης, ανέδειξε τη σημασία της συμμετοχής τόσο έμπειρων, αλλά πολύ περισσότερο νέων ερευνητών, αναδεικνύοντας αυτούς που θα ακολουθήσουν.

«Ήταν η ώρα της Κομοτηνής να το κάνει αυτό, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων πόλεων» τόνισε, καταλήγοντας, μέσα από μια εξαίρετη συνεργασία, σε ένα συνέδριο με εξαιρετικό υλικό, αλλά και την έκδοση των πρακτικών. Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας προσφέρουν το ελάχιστο στην πόλη της οποίας είναι κομμάτι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.