Αμεσης και σημαντικης παρεμβασης χρηζει η παραλια Ιμερου

Καθαρισμός, αλλά και μέριμνα για τις εγκαταστάσεις πέρα από το Τουριστικό Περίπτερο θα μπορέσουν να φέρουν ξανά κόσμο στην περιοχή

Αρκετά χρόνια πριν, όταν λειτουργούσε το κάμπινγκ στο δασάκι της, η παραλία του Ιμέρου αποτελούσε, αν όχι προορισμό, τουλάχιστον σημείο αναφοράς στον σχετικά φτωχό, είναι αλήθεια, τουριστικό χάρτη της Ροδόπης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, από τότε, ήταν η μεγάλη συσσώρευση φυκιών στην παραλία, που χρειαζόταν συνεχή παρέμβαση από το Δήμο ώστε να είναι καθαρή για τους κατοίκους της περιοχής που την χρησιμοποιούσαν συχνά, με τον καθαρισμό να γίνεται, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και από μηχανήματα του στρατού.

Οι δε παραθεριστές, εκμεταλλευόμενοι και το Τουριστικό Περίπτερο, όταν λειτουργούσε, περνούσαν ώρες ξενοιασιάς στην παραλία αλλά και στο παρακείμενο δασάκι, που βοηθά ώστε η περιοχή να έχει ένα διαφορετικό χαρακτήρα.

Όμως ο χρόνος δεν ήταν ευγενικός στην παραλία, με την συσσώρευση των φυκιών να είναι υπερβολική, περιορίζοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στην παραλία στο πιο απομακρυσμένο κομμάτι από το λιμάνι.

Το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η συσσώρευση φαίνεται και στις φωτογραφίες, με τα φύκια να μοιάζουν ουσιαστικά με μικρούς λόφους, που καταλήγουν απότομα στην άκρη της θάλασσας, επιβεβαιώνοντας τον όρο «φυκότοπος» που είχε δώσει στην παραλία και ένας παλιός Δήμαρχος.

Εγκατάλειψη στο δασάκι

Ο γύρω χώρος και αυτός είναι εν γένει εγκαταλελειμμένος, με την μικρή παιδική χαρά που υπήρχε να έχει ξηλωθεί εδώ και χρόνια, δίνοντας μια γενικότερη αρνητική εικόνα στον επισκέπτη.

Όσο για το δασάκι, σχεδόν 20 χρόνια από τότε που ξηλώθηκε το κάμπινγκ που βρισκόταν στην περιοχή, έχουν απομείνει κάποιες υποδομές, που θυμίζουν κάτι από τη χρήση του χώρου, παρόλο που τώρα, φιλοξενούν μόνο τον τυχαίο επισκέπτη (ιδιαίτερα στην εποχή του κορωνοϊού).

Τα περισσότερα ξύλινα παγκάκια βρίσκονται εκεί, ενώ έχουν γίνει κατά καιρούς και παρεμβάσεις και κοπές δέντρων, χωρίς βέβαια να συνοδεύονται και από την απομάκρυνση τους.

Εικόνα εγκατάλειψης όμως παρουσιάζεται και στο μικρό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται στην περιοχή, με τον σταυρό του στην άκρη, σαν αποκαμωμένος και αυτός από την γενικότερη εικόνα του χώρου, και το μικρό καμπαναριό να έχει γεμίσει σκουριά.

Το τελευταίο διάστημα η προσοχή πολλών έχει επιστρέψει στο χώρο, λόγω των προσπαθειών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών να μισθώσει το παρακείμενο τουριστικό περίπτερο, το οποίο, όπως και ο υπόλοιπος χώρος, έχει δει καλύτερες μέρες.

Όμως για να ζωντανέψει ξανά η περιοχή, φαίνεται πως θέλει ακόμα δουλειά…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.