Αμεση λυση στα προβληματα τους ζητουν οι εργαζομενοι στις Φυλακες Κομοτηνης

Νέα κινητοποίηση του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς έξω από το Κατάστημα Κράτησης

Παρόμοια τα προβλήματα και των Υπαλλήλων της Εσωτερικής φρουράς

Ακόμα μια κινητοποίηση έξω από το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, ζητώντας ενίσχυση σε προσωπικό και υλικό, μιας και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης 2 Μαρτίου τα μέλη του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς Κ.Κ. Κομοτηνής.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες, όμως αυτές δεν φαίνεται να είχαν απήχηση στην ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, παρόλο που γνωρίζει τα χρόνια προβλήματα για τα οποία διαμαρτύρονται.

Αυτή τη στιγμή η φυλακή, που έχει δυναμικότητα 162 κρατούμενους, έχει φτάσει και στους 430, με τις συνθήκες να είναι δύσκολες, και για τους κρατούμενους, αλλά και για τους εργαζόμενους τόσο της Εσωτερικής Φρουράς, όσο και της Εξωτερικής, που ζητούν άμεσα στήριξη.

Καμία ανταπόκριση από το Υπουργείο

Παρόλο που εδώ και δύο εβδομάδες πραγματοποιούν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, δεν εισακούστηκαν, σημείωσε ο Πρόεδρος του Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς Κ.Κ. Κομοτηνής κ. Μερκούριος Κερμανίδης, όμως ευελπιστούν πως κάτι θα αλλάξει, γιατί τα προβλήματά τους παραμένουν πολλά και χρόνια.

Ένα από τα σημαντικότερα αιτήματά τους είναι να τελειώσει η διαδικασία για την πρόσληψη των επιτυχόντων της προκήρυξης 6Κ, ώστε να σταματήσει ο εμπαιγμός των νέων συναδέρφων τους και να μπορέσουν να πιάσουν δουλειά, βοηθώντας και στην λειτουργία της υπηρεσίας, καλύπτοντας κάποιες από τις 14 κενές οργανικές θέσεις. «Δεν βγαίνουν οι υπηρεσίες, ζοριζόμαστε. Δουλεύουμε με το φιλότιμο μας, αλλά δεν πάει άλλο» ανέφερε ο κ. Κερμανίδης, σημειώνοντας πως τους βοηθά και η Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης στις μεταγωγές, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται εσαεί.

Ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία βρίσκονται από άποψη προσωπικού, είναι ότι τους οφείλονται χιλιάδες ρεπό σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά για την Κομοτηνή, οφείλονται 1850 ρεπό, καθώς και παλιά δεδουλευμένα αργίες κτλ, τα οποία θα πρέπει να τους δοθούν με νομοθετική ρύθμιση. Την ίδια ώρα και το υλικό τους είναι απαρχαιωμένο, από τα οχήματα μέχρι και τα άλλα υλικά προστασίας, και χρειάζεται άμεση βελτίωση και αντικατάσταση.

Οι κινητοποιήσεις κανονικά ολοκληρώνονταν την Τρίτη, με την Ομοσπονδία των Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρουράς να αναμένεται να πάρει αποφάσεις για το αν θα συνεχιστεί, όμως ο κ. Κερμανίδης, παρατηρώντας πως δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια ανταπόκριση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θεωρεί πως η συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι αναπόφευκτη.

Ακόμα μια κινητοποίηση έξω από το Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, ζητώντας ενίσχυση σε προσωπικό και υλικό, μιας και η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο

Τρία χρόνια στην αναμονή

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και επιτυχόντες της προκήρυξης 6Κ/2018, που περιμένουν για χρόνια να προχωρήσουν οι διορισμοί, όπως τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, ένας εκ των επιτυχόντων. Όπως ανέφερε, θέλησαν να δώσουν το παρών, για να στηρίξουν τους εργαζόμενους που τόσα χρόνια εργάζονται στην υπηρεσία. Τον Ιούνιο θα κλείσουν τα 3 χρόνια αναμονής για τον διορισμό τους, περιμένοντας την απάντηση από τον ΑΣΕΠ. Τελευταία ενημέρωση που είχαν ήταν ότι θα προχωρήσουν οι διορισμοί τον Νοέμβριο του 2020, μια προθεσμία που πέρασε χωρίς όμως να γίνει τίποτα, και ακόμα περιμένουν.

Οι περισσότεροι εργάζονται ως συμβασιούχοι, με οκτάμηνες συμβάσεις κάθε χρονιά, που σημαίνει πως μένουν χωρίς εργασία τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο, κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε όλους, αλλά ιδιαίτερα σε αυτούς που έχουν οικογένειες ή έχουν προσληφθεί σε υπηρεσίες εκτός του τόπου διαβίωσής τους. «Υπάρχει κόσμος που μπορεί να μένει Αθήνα και να διορίζεται στη Χίο, και ακόμα δεν ξέρει τι να κάνει. Πρέπει να νοικιάσει σπίτι, να δει το πρόγραμμά του, άλλοι έχουν οικογένειες και έχουν άλλες υποχρεώσεις» εξήγησε ο κ. Βουλγαρίδης.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως υπάρχουν επιτυχόντες της 6Κ, οι οποίοι τελικά, αντί να περιμένουν, πήγαν σε άλλες προκηρύξεις, όπως αυτές των ειδικών φρουρών, και δεν αναμένεται τελικά, όποτε προχωρήσει η διαδικασία διορισμού, να προσέλθουν σε αυτή.

Στήριξη από τους Υπαλλήλους της Εσωτερικής Φρουράς

Τέλος ο κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, Αρχιφύλακας του ΚΚ Κομοτηνής και εκπρόσωπος των Υπαλλήλων Εσωτερικής Φρουράς, μετέφερε την στήριξη όλων των συναδέρφων του στον Αγώνα των εξωτερικών φρουρών, γιατί ουσιαστικά αποτελούν μια υπηρεσία με δύο κλάδους.

«Τα προβλήματα των Εξωτερικών είναι και δικά μας προβλήματα, όπως θέλω να πιστεύω και τα δικά μας είναι δικά τους» σημείωσε, τονίζοντας πως η 6Κ, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τους έδωσε 17 άτομα, με τους 8 που αποδέχτηκαν τον διορισμό τους, να βρίσκονται στο 3ο οκτάμηνο προσωρινής εργασίας μέσα στη φυλακή.

Η προκήρυξη, σημείωσε, εξελίσσεται σε παρωδία, ιδιαίτερα όταν κάποιοι από τους αιτούντες ήταν στο όριο ηλικίας όταν έκαναν τα χαρτιά τους, και πλέον δεν έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν σε νέες προκηρύξεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν είναι ο υπερπληθυσμός, με τριπλάσιους κρατούμενους, αλλά λιγότερους υπαλλήλους από το προβλεπόμενο. Έτσι έχουν ρεπό που τους οφείλονται, που στην Εσωτερική Φρουρά έχουν φτάσει τα 2.500, μαζί με άδειες που δεν έχουν πάρει.

«Η κατάσταση πρέπει να ομαλοποιηθεί, να πάρει καίριες αποφάσεις η Κυβέρνηση και η πολιτεία, ώστε να λυθεί το πρόβλημα τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής φρουράς» υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Παπαδόπουλος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.