Αμεση ενισχυση για ζωοτροφες και κοστος παραγωγης ζητουν οι κτηνοτροφοι

«Το κάρο είναι στις λάσπες βυθισμένο και χρειάζεται ώθηση για να βγει» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΚ

Φρούδες αποδείχθηκαν οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης για την άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, αλλά και της ενέργειας, καταγγέλλουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

Η ΠΕΚ, που έχει μέλη και από τη Ροδόπη, σημειώνει πως η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών πάνω από 50%, μαζί με την αύξηση της ενέργειας, που φέρνει μειωμένη παραγωγή λόγω ελλιπούς σίτισης των ζώων, μαζί με τις παλινωδίες του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο αφορά τις πληρωμές, τις φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει θέμα επιβίωσης για πολλούς κτηνοτρόφους.

Για αυτό, τονίζουν, είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων για την στήριξη των κτηνοτρόφων, όπως είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο ΥΠΑΑΤ. «Το κάρο είναι στις λάσπες βυθισμένο και χρειάζεται ώθηση για να βγει» τονίζουν χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας τον υπουργό ότι η κτηνοτροφία κινδυνεύει με αφανισμό.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν, συνεχίζεται το σαθρό σύστημα σε θέματα όπως τα βοσκοτόπια, οι συνδεδεμένες, η εξισωτική, η νέα ΚΑΠ, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται ερήμην των κτηνοτρόφων.

Ειδικά στο θέμα των δικαιωμάτων και των βοσκοτόπων, θεωρούν πως δημιουργούνται κτηνοτρόφοι δύο ταχυτήτων, του καναπέ, που καρπώνονται το 80% της ΚΑΠ, και αυτών που παλεύουν κάθε μέρα υπό αντίξοες συνθήκες στις εκτροφές.

Επίσης, τονίζουν πως περικόπτεται η συνδεδεμένη στις θηλάζουσες αγελάδες, και δίνεται σε εισαγόμενα μοσχάρια που με μόνο 5 μήνες πάχυνσης, στη συνέχεια σφάζονται ως ελληνικά.

Για αυτό και ζητούν άμεσα χορήγηση βοηθήματος για την αντιστάθμιση της αύξησης του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας, επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ για δίκαιη κατανομή των βοσκοτόπων, αλλά και επαναφορά της εξισωτικής αποζημίωσης για κτηνοτρόφους σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Επίσης ζητούν ελέγχους από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, διαχωρισμό φυτικής και ζωικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ, και επαναφορά του καθεστώτος της συνδεδεμένης για τις θηλάζουσες αγελάδες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.