«Αλωβητη» η Κομοτηνη στο νεο χαρτη της Διοικητικης Δικαιοσυνης

Παραμένουν ως έχουν το Διοικητικό Εφετείο και το Διοικητικό Πρωτοδικείο σύμφωνα με το πόρισμα της «επιτροπής Πικραμένου» όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Δημήτρης Ερελιάδης

Εκτός σχεδιασμού η Δράμα – Σε τηλεματικές μετατρέπονται οι έδρες σε Ορεστιάδα και Ξάνθη

 «Αλώβητη» φαίνεται πως παραμένει η Κομοτηνή στον νέο χάρτη της Διοικητικής Δικαιοσύνης σύμφωνα με τις προτάσεις του σχετικού πορίσματος της «επιτροπής Πικραμένου» που κατατέθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το σχετικό πόρισμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, ωστόσο διέρρευσε δημιουργώντας ήδη αντιδράσεις και εντός Περιφέρειας ΑΜ-Θ καθώς σύμφωνα με αυτό, προβλέπεται η διατήρηση των εδρών Διοικητικού Πρωτοδικείου σε Κομοτηνή, Καβάλα και Αλεξανδρούπολης, η μετατροπή σε τηλεματικές των εδρών σε Ορεστιάδα και Ξάνθη, ωστόσο απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περιοχή της Δράμας, η οποία μένει εντελώς εκτός σχεδιασμού.

Τις προτάσεις του πορίσματος επιβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Δημήτρης Ερελιάδης, υπογραμμίζοντας πως σύμφωνα με αυτό τόσο το Διοικητικό Εφετείο όσο και το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής παραμένουν ως έχουν, παρά την ανησυχία των προηγούμενων μηνών πού ήθελε την κατάργηση του Διοικητικού Εφετείου της Κομοτηνής ξεσηκώνοντας αντιδράσεις που έφτασαν έως και την Βουλή με την μορφή σχετικών επερωτήσεων των βουλευτών Ροδόπης κ.κ. Ιλχάν Αχμέτ και Δημήτρη Χαρίτου.

17 τα Διοικητικά Πρωτοδικεία που κλείνουν ή μετατρέπονται σε τηλεματικά

Όπως εξήγησε ο κ. Ερελιάδης σύμφωνα με το πρόσφατο πόρισμα της Επιτροπής υπό τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ.Πικραμμένο, το οποίο περιήλθε σε γνώση αμφότερες οι δικαστηριακές δομές της Κομοτηνής παραμένουν ως έχουν, την ώρα που περί των 17 Διοικητικών Πρωτοδικείων κλείνουν ή προτείνεται να μετατραπούν σε τηλεματικά δικαστήρια, οι δίκες δηλαδή να γίνονται μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όπως έσπευσε να υπογραμμίσει ο ίδιος τα προαναφερθέντα αποτελούν απλώς την πρόταση της ομάδας εργασίας που συστήθηκε με σκοπό το σχέδιο αναμόρφωσης της διοικητικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση να είναι αυτή που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, με τον ίδιο να δηλώνει την ικανοποίησή του για την πρόταση διατήρησης των δομών της Κομοτηνής ως έχουν.

Συμπαραστάτες στις αντιδράσεις όσων «θίγονται»

Το γεγονός αυτό ωστόσο όπως εξήγησε δεν αναιρεί το ότι και ως Δικηγορικός Σύλλογος Κομοτηνής θα σταθούν συμπαραστάτες σε όλες τις πόλεις που εφόσον το πόρισμα ευοδώσει θα χάσουν τις έδρες των διοικητικών πρωτοδικείων τους, γεγονός επί του οποίου έχουν ήδη ξεσηκωθεί και προετοιμάζονται αντιδράσεις. 

Καθολικές και μαζικές οι αντιδράσεις στην Δράμα

Χαρακτηριστική της Περιφέρειας ΑΜ-Θ η περίπτωση της Δράμας, ο δικηγορικός Σύλλογος της οποίας ήδη προετοιμάζει αντιδράσεις οι οποίες όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αναστάσιος Πούλιος στην εφημερίδα «Εργασία Συν» θα πρέπει να είναι «καθολικές και μαζικές από όλη τη Δράμα».

 Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., απέδωσε αυτή την εξέλιξη πιθανότατα σε λάθος, τονίζοντας όμως πως αυτή η παράβλεψη «δείχνει μια συγκεκριμένη λογική και μια συγκεκριμένη τακτική και στον χώρο της Δικαιοσύνης από το κέντρο προς την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας». Ήδη, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας προχώρησε σε ενημέρωση των τοπικών φορέων για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, με τον κ. Πούλιο να επισημαίνει πως «οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι καθολικές και μαζικές από όλη τη Δράμα».

Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο σε ό,τι αφορά την Δράμα «είτε πρόκειται περί λάθους, που κατά τη γνώμη μου είναι το πιθανότερο, αλλά και λάθος να είναι, δείχνει μια συγκεκριμένη λογική, γιατί το λάθος έγινε εδώ. Και βέβαια προβληματίζει περί της επάρκειας του πορίσματος, γιατί αν υπάρχει ένα τέτοιο λάθος, ποιος μας εγγυάται ότι δεν υπάρχουν κι άλλα παρόμοια ή και διάφορες άλλες προβληματικές στο συγκεκριμένο πόρισμα. Δεν τολμώ να σκεφτώ ότι είναι εσκεμμένη ενέργεια, δηλαδή σκόπιμα δεν περιλαμβάνεται η Δράμα, γιατί τότε πάμε σε άλλου είδους συζήτηση».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας έχει ήδη ξεκινήσει τις αντιδράσεις του, αρχής γενομένης με την ενημέρωση των τοπικών αρχών, ενώ ως «απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή σε ανάρτησή του και ο δικηγόρος και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜ-Θ κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου τονίζοντας πως «αποκλείει, έστω και θεωρητικά, τους Δραμινούς από την εύκολη πρόσβαση στο Διοικητικό τους Δικαστή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.