Αλλαζει οψη το Ιδρυμα Παπανικολαου

Το Δ.Σ. του Ιδρύματος αποφάσισε την «αποκατάσταση» της εξωτερικής όψης του μετά το Πάσχα σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες πως το κτίριο δεν είναι αφημένο στην τύχη του»

Την εκκίνηση των εργασιών «αποκατάστασης» της εξωτερικής όψης του Ιδρύματος Παπανικολάου ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου από την συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κ.κ. Παντελεήμων.

Σε συνέχεια τόσο του προχθεσινού ρεπορτάζ όσο και όσων έχουν προηγηθεί αναφορά με την άσχημη κατάσταση του Ιδρύματος, και δη εξωτερικά, ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε την απόφαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης της εξωτερικής όψης του Ιδρύματος μετά το Πάσχα.

«Στόχος μας να φαίνεται και να είναι νοικοκυρεμένο» υπογράμμισε ο ίδιος εξηγώντας τις δυσκολίες που συνεπάγονται με την λειτουργία του κτιρίου το οποίο θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «δεν είναι αφημένο στην τύχη του. Υπάρχει μια αγωνία από όλους τους εμπλεκομένους, και τον κόσμο που δείχνει τα αντανακλαστικά του, και προσπαθούμε να το κρατήσουμε με νύχια και με δόντια».

Ο Μητροπολίτης εξήγησε πως η σημερινή εικόνα του ιδρύματος δεν είναι καλή, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα αλλάξει μετά τις σχετικές παρεμβάσεις, για να υπενθυμίσει ότι στο εσωτερικό του γίνονται κατά καιρούς εργασίες, όπως απεντομώσεις κ.α. ώστε να «προβλεφθεί» στο μέτρο του δυνατού η φθορά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που υπάρχουν με την δομή του κτιρίου, όσο και τις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις λειτουργίας του, για να εξηγήσει πως λόγω και αυτών δυσχεραίνονται οι προσπάθειες αντιμετώπισης των φθορών αλλά και πιθανής διεκδίκησης ένταξής του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς όπως εξήγησε πέραν των πολλών χρημάτων που θα απαιτούσε στο οποίο δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα οικονομικά του Ιδρύματος, δεν μπορεί καν να σχηματιστεί φάκελος.

Θέλοντας να κάνει γνωστό πως το κτίριο χρησιμοποιείται ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στην παρουσία φοιτητών και καθηγητών που κάνουν χρήση των ιστορικών κειμηλίων και των αρχείων του ιδρύματος για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που λόγω πανδημίας του κορωνοϊού τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουν μπει στον «πάγο». Υπενθύμισε επίσης πως στο Ίδρυμα υπάρχει καθημερινά υπάλληλος στην οποία μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί ώστε να κλείσει ραντεβού και να δει το μουσείο, ενώ η αίθουσα έχει παραχωρηθεί και για την διεξαγωγή μαθημάτων του ΔΠΘ.

Ο ίδιος θέλησε ωστόσο να επισημάνει πως γίνονται μικρά αλλά σταθερά βήματα ώστε το Ίδρυμα να μην αφεθεί στην λήθη του χρόνου, για να γνωστοποιήσει επίσης πως εφόσον υπάρχουν ή δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις καλύτερης λειτουργίας ή αξιοποίησής του ο ίδιος θα παραχωρήσει την τιμητική θέση της προεδρίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.