Αλλαζει ο τροπος εξετασης υποψηφιων οδηγων

Τον δρόμο της ψήφισης από τη βουλή πήρε το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών

Τον δρόμο για την συζήτησή και ψήφισή του στη Βουλή πήρε το νομοσχέδιο ««Δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, άλλες διατάξεις για τις άδειες οδήγησης και λοιπές διατάξεις» σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο  προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας στα 17 από τα 18 έτη για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. Όσοι είναι κάτω των 18 ετών ωστόσο, θα μπορούν να οδηγούν μόνο με την παρουσία ενήλικου στο αυτοκίνητο.
 
Το νομοσχέδιο αλλάζει επίσης ολοκληρωτικά την εξεταστική διαδικασία για τη χορήγηση άδειας οδήγησης.  Στα οχήματα εξέτασης θα τοποθετηθούν κάμερες με μικρόφωνα για να καταγράφεται η διαδικασία από το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών.
 
Στα οχήματα θα βρίσκονται μόνο οι εξεταζόμενοι και όχι 2 εξεταστές και ο εκπαιδευτής του υποψήφιου οδηγού, όπως συμβαίνει τώρα. Τη διαδικασία θα παρακολουθεί ένας εξεταστής. 
 
Αναμένεται να συσταθεί ειδικό σώμα εξεταστών, στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των εργαζόμενων που έχουν εκπαιδευτεί για τη διαδικασία αυτή.  Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στο σώμα θα ασκούν μόνο τα καθήκοντα του εξεταστή για χρονικό διάστημα έως τεσσάρων μηνών. 
 
Μετά την παρέλευση των τεσσάρων μηνών, οι εξεταστές θα επιστρέφουν στην εργασία τους στο υπουργείο Υποδομών και στις Περιφέρειες, έως ότου έρθει ξανά η σειρά τους να στελεχώσουν το σώμα εξεταστών.
 
Πέραν των ρυθμίσεων για τις εξετάσεις, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την αναδρομική καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριακής απασχόλησης των εξεταστών και παράταση της ισχύος αυτής για μεταβατική περίοδο που ισχύει από τη δημοσίευση του νέου Νόμου.
 
Όπως επισημαίνει με νόημα το υπουργείο στην ανακοίνωσή του «η διάταξη αυτή είναι σε γνώση των εξεταστών και των αρμόδιων Διευθύνσεων των Περιφερειών από τη διαδικασία της διαβούλευσης που έχει προηγηθεί».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.