Αλλαγη στα κριτηρια χορηγησης μονοκλωνικων αντισωματων

Μίνα Γκάγκα: «Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο»

Μονοκλωνικά αντισώματα τόσο σε νοσηλεύομενους ασθενείς όσο και σε εκείνους που είναι στο σπίτι και εμφανίζουν συμπτώματα του κορωνοϊού θα μπορούν πλέον να χορηγούν οι γιατροί.

Προηγήθηκε σύγχυση για το πότε θα πρέπει να χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα και το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσημα ότι έχουν διευρυνθεί τα κριτήρια χορήγησης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χορηγεί τα μονοκλωνικά αντισώματα κατ΄ επιλογή ενώ επιτέθηκε και στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα ανακοίνωσε μέσα από τα social media ότι πλέον μπορούν να χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και σε μη. Όπως έγραψε:

«Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο covid».

Να σημειωθεί ότι μέχρι πρόσφατα τα μονοκλωνικά αντισώματα ήταν στα αζήτητα με αποτέλεσμα το υπουργείο Υγείας να κάνει έκκληση στους γιατρούς να τα χορηγούν. Οι ιδιώτες γιατροί όπως σημείωνε το υπουργείο Υγείας δεν έκαναν αίτηση ώστε να τα χορηγηθούν στους ασθενείς τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.