Μονο για πεζοπορια και μετακινηση με ποδηλατο η χρηση του κωδικου 6

Οι αλλαγές στους κωδικούς μετακίνησης που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Αλλαγές στην τρόπο χρήσης των κωδικών μετακίνησης ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, 3 Μαρτίου, μετά και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ που έδειξαν αύξηση των κρουσμάτων, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τον κωδικό 2, για μετακίνηση σε εν λειτουργία κατάστημα πρώτων προμηθειών, καθώς και στον κωδικό 3 σε ό,τι αφορά την μετακίνηση σε τραπεζικό κατάστημα, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο εντός του οικείου Δήμου και έως 2χλμ. από τον τόπο κατοικίας του πολίτη.

Σε ότι αφορά τον κωδικό 6, για άθληση ή βόλτα με κατοικίδιο, η μετακίνηση επιτρέπεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες διευκρίνισεις.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την διαμόρφωση δύο επιπέδων στον χάρτη κινδύνου ανακοινώνοντας πως η Αττική και άλλες 18 περιοχές της χώρας κατατάσσονται πλέον στο επίπεδο «Πολύ Αυξημένου Κινδύνου», ενώ όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Συγκεκριμένα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ισχύει η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας των Λυκείων.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και αναπροσαρμογές σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής: Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Πέμπτη, 4 Μαρτίου στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.