Αλλαγες στο καθεστως των υπηρεσιακων μετακινησεων ζητουν υπαλληλοι της ΠΑΜΘ

«Για την εκτέλεση εντός ή εκτός έδρας υπηρεσίας, οι υπάλληλοι “χρηματοδοτούμε” τις υπηρεσίες μας»

Σε στάση εργασίας προχώρησαν το πρωί της Τρίτης υπάλληλοι της Περιφέρειας συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που προκήρυξαν 7 Ομοσπονδίες του Δημόσιου Τομέα, με στόχο να αναδείξουν το τεράστιο πρόβλημα με τις μετακινήσεις υπαλλήλων για υπηρεσιακούς λόγους.

Όπως εξηγεί για τους λόγους της κινητοποίησης σε σχετική του ανακοίνωση το Συντονιστικό Όργανο Πρωτοβάθμιων Συλλόγων Υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΑΜΘ:

«Είναι αλήθεια ότι στα 13 χρόνια μνημονίων οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουμε «χάσει» το 25% του μισθού μας και ότι η αγοραστική δύναμή του έχει μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 40%. Είναι γεγονός ότι τα αποθεματικά των ταμείων μας έχουν υποστεί τεράστιο «κούρεμα» με αποτέλεσμα εφάπαξ και συντάξεις να μοιάζουν με «ψίχουλα». Είναι πραγματικότητα πως όλα αυτά τα χρόνια της απαξίωσης του έργου μας, οι υπάλληλοι στηρίξαμε και στηρίζουμε με νύχια και με δόντια τη λειτουργία των υπηρεσιών, το δημόσιο χαρακτήρα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η χρήση των Ι.Χ αυτοκινήτων μας για την εκτέλεση της υπηρεσίας, αφού τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που υπάρχουν είναι λίγα και παλιά και συνεχώς με προβλήματα, τα καύσιμα που μπορούν να καταναλώσουν λιγοστά και συνήθως τελειώνουν στο πρώτο δεκαπενθήμερο, οι οδηγοί είναι ακόμα λιγότεροι και γι’ το λόγο αυτό πολλοί συνάδελφοι αναγκαστικά επιλέγουν την «κατ’ εξαίρεση παροχή έγκρισης οδήγησης αυτοκινήτων». Ειδικά στις μετακινήσεις για την εκτέλεση εντός ή εκτός έδρας υπηρεσίας, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι οι υπάλληλοι «χρηματοδοτoύμε» τις υπηρεσίες μας, είτε χρησιμοποιώντας τα Ι.Χ μας, είτε πληρώνοντας από τη τσέπη μας τα έξοδα μετακίνησης (π.χ από και προς Σαμοθράκη). Σε μια εποχή μάλιστα που το κόστος χρήσης Ι.Χ είναι δυσβάσταχτο, αφού η χιλιομετρική αποζημίωση για τη χρήση ΙΧ, υπολογίζεται με 0,15 ευρώ/χιλιόμετρο».

Τα αιτήματα

Για το θέμα των μετακινήσεων οι υπάλληλοι της ΠΑΜΘ διεκδικούν:

1. Την χορήγηση «πάγιων οδοιπορικών» για τις «εντός έδρας» κινήσεις, εντός της έδρας – πόλης της υπηρεσίας, με την χορήγηση μηνιαίου ποσού σε όλους τους συναδέλφους (πάγια οδοιπορικά), που ασκούν μόνιμα καθήκοντα άσκησης εξωτερικών ελέγχων, με αποφάσεις των υπηρεσιών τους (Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Κτηνίατροι, Γεωπόνοι, Μηχανικοί, Κοινωνικοί Σύμβουλοι, Ελεγκτές των Δ/νσεων Ανάπτυξης, των ΔΑΟΚ, Λαϊκές Αγορές κ.α.), διαδικασία που άλλωστε ισχύει για υπαλλήλους αρκετών άλλων ελεγκτικών φορέων.

2. Αναπροσαρμογή της απαράδεκτης χιλιομετρικής αποζημίωσης (0,15 λεπτά/χιλμ), στις περιπτώσεις χρήσης ΙΧ αυτοκινήτου για την εκτέλεση της υπηρεσίας κατ’ ελάχιστο στα 0,40 €/χλμ ώστε να καλύπτεται το πολύ αυξημένο κόστος των καυσίμων, αλλά και των φθορών, της συντήρησης κλπ των οχημάτων μας.

3. Προπληρωμή όλων των εξόδων και αποζημιώσεων κίνησης

4. Διπλασιασμό των ημερών μετακίνησης εκτός έδρας ανά έτος για όλες τις ειδικότητες.

5. Αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης κατά 50%. Οι ημερήσιες αποζημιώσεις των 40 € ή 20 ή 10 κατά περίπτωση αποτελεί εμπαιγμό για τις ανάγκες των εργαζομένων.

6. Αναπροσαρμογή της ανώτατης αποζημίωσης ξενοδοχείων, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

7. Να θεωρείται εκτός έδρας μετακίνηση, η μετακίνηση σε νησί και η άνω των τριάντα χιλιομέτρων για την ηπειρωτική χώρα. Να θεωρείται ως έδρα του μισθωτού ο τόπος όπου παρέχει την εργασία του και σε κάθε περίπτωση ο πραγματικός τόπος εκκίνησης της μετακίνησης του, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σχετικές στρεβλώσεις.

8. Να μειωθεί η χιλιομετρική απόσταση στα 120 χλμ ως προϋπόθεση κάλυψης εξόδων διανυκτέρευσης.

9. Ιδιαίτερα για τις νησιωτικές περιοχές:

  • Να θεωρείται ως εκτός έδρας με ολόκληρη αποζημίωση η μετακίνηση σε νησί
  • Να αποζημιώνεται η δαπάνη μεταφοράς ανεξαρτήτως κατηγορίας πλοίου (συμβατικό ή ταχύπλοο)
  • Να προσαυξάνεται κατά 30% η δαπάνη διανυκτέρευσης στα νησιά, την τουριστική περίοδο (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο).

10. Αύξηση της ποσότητας καυσίμων που δικαιούνται τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα κατά 50% (κατάργηση του άρθρου 10 της ΚΥΑ 129/2534/20.01.2010).

11. Την απλοποίηση των δικαιολογητικών όλων των σχετικών διαδικασιών για την κάλυψη και πληρωμή όλων των οδοιπορικών-εισιτήριων-αποζημιώσεων για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων.

12. Προμήθεια υπηρεσιακών αυτοκινήτων και προσλήψεις οδηγών.

13. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, για να αντιμετωπιστεί η τραγική υποστελέχωση

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.