Αλλαγες στις μετεγγραφες φοιτητων

Προβλέπει το νομοσχέδιο Μπαλτά για την Παιδεία

Μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που τίναξε στον αέρα το προηγούμενο σύστημα κρίνοντάς το αντισυνταγματικό, το νέο καθεστώς που θα το αντικαταστήσει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Μπαλτά για την Παιδεία χαρακτηρίζεται από περιορισμό των μετεγγραφών σε όλες τις σχολές και ταυτόχρονα διεύρυνση των κατηγοριών στις οποίες έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις.
 
Με δεδομένο ότι ο αριθμός εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ορίσθηκε σε 68.345 για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016, οι μετεγγραφές δεν θα ξεπεράσουν τις 7.000. Πέρυσι ανήλθαν σε 11.000. Επίσης, μετεγγραφή μπορούν να πάρουν κατ΄ εξαίρεση και φοιτητές από όλα τα έτη σπουδών εκτός από τους τελειοφοίτους, τους επί πτυχίω και όσους έχουν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο σπουδών. 

Οι 10 κατηγορίες

Η νέα ρύθμιση για τις μετεγγραφές προβλέπει δέκα διαφορετικές κατηγορίες δικαιούχων και συγκεκριμένα:
1. Τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας
2. Πάσχοντες από σοβαρές ασθένειες εφόσον έχουν διαπιστωθεί ιατρικά, ή έχουν κάνει δωρεά οργάνου ή μυελού οστών σε συγγενή α’ ή β’ βαθμού.
3. Κατά κεφαλήν εισόδημα μελών της οικογένειας που δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
4. Ορφανοί και από τους δύο γονείς
5. Πολύτεκνοι ή τέκνα πολυτέκνων
6. Έχοντες αδελφό ή αδελφή φοιτητή πρώτου κύκλου σπουδών εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.
7. Γονείς ή τέκνα πολυμελούς οικογένειας με τρία ζώντα τέκνα.
8. Υποψήφιοι με γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω
9. Υποψήφιος με γονείς ή κηδεμόνες, ένας εκ των οποίων ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα μήνες ανεργίας εντός τρέχοντος έτους.
10. Ορφανοί από έναν γονέα ή τέκνα άγαμης μητέρας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.