Αλλαγες στα κεντρα φιλοξενιας προσφυγων σε Δραμα και Καβαλα

Μονιμότερες υποδομές και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης προβλέπει το σχέδιο της Κυβέρνησης

Αλλάζει άρδην έως την ερχόμενη άνοιξη το τοπίο της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, που περνάει στην επόμενη φάση με κύρια χαρακτηριστικά την ανασυγκρότηση των χώρων φιλοξενίας με μονιμότερες και πιο σύγχρονες υποδομές, το κλείσιμο ακατάλληλων κέντρων φιλοξενίας και τη δημιουργία νέων, καθώς και την ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών σε μικρότερες δομές με βάση την εθνική, φυλετική και θρησκευτική τους ταυτότητα.
 
Σε φάση διαμόρφωσης βρίσκονται ακόμη και μεζονέτες δύο επιπέδων για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων στο εσωτερικό πρώην καπναποθηκών στη Δράμα. Κάποιοι στεγασμένοι χώροι φιλοξενίας διαμερισματοποιούνται, ενώ σε υπαίθρια κέντρα στήνονται οικίσκοι και διαμορφώνονται χώροι για τη στέγαση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και εκπαίδευσης. Ορισμένες δομές καταργούνται οριστικά και άλλες εισέρχονται σε κατάσταση παύσης λειτουργίας, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν μόνο εάν αλλάξουν οι συνθήκες και αυξηθούν οι προσφυγικοί πληθυσμοί στη χώρα.
 
Ο χειμώνας βρήκε αρκετές δομές στη Βόρεια Ελλάδα κενές και τους πρόσφυγες να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, αφενός για να προστατευτούν από το κρύο και αφετέρου για να διεξαχθούν οι εργασίες ανακατασκευής των χώρων διαμονής.
 
Μάλιστα σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει τις ανακοινώσεις για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Ο υπουργός αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα, που έπεσε στα 8.500 άτομα, ενώ την περίοδο μετά την εκκένωση της Ειδομένης είχε φτάσει έως και τα 26.000.
 
Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τις δύο ΠΕ της ΑΜΘ, τη Δράμα και την Καβάλα, που φιλοξενούν πρόσφυγες. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του «Έθνους» που παρουσιάζει τον νέο χάρτη των δομών φιλοξενίας, όπως αυτός θα διαμορφωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι αλλαγές που βρίσκονται εν εξελίξει στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στις ΠΕ Καβάλας και Δράμας είναι οι εξής: 

Καβάλα 

Το πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου στο Περιγιάλι έχει εκκενωθεί, ενώ γίνονται εργασίες διαμερισματοποίησης και εγκατάστασης οικίσκων που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Φεβρουαρίου. Έως τότε οι πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής. 

Δράμα 

Οι χώροι των πρώην καπναποθηκών στη ΒΙΠΕ έχουν αδειάσει και διαμορφώνονται εσωτερικές μεζονέτες δύο επιπέδων για τη φιλοξενία των προσφύγων που προς το παρόν φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν έως την άνοιξη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.