Αλεξης Κουγιας και Στεφανος Παυλου πραγματευτηκαν την εννοια και τις προεκτασεις της εγκληματικης και τρομοκρατικης οργανωσης

10η κατά σειρά ακαδημαϊκή εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με στόχο την ενημέρωση και κατάρτιση των φοιτητών της νομικής

Δύο διακεκριμένοι ομιλητές ήταν προσκεκλημένοι στην 10η κατά σειρά ακαδημαϊκή εκδήλωση για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 με θέμα τις «Εγκληματικές και Τρομοκρατικές Οργανώσεις». Για αυτό το επίκαιρο και σημαντικό ζήτημα μίλησαν ο κ. Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και γνωστός ποινικολόγος και ο κ. Στέφανος Παύλου, Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ.
 
Και οι δύο ομιλητές στάθηκαν στη σημασία που έχει η σωστή ενημέρωση και κατάρτιση των φοιτητών, προσπαθώντας  στη συνέχεια να ορίσει ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία τον όρο της εγκληματικής οργάνωσης. Ο κ. Παύλου επισήμανε πως πρόκειται για ένα επίκαιρο θέμα, ορίζοντας την εγκληματική οργάνωση ως μία ομάδα  ανθρώπων, η οποία απαρτίζεται από περισσότερα από 3 άτομα και έχει διάρκεια και δομή.  
 

Για τον λόγο αυτό υπάρχει ο νόμος, σύμφωνα με τον κ. Παύλου, για την εξασφάλιση της Δημόσιας τάξης, η οποία ορίζεται ως η κατάσταση ευνομίας και ασφάλειας όλων. Αναλύοντας όλα τα επιμέρους στοιχεία, μέσα από μία 25λεπτη ομιλία, ο κ. Παύλου διευκρίνισε όλα τα ζητήματα, ολοκληρώνοντας την ομιλία με την φράση πως «είναι μία ιστορική ευκαιρία για να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα, η ψήφιση του οποίου θα δώσει έναυσμα στους νέους να κάνουν νέα μεταπτυχιακά και στους παλιότερους να γράψουν νέα επικαιροποιημένα συγγράμματα».
 
Ο κ. Κούγιας, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως μόνο οι νομικοί μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο, υποστηρίζοντας  πως από αυτούς ουσιαστικά διατυπώνονται κοινωνικά συστήματα και από τον χώρο που υπηρετούν μπορούν να συμβάλουν έτσι ώστε ο κόσμος να γίνει καλύτερος.  «Δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από ανθρώπους με άριστες νομικές γνώσεις σε υψηλές θέσεις, που δεν έχουν αξιοπρέπεια και ανθρωπιά» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «το να είσαι άνθρωπος είναι το παν».
 
 Αναφορικά με το θέμα της ημερίδας επισήμανε πως στο παρελθόν έχει αποτελέσει θέμα ενός ολόκληρου συνεδρίου των Ελλήνων Ποινικολόγων. Αναφέρθηκε σε δικά του παραδείγματα δικογραφιών και τις τακτικές που ακολουθήθηκαν προκειμένου να αποδοθεί δικαιοσύνη. «Υποχρέωση της Πολιτείας και της Δημοκρατίας είναι η ασφάλεια των Πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά και ολοκλήρωσε την ομιλία του, προτρέποντας τους φοιτητές και μελλοντικούς του συναδέλφους να επιζητούν την ενημέρωση καθώς «η γνώση αποκτάται μόνο όταν την επιζητείς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.