Αλεξανδρουπολη: Στην περιοχη των Λουτρων επικεντρωνεται η μαχη με τις φλογες

176 πυροσβέστες, 48 οχήματα και 17 εναέρια μέσα επιχειρόυν σήμερα στην περιοχή

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες –καμένα σπίτια σε Πεύκα και Αετοχώρι

Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έβρου Σπύρος Κούτρας

Στο μέτωπο της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη ανάμεσα στον οικισμό Λουτρό και τον οικισμό Λουτρά Τραϊανούπολης επικεντρώνουν το πρωί της Κυριακής την προσπάθειά τους οι πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή.

Συνολικά επιχειρούν 176 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 48 οχήματα, 4 Α/Φ και 2 Ε/Π, ενώ κινητοποιήθηκαν 7 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το 1 για το συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ε.Σ. και των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, η κατάσταση στη δυτική άκρη του μετώπου προς Αγνάντια αλλά και νότια προς Νίψα είναι «λίγο πιο ελεγχόμενη». Ωστόσο, όπως τόνισε, «η πυρκαγία δεν θα είναι εύκολη, είναι τροφοδοτούμενη από τον αέρα. Ο αέρας είναι ο μεγάλος εχθρός των πυροσβεστών».

Παράλληλα δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες στον οικισμό Απαλος προκειμένου, όπως εξήγησε ο κ. Αρτοποιός, η φωτιά να μην πάει προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. «Δεν είναι μια συνηθισμένη φωτιά. Οι άνεμοι ήταν ισχυροί και το βράδυ και θα συνεχίσουν και τις επόμενες ώρες να είναι της τάξης των 6 μποφόρ» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής.

«Η προσπάθεια εστιάζεται στο ανατολικό μέτωπο στο Λουτρό για να μην επεκταθεί η φωτιά στο νότιο τμήμα. Εκεί έχουμε μια ισχυρή εστία αλλά υπάρχουν και άλλες εστίες περιμετρικά που είναι διάσπαρτες. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η φορά του ανέμου δημουργεί ζητήματα, θα είναι μια δύσκολη ημέρα» είπε από την πλευρά του ο αντιπεριφειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς.

Εντωμεταξύ κλειστή είναι η Εθνική οδός απο το ύψος του Αεροδρομίου έως το Μοναστηράκι λόγω της πυρκαγιάς, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δημοτική Ενότητα της Τραϊανούπολης, εκεί όπου βρίσκονται οι οχτώ οικισμοί οι οποίοι εκκενώθηκαν προληπτικά το Σάββατο. Σε ανάρτησή του ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς αναφέρει: “Μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής και απόφαση του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης και σύγκληση του Τοπικού Συντονιστικού οργάνου αποφασίστηκε η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε 8 οικισμούς. Σύμφωνα με απόφαση του Γ.Γ.Π.Π. ο Δήμος Αλεξανδρούπολης από το Σάββατο 19/8/23 βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας”

Κατά τη διάρκεια της νύχτας απειλήθηκε ο οικισμός Λουτρό, όμως τελικά δεν καταγράφηκαν ζημιές.

Αντίθετα στους οικισμούς Πεύκα και Αετοχώρι ο απολογισμός κάνει λόγο για εννέα καμμένα σπίτια – τέσσερα στον πρώτο οικισμό και πέντε στον δεύτερο.

Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστών, των εθελοντών, του στρατού που δίνουν μάχη με τις φλόγες είναι ο άνεμος καθώς από το ξημέρωμα έχει ενισχυθεί σε σχέση με τη νύχτα όπου οι άνεμοι ήταν της τάξης των 4 μποφόρ. Η πρόγνωση των μετεωρολόγων, δυστυχώς, είναι ότι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας οι άνεμοι θα είναι ισχυροί στην περιοχή και θα φτάνουν έως και τα 7 μποφόρ.

«Η φωτιά άλλαξε πολλές κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, ελπίζω σήμερα να είναι μια καλύτερη ημέρα» δήλωσε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανακοίνωσε, πάντως, η αστυνομία το πρωί της Κυριακής, κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έβρου Σπύρος Κούτρας

Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης μεταφέρθηκε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έβρου Κούτρα Σπύρος, πιθανόν εξαιτίας των αναθυμιάσεων και των καπνών από την ολοήμερη παραμονή του στον πυρήνα της μεγάλης φωτιάς, σύμφωνα με τον Νίκο Γκότση που του εύχεται γρήγορη ανάρρωση.

Αναλυτικά ο κ. Γκότσης γράφει:

“Με την ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου και του μέλους της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ. αλλά και θεωρώ ότι εκφράζοντας και κάθε αιρετό, θέλω να ευχηθώ περαστικά στον Διοικητή των ΠΥ Έβρου κ. Κούτρα Σπύρο που μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, πιθανόν εξαιτίας των αναθυμιάσεων και τον καπνών από την ολοήμερη παραμονή του στον πυρήνα της μεγάλης φωτιάς.

Από πολύ νωρίς τον συνάντησα στην φωτιά που ξεκίνησε στην Μελία, αργότερα στο μέτωπο των Λουτρών και τις απογευματινές ώρες, όταν του ζητήσαμε την συνδρομή και μας απέστειλε 2 οχήματα για την κατάσβεση της φωτιάς στο λεβητοστάσιο του Μοναστηριού του Αετοχωρίου και των μικρό εστιών εντός του αύλιου χώρου. Σπύρο γρήγορη ανάρρωση”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.