«Αλχημειων» συνεχεια στο Σχεδιο «Αθηνα»

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας και στον απόηχο της ανακοίνωσης της τελικής πρότασης του Σχεδίου «Αθηνά», εκτός από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των φοιτητών έλαβαν χώρα και πυρετώδεις διαβουλεύσεις, με χαρακτήρα ανεπίσημο, ανάμεσα στους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας και στη διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων, όπως τα γνωστοποίησε ο Πρύτανης, κ. Κωνσταντίνος Ρέμελης, στη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Συγκλήτου, συνίσταται στην προφορική δέσμευση, που παρασχέθηκε από το Υπουργείου Παιδείας, για νέες αλλαγές στο περιεχόμενο του Σχεδίου «Αθηνά», αυτή τη φορά κατά τι προς το ευμενέστερο σε σύγκριση με τις προηγούμενες προτάσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας υπόσχεται για τα τμήματα της Κομοτηνής α) να εγκαταλειφθεί η πρόταση απορρόφησης του Τμήματος Γλωσσών, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, β) να απορροφηθεί μόνο το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης, και γ) το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, που βάσει της προηγουμένης πρόβλεψης ενσωματωνόταν στο τριμελές σχήμα υπό το ΔΟΣΑ, να συγχωνευτεί πλέον με το Τμήμα της Κοινωνικής Διοίκησης. Σχετικά με το τρίτο σκέλος της υπόσχεσης του Υπουργείου, για το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, εξετάζεται αρχικά να συγχωνευθεί με την Κοινωνική Διοίκηση και να μετατραπεί σε κατεύθυνσή της, ενώ στη συνέχεια, υπό την αίρεση της υποστήριξής του με διδακτικό προσωπικό από συναφή τμήματα της Κομοτηνής και της Θεσσαλονίκης, να εξασφαλίσει τη λειτουργία του ως αυτοδύναμο, με τον διορισμό των ήδη εκλεγέντων 5 μελών ΔΕΠ.

Ανακούφιση για Ιστορικό και Παρευξεινίων, προβληματισμού συνέχεια για τους υπόλοιπους

Με την ανακοίνωση των παραπάνω από τον κ. Ρέμελη, για τη μεν περίπτωση της συνένωσης Ιστορικού και Παρευξεινίων επικράτησε ικανοποίηση και ανακούφιση, για τις δε άλλες δυο περιπτώσεις, οι νέες προθέσεις του Υπουργείου διατήρησαν το κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας στις τάξεις των μελών της Συγκλήτου, αλλά και στις τάξεις των πολυάριθμων φοιτητών, που έδωσαν το «παρών» στη συνεδρίαση. Οι τελευταίοι δε δήλωσαν πρόθυμοι να μην υποστείλουν τη σημαία του αγώνα, που έχουν ξεκινήσει κατά του Σχεδίου «Αθηνά», και ζήτησαν προς αυτήν την κατεύθυνση να σταθεί αλληλέγγυα σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα του Δημοκριτείου.

Υπέβαλε παραίτηση ο πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, Γρηγόρης – Ευάγγελος Καλαβρός

Επίσης, ανάμεσα στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, ξεχωρίζει εκείνη του προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών, κ. Γρηγόριου – Ευάγγελου Καλαβρού, ο οποίος έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του σώματος, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή, και πρότεινε την αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση του Υπουργείου Παιδείας προς το Δημοκρίτειο.

Οι οριστικές αποφάσεις στη νέα συνεδρίαση της Συγκλήτου, την Τρίτη 19 Μαρτίου

Τελικά, οι οριστικές αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν την επόμενη Τρίτη, 19 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, όταν η Σύγκλητος του Δημοκριτείου θα συνεδριάσει εκ νέου με βασικό θέμα συζήτησης το περιεχόμενο του Σχεδίου «Αθηνά». Στη συνεδρίαση αυτή θα εκτιμηθούν τα νέα δεδομένα και το κατά πόσον θα μετουσιωθούν σε πράξη οι προφορικές ως τώρα δεσμεύσεις του Υπουργείου, ενώ θα τεθεί και το ερώτημα της αναστολής ή μη της λειτουργίας του Ιδρύματος, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο μεσοδιάστημα. Επίσης, στην ίδια συνεδρίαση θα παρουσιαστεί και η ακριβής τοποθέτηση του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης επί της προτεινόμενης συγχώνευσης με το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών.

 

Δυναμικό «παρών» των φοιτητών στο σημερινό συλλαλητήριο κατά του χρυσού

Αναλογιζόμενοι τις καταστρεπτικές συνέπειες των επενδύσεων χρυσού, αλλά και σε μία ακόμα προσπάθεια για να πείσουν την τοπική κοινωνία ότι αποτελούν ενεργό κομμάτι αυτής της περιοχής, οι φοιτητές του Δημοκρίτειου στην πόλη μας πρόκειται να δώσουν δυναμικό «παρών» σήμερα, στο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για τη 1 το μεσημέρι. Ήδη τα συντονιστικά των καταλήψεων έχουν λάβει σχετικές αποφάσεις για τη συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ενώ τις τελευταίες ημέρες έλαβε χώρα ένας μαραθώνιος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των φοιτητών της Κομοτηνής, είτε φοιτούν στα θιγόμενα από το Σχέδιο «Αθηνά» τμήματα, είτε όχι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.