«Αλχημειες» για να πληρωθουν οι καθαριστριες των σχολειων της Κομοτηνης

Μέχρι τον Μάιο έφτανε η χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στις τάξεις των συμβασιούχων καθαριστριών, που εργάζονται στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κομοτηνής, αφού παραμένουν απλήρωτες από την αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους, δηλαδή για σχεδόν δυόμισι μήνες. Την ευθύνη για τη χορήγηση των απαιτούμενων κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές των κατά τόπους δήμων έχει το Υπουργείο Παιδείας. Η τελευταία χρηματοδότηση, που έλαβαν για τον συγκεκριμένο σκοπό οι σχολικές επιτροπές του δήμου Κομοτηνής, ήταν πριν από 20 ημέρες περίπου ημέρες και αυτή κάλυπτε τις ανάγκες μισθοδοσίας των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Για την καταβολή των μισθών του τελευταίου μήνα του προηγούμενου σχολικού έτους, χρειάστηκε να γίνει χρήση της διάταξης, που επιτρέπει στους δήμους να χρηματοδοτούν τα νομικά τους πρόσωπα. Έτσι οι σχολικές επιτροπές προχώρησαν στην καταβολή των μισθών, που αντιστοιχούν στα δεδουλευμένα των καθαριστριών για το μήνα Ιούνιο. Παρόλα αυτά, το αδιέξοδο συνεχίζεται και, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, κ. Μανώλη Ταπατζά, δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα αναφορικά με τη χορήγηση της καθυστερούμενης χρηματοδότησης από το κράτος.
 
Ο κ. Ταπατζάς, που χρηματίζει και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου, προανήγγειλε ότι με τον ίδιο τρόπο που πληρώθηκαν οι καθαρίστριες τον Ιούνιο, θα πληρωθούν προσεχώς έναν ακόμα μισθό από τα δεδουλευμένα τους.  Μάλιστα, αν μέχρι τα Χριστούγεννα το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει στην εκταμίευση των απαιτούμενων χρημάτων, η δημοτική αρχή είναι πρόθυμη να πληρώσει άλλον ένα μισθό των καθαριστριών των σχολείων. «Με πρωτοβουλία του δημάρχου και εφόσον ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει ο δήμος κάποια νομικά του πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Ταπατζάς, «θα πληρωθούν οι καθαρίστριες για τον μήνα Σεπτέμβριο σε πρώτη φάση και αν η χρηματοδότηση καθυστερήσει μέχρι τα Χριστούγεννα, ο δήμος θα προχωρήσει και στις πληρωμές του μήνα Οκτωβρίου».
 
Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με την καθυστέρηση της χρηματοδότησης για τη μισθοδοσία των καθαριστριών των σχολικών είναι οριζόντιο σε όλους τους δήμους της χώρας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.