Ακομη ενας μαυρογυπας θυμα προσκρουσης των ανεμογεννητριων στη Θρακη

Ακρωτηριάστηκε μέρος του φτερού του μετά από πρόσκρουση σε αιολικό σταθμό στη Δροσιά Ροδόπης

Στις 30 Απριλίου ένας μαυρόγυπας που πετούσε στην περιοχή της Δροσιάς Ροδόπης προσέκρουσε σε ανεμογεννήτρια ενός αιολικού σταθμού τεσσάρων ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένο στη Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά «Κοιλάδα Φιλιούρη». Ο μαυρόγυπας εντοπίστηκε χάρη στον δορυφορικό πομπό που έφερε στη ράχη του τρεις ημέρες μετά από το προσωπικό της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης που έσπευσε στην περιοχή με τη συνδρομή της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ και της Δασικής Υπηρεσίας. Ο άτυχος γύπας επέζησε από την πρόσκρουση αλλά με βαριά τραύματα και δεν θα μπορέσει να ξαναπετάξει αφού μέρος της φτερούγας του ακρωτηριάστηκε. Ο Μαυρόγυπας μεταφέρθηκε άμεσα από την Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης και από εκεί αεροπορικώς στο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων «ΑΝΙΜΑ».

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ) το περιστατικό αυτό επιβεβαιώνει ότι όσο αυξάνεται ο αριθμός των ανεμογεννητριών στα ορεινά του Έβρου και της Ροδόπης, αυξάνονται και οι σωρευτικές επιπτώσεις στα προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά και τους γύπες. Λόγω της λανθασμένης χωροθέτησης των ανεμογεννητριών στη Θράκη που ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 2000, σωρευτικά οι επιπτώσεις τους στα πουλιά είναι πολύ σοβαρές, μάλιστα λόγω της μεγάλης συσσώρευσης των ανεμογεννητριών οι επιπτώσεις καταγράφονται ακόμη και σε περιοχές που στο παρελθόν είχαν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως χαμηλού ρίσκου. «Έπειτα και από αυτό το περιστατικό, στη Θράκη δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια λαθών, η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών πρέπει να γίνεται με γνώμονα την προστασία αυτών των πουλιών» δήλωσε ο Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης της ΕΠΒΘ.

Τα περισσότερα περιστατικά προσκρούσεων στην «Κοιλάδα Φιλιουρή»

Γενικότερα στην Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά «Κοιλάδα Φιλιούρη», μια περιοχή που τακτικά χρησιμοποιούν οι γύπες για αναζήτηση τροφής λόγω της εκτατικής κτηνοτροφίας που ακόμη είναι ζωντανή στην περιοχή, είναι εγκατεστημένες οι περισσότερες από τις συνολικά 265 ανεμογεννήτριες του Έβρου και της Ροδόπης. Μάλιστα σε αυτή την περιοχή έχουν καταγραφεί τα περισσότερα περιστατικά προσκρούσεων, ενώ παρακολουθώντας τις αιτήσεις για αδειοδότηση υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που αν εγκατασταθούν θα αυξήσουν τις ήδη πολύ σοβαρές επιπτώσεις στα προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά και γύπες.

Μόλις 6 μήνες πριν είχε απελευθερωθεί ο Μαυρόγυπας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαυρόγυπας είχε απελευθερωθεί στην περιοχή Madzharovo της Βουλγαρίας τον Νοέμβριο του 2022 στο πλαίσιο προγράμματος ενδυνάμωσης του πληθυσμού του Μαυρόγυπα στη Βουλγαρία (με πουλιά που προέρχονται από την Ισπανία), στο οποίο συμμετέχουν οι Rewilding Europe, Rewilding Rhodopes και BSPB (Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία). Το πουλί ήταν ηλικίας 3 ετών και γένους θηλυκού και έφερε στη ράχη του δορυφορικό πομπό ο οποίος κατέγραφε τη θέση του πουλιού ανά 10 λεπτά.

Ο Μαυρόγυπας αυτός είναι ο έκτος κατά σειρά που έχει καταγραφεί ως θύμα πρόσκρουσης με ανεμογεννήτριες στη Θράκη, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων περιστατικών πρόσκρουσης αρπακτικών πουλιών και γυπών σε 27. Ο αριθμός αυτός είναι μόνο ένα μέρος των πραγματικών θυμάτων, αφού πολλά δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ.

Στις 3 Μαΐου (τρεις ημέρες μετά την πρόσκρουση) η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB) ενημέρωσε την ΕΠΒΘ ότι από τα δεδομένα του δορυφορικού πομπού φαίνεται ότι ο Μαυρόγυπας από τις 30 Απριλίου 2023 κινείται στο έδαφος (δεν πετάει). Η ΕΠΒΘ έλεγξε τα δεδομένα του πομπού και διαπίστωσε ότι ο Μαυρόγυπας κινούνταν στο έδαφος σε πολύ κοντινή απόσταση από ανεμογεννήτρια κοντά στον οικισμό Δροσιά Ροδόπης. Ο Μαυρόγυπας εντοπίστηκε σε απόσταση περίπου 480 μέτρα από την ανεμογεννήτρια στην οποία προσέκρουσε, ενώ το μέρος της φτερούγας του που αποκόπηκε, εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα σε απόσταση περίπου 45 μέτρα από την ανεμογεννήτρια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.