Ακομα περισσοτερες δρασεις για το 2021 σχεδιαζουν οι Σαμαρειτες του Ερυθρου Σταυρου Κομοτηνης

Ενίσχυση σε οχήματα, αλλά και τη δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων έχει προγραμματίσει το Τμήμα

Συνεχίζει να στηρίζει τους Δήμους στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις δράσεις του για το 2021 θέλει το Περιφερειακό Τμήμα Κομοτηνής του Ερυθρού Σταυρού, και ιδιαίτερα ο Τομέας Σαμαρειτών, δίνοντας την ευκαιρία στους εθελοντές του να είναι παρόντες σε ό,τι τους ζητηθεί.

Μάλιστα πέρα από την συνεχιζόμενη δράση τους στον τομέα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, περιλαμβάνει τόσο την ενίσχυση σε οχήματα για την δασοπροστασία, όσο και τη δημιουργία ενός Κέντρου Επιχειρήσεων, που θα βοηθήσει τόσο τα μέλη τους, όσο και όσους συνεργάζονται μαζί τους στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Το 2020 σε αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος, το 2020 καταγράφηκαν 9.593 ώρες Υπηρεσιών, με το σύνολο ωρών των εθελοντών να ανέρχεται σε 22.779 ώρες, κάτι που σημαίνει πως ο μέσος όρος υπηρεσιών ανά εθελοντή να φτάνει τις 420 ώρες.

Όλο αυτό το διάστημα, πραγματοποιήθηκαν 53 Διακομιδές, καθώς και 243 Υγειονομικές Καλύψεις, ενώ συνολικά έγιναν 387 Υπηρεσίες λόγω COVID-19, (105 ημέρες Νοσοκομείο Κομοτηνής, 248 ημέρες Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής και 34 υπηρεσίες με ΚΟΜΥ Ροδόπης). Παράλληλα μοιράστηκα 1341 Μερίδες γεύματος σε Φοιτητές και απόρους, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πάντως παρά τις συνθήκες, δεν παραμελήθηκε και η εκπαίδευση, με 60 Εκπαιδεύσεις BLS σε 400 Ειδικούς Φρουρούς, 40 Εκπαιδευτικούς και 200 Πολίτες, ενώ την περίοδο της πυροπροστασίας έγιναν 42 υπηρεσίες Δασοπροστασίας, με 32 Υπηρεσίες Πυροφυλακίου και συμμετοχή σε 10 Κατασβέσεις.

Τέλος τα μέλη του Τμήματος είχαν παρουσία και στο ζήτημα του Μεταναστευτικού, με 53 Υπηρεσίες συνολικά, 46 στο Τελωνείο Καστανεών και 7 στη Λέσβο (Καρά – Τεπέ).

Συνολικά τα μέλη του τμήματος διένυσαν όλη τη χρονιά 32.650 χιλιόμετρα, τόσο εντός όσο και εκτός της Ροδόπης.

Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους Σαμαρείτες, μιας και είχαν σε καθημερινή βάση δύο και τρείς υπηρεσίες ταυτόχρονα, κατά κύριο λόγο εξαιτίας των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, σημείωσε ο Αρχηγός του τομέα Σαμαρειτών κ. Κώστας Ιμανιμίδης.

Επέκταση των δράσεων

Η έλευση της νέας χρονιάς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα μειώσει τίποτα από όλα αυτά, μιας και θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν όλες τις δράσεις που αφορούν την πανδημία, σε συνεργασία είτε με τον ΕΟΔΥ είτε με τους Δήμους της περιοχής μας.

Πέραν αυτών όμως, θέλουν να αναπτύξουν την κυνοφιλική τους ομάδα, ένα τομέα στον οποίο δίνει έμφαση όλος ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει ένα εκπαιδευμένο σκύλο, και στην τελική φάση της εκπαίδευσης και της πιστοποίησης βρίσκεται και η αδερφή του, ενώ στην ομάδα προστέθηκαν ακόμα δύο κουτάβια, ένα από τα οποία θα μείνει στην ομάδα της Κομοτηνής και ένα θα εκπαιδευτεί στην γειτονική ομάδα της Ξάνθης, της οποίας η κυνοφιλική ομάδα έχασε, από φυσικά αίτια, και τους δύο εκπαιδευμένους της σκύλους.

«Έχουμε μπει σε διαδικασία εκπαίδευσης χειριστών και φροντιστών σκύλων- διασωστών, μαζί με την εκπαίδευση των σκύλων» ανέφερε, κάτι το οποίο είναι μια εργασία που επιβαρύνει καθημερινά τόσο τους εθελοντές, όσο και τα σκυλιά. Άλλωστε η ενίσχυση όλων των κυνοφιλικών ομάδων στα παραρτήματα του Ερυθρού Σταυρού όλης της χώρας αποτελεί προτεραιότητα του προέδρου της οργάνωσης κ. Παρασκευά Αυγερινού, ώστε να φτάσει στο επίπεδο που αρμόζει στον Ερυθρό Σταυρό και θα μπορέσει να βοηθήσει τον συνάνθρωπό στην έκτακτη ανάγκη.

Τομή με το Κέντρο Επιχειρήσεων

Πέραν αυτών δεν σταματούν και τις προετοιμασίες τους για τη συμμετοχή τους στην δασοπροστασία σε συνεργασία με την πυροσβεστική Κομοτηνής. Στόχος τους είναι να έχουν περισσότερα μικρά πυροσβεστικά οχήματα που θα μεταφέρουν 500 λίτρα νερό το καθένα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν όχι μόνο στον εντοπισμό της φωτιάς, αλλά και στην κατάσβεσή της.

Η σημαντικότερη προσθήκη όμως στην αντιμετώπιση όχι μόνο των πυρκαγιών, αλλά και όλων των επειγουσών καταστάσεων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, θα είναι το Κέντρο Επιχειρήσεων που θέλουν να δημιουργήσουν στα γραφεία τους. Η δημιουργία αυτού του κέντρου σχεδιαζόταν εντός του 2020, όμως λόγω του κορωνοϊού, δεν το κατάφεραν και ελπίζουν να το ολοκληρώσουν το 2021.

Μάλιστα, ενώ το βασικό Κέντρο Επιχειρήσεων θα βρίσκεται στα γραφεία τους, θα υπάρχει η δυνατότητα να παίρνουν πληροφορίες, δήμοι ή υπηρεσίες που συνεργάζονται με τον Ερυθρό Σταυρό, μέσω τάμπλετ, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν και να έχουν επικοινωνία και με τα δικά τους μηχανήματα που επεμβαίνουν σε έκτακτα γεγονότα, όπως φωτιές και πλημμύρες, χωρίς μάλιστα να βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων. «Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα, δεν το βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα, και θέλουμε να το φτάσουμε στον μέγιστο βαθμό» υπογράμμισε ο κ. Ιμανιμίδης, τονίζοντας πως ενώ θα ξεκινήσει από το Περιφερειακό Τμήμα της Κομοτηνής, έχουν προτείνει στην κεντρική διοίκηση, μετά την εφαρμογή του, να επεκταθεί και σε όλη την Περιφέρεια.

Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, το οποίο όμως δεν μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα, για αυτό και η καθυστέρηση, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές της πανδημίας, επισήμανε ο ίδιος.

Μνημόνια συνεργασίας για τον κορωνοϊό

Η συνεργασία πάντως με όλους τους Δήμους της Ροδόπης είναι πολύ καλή, κάτι που δείχνει και το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε με τον Δήμο Ιάσμου, που είναι παρόμοιο με αυτό που έχει ήδη υπογραφεί με το Δήμο Κομοτηνής.

Αυτό έχει να κάνει με θέματα προσπάθειας για περιορισμό του κορωνοϊού, δίνοντας τη δυνατότητα στην ομάδα να παρέμβει άμεσα, σε περιπτώσεις όπως η εξυπηρέτηση πολιτών που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι γιατί βρίσκονται σε καραντίνα, ή και η είσοδος σε οικισμούς που βρίσκονται σε πλήρες lockdown.

«Σε όλα αυτά τα κομμάτια που αφορούν τον κορωνοϊό, οι εθελοντές μας θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, και άμεσα διαθέσιμοι για να επέμβουν» ανέφερε, ενώ από την πλευρά τους τόσο ο Δήμος Ιάσμου όσο και ο Δήμος Κομοτηνής, θα διαθέτουν όλα τα επιπλέον μέσα ειδικής προστασίας για να καλύπτουν οι εθελοντές αυτές τις ανάγκες.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως το Παράρτημα δεν συνεργάζεται και με τους άλλους Δήμους, όμως τα μνημόνια αυτά βοηθούν να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατική καθυστέρηση, κάτι σημαντικό όταν μιλάμε για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Εθελοντική υπηρεσία ο Ερυθρός Σταυρός

Γενικότερα ο Ερυθρός Σταυρός, αποτελεί σύμφωνα με στις συμβάσεις της Γενεύης εκ των πραγμάτων τον πρώτο οργανισμό στον οποίο απευθύνονται τα κράτη σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών. Για αυτό και όλα τα εθνικά τμήματα φροντίζουν να έχουν την ίδια εκπαίδευση, να μπορούν να δράσουν παράλληλα, και να έχουν όλα τα κατάλληλα μηχανήματα για να συνδράμουν σε όλες τις υπηρεσίες.

«Ο Ερυθρός Σταυρός έχει πάψει να αντιμετωπίζεται πια σαν εθελοντική ομάδα, αλλά σαν εθελοντική υπηρεσία, και αυτό επαναλαμβάνει πάντα ο πρόεδρος κ. Αυγερινός, ότι σκοπός είναι να λειτουργούμε σαν υπηρεσία» ανέφερε, με τη διαφορά πως θα πρόκειται πάντα για μια υπηρεσία που αποτελείται από εθελοντές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.