Ακομα μια εντονη κακοκαιρια, ακομα μια φορα προβληματα στη Ροδοπη

Η ανάγκη αλλαγής προσέγγισης στην αντιπλημμυρική θωράκιση αναδείχτηκε ξανά από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Τρίτης 26 Ιανουαρίου

Ξανά πληγές και προβλήματα μετρά η Ροδόπη, ακριβώς δύο εβδομάδες μετά την τελευταία καταστροφική καταιγίδα που έπληξε την περιοχή, αν και αυτή τη φορά όχι στο βαθμό της προηγούμενης.
 
Η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή από το απόγευμα και κορυφώθηκε το βράδυ  της Τρίτης 26 Ιανουαρίου, προκάλεσε πολλά προβλήματα τόσο στο Δήμο Κομοτηνής, και κυρίως στο Δήμο Μαρωνείας-Σαπών, χωρίς ευτυχώς την έκταση των φαινομένων της Τρίτης 12 Ιανουαρίου.
 

Αυτή τη φορά, προβλήματα εντοπίστηκαν και στην Κομοτηνή, σε σημεία που είχαν προβλήματα και στο παρελθόν, όπως οι γέφυρες στην οδό Υψηλάντου και η περιοχή στο δρόμο για την Καρυδιά. Εκτός Κομοτηνής προβλήματα υπήρχαν στους δρόμους, με κάποιους να γίνονται απροσπέλαστοι από τη βροχή ενώ ακόμα και δρόμοι που δεν έκλεισαν, κοντά στη γέφυρα του Κοσμίου για παράδειγμα, να έχουν πρόβλημα προσπελασιμότητας για τα οχήματα.
 
Προβλήματα όμως είχαν και οικισμοί του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, με τις μοναδικές ζημιές σε οικίες να αναφέρονται στον οικισμό του Ισάλου.


 

Προβλήματα από τη βροχή στην Κομοτηνή

 
Τα προβλήματα στο Δήμο Κομοτηνής εντοπίστηκαν τόσο εντός, όσο εκτός της πόλης, σημείωσε ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Θέμης Τζενετίδης, ο οποίος ανέφερε πως οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν θέσει την Πολιτική Προστασία, αλλά και όλα τα στελέχη του Δήμου Κομοτηνής σε επιφυλακή από νωρίς.
 
Από τις 6 το απόγευμα είχαν βγει τόσο η Πολιτική Προστασία όσο και άλλοι φορείς για να δουν πώς πηγαίνει η κατάσταση, για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν συντομότερο τα όσα προβλήματα προκύψουν.
 

Η έντονη βροχόπτωση έφερε πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε δρόμους, όπου τα φρεάτια δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τον όγκο του νερού, όπως στη διάβαση στην έξοδο της πόλης προς Ξάνθη και στην οδό Φιλιππουπόλεως.
 
Ειδικά για την τελευταία περιοχή, σημείωσε πως τα φρεάτια ήταν ανοιχτά, όμως δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τον όγκο το νερού, και εκεί, όπως και στην οδό Ορφέως, χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. «Είναι χρονοβόρα και δαπανηρά, έχουν καταγραφεί και θα τα μελετήσουν οι τεχνικές υπηρεσίες για να τα κάνουν» εξήγησε ο κ. Τζενετίδης.
 

Κατά τα άλλα ο ίδιος επεσήμανε πως, ευτυχώς δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα σε οικίες, ούτε κινδύνευσαν ζωές, με μόνες αναφορές για πλημμύρες να γίνονται στο υπόγειο της Σχολής Αστυφυλάκων, και στην περιοχή τέρμα Αδριανουπόλεως, όπου πλημμύρισε αυλή και τα νερά πέρασαν στο υπόγειο.
 
Εκτός της πόλης προβλήματα υπήρχαν στην περιοχή του Κάλχα, στο δρόμο Ροδίτη-Κομοτηνής όπου υπήρξαν πάλι προβλήματα στην παραεγνατία, ενώ υπήρξε ξανά ζήτημα στον οικισμό του Μαυρομματίου, όπου το ανάχωμα δεν έχει ακόμα επισκευαστεί, με τα νερά να μπαίνουν ξανά στον οικισμό.
 

Την Τετάρτη έκλεισε και ο δρόμος στην έξοδο του οικισμού της Καρυδιάς προς Κάλχα, μιας και το παρακείμενο ποτάμι «έφαγε» το υπόστρωμα του δρόμου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το μισό οδόστρωμα και ο δρόμος να γίνει απροσπέλαστος.
 
Όσο για μικρότερα ζητήματα, ο κ. Τζενετίδης σημείωσε πως είναι σε επαφή με τους προέδρους των οικισμών, ώστε να γίνουν εργασίες αν χρειάζεται σε προσχώσεις. Γενικότερα βρίσκονται σε καλό δρόμο, οι υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή και ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε γρήγορα, εκτίμησε ο κ. Τζενετίδης, που δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εθελοντές και ιδιαίτερα το Παράρτημα Κομοτηνής του Ερυθρού Σταυρού, για την βοήθειά τους σε όλες τις παρεμβάσεις που χρειάστηκαν.


 

Διπλό μέτωπο βροχής και χιονιού στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών

 
Μάχη με το νερό στην αρχή, και με τα χιόνια στη συνέχεια, έδωσαν στο Δήμο Μαρωνείας Σαπών, όπου τα προβλήματα εμφανίστηκαν από το βράδυ της Τρίτης.
 
Τα συνεργεία του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Ντίνο Χαριτόπουλο, έδωσαν μάχη για να προστατέψουν τους οικισμούς του Βάκου, του Ισάλου, των Αμαράντων, του Παμφόρου και της Καλλιθέας.
 

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος, ο μεγαλύτερος όγκος βροχόπτωσης παρατηρήθηκε σε αυτή την πλευρά, κα όχι στους οικισμούς που επλήγησαν την προηγούμενη φορά, ενώ για ακόμα μια φορά ενεργοποιήθηκε ο υπερχειλιστής του φράγματος της Γρατινής.
 
Από τα καιρικά φαινόμενα προβλήματα αναφέρθηκαν μόνο σε μερικά σπίτια στον Ίσαλο, ενώ στον Βάκο κατάφεραν να αποσυμφορήσουν έγκαιρα την κατάσταση, ανοίγοντας το δρόμο. Όσο για την κυκλοφορία, πέρα ενός κομματιού στην περιοχή του Βάκου και του δρόμου Ξυλαγανής-Βέννας, δεν υπήρξαν άλλα ζητήματα.
 

Το πρωί της Τετάρτης όμως είχαν να αντιμετωπίσουν τις χιονοπτώσεις, προσπαθώντας να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους στα Κασσιτερά, στους Προσκυνητές και τη Μαρώνεια, όπου παρατηρήθηκαν χιονοπτώσεις.
 
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου, στους οικισμούς Μαρώνειας, Προσκυνητών, Ξυλαγανής και Ιμέρου οι διακοπές υδροδότησης που παρατηρούνται οφείλονται σε βλάβες των δικτύων της Δ.Ε.Η. και θα αποκατασταθούν μετά την επαναηλεκτροδότηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.